Ekskluzivno: Prisustvovali smo premijeri novih Mercedesovih motora

Redakcija Auto magazina imala je priliku da među probranim specijalizovanim medijima iz celog sveta prisustvuje svetkoj promociji nove generacije Mercedesovih benzinskih i dizel motora. Pored toga obišli smo i novi test centar Sindelfingen, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview Ivan Katunac

U Štutgart, centralu Mercedesa iz Beograda dolazimo direktnim letom.

Vožnja do predgrađa Sindelfingen, gde se nalazi razvojni centar i jedna od fabrika traje nešto manje od pola sata u VIP kombiju.

Nedaleko od fabrike, put ide paralelno sa prugom. Tu nailazimo na verovatno najskuplji “pejzaž” na kugli Zemaljskoj.

Kompozicija voza priprema se za put. A na njoj u dva nivoa parkirani su konzervirani automobili “E-klase”, zatim limuzine “S-klase”, pa onda poneki “majbah” i tako redom nekoliko kilometara.

Zadivljujući prizor koji nam sugeriše da smo stigli. Naime, fabrika u Sindelfingenu zadužena je za proizvodnju ovih najprestižnijih modela Mercedesa.

Ulazimo u ogromnu halu koja je opremljena po ukusu ljubitelja snage i tehnike. Na postoljima su izloženi novi motori, njih pet – dva dizela i tri benzinca.

Pored njih na stolovima izložene su nove komponente koje se ugrađuju u njih. Vedri i nasmejani, halom se šetaju konstruktori odgovorni za ovo remek delo tehnike, spremni da odgovore na svako pitanje, bez ikakvog ustručavanja, ili sakrivanja tajnih detalja. Raj na zemlji reče neko od kolega u pozadini. Inače, sa nama u grupi su izveštači koji dolaze iz SAD i iz Japana.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Komorame simuliraju vožnju od minus 30 do plus 50 stepeni, nadmorsku visinu do 5000 metara i različitu vlažnost vazduha

Nakon osveženja, pre nego što krene zvanično upoznavanje sa svakim od novih motor, malo iznenađenje i poslastica. Ali, pre nego što krenemo, domaćini nas “razoružavaju”. Foto-aparati i kamere u torbe, pa u ostavu, a mobilni telefoni u fascikle, na sigurno kod domaćina. Ulazimo u novu zgradu u kojoj je napravljen test centar za automobile. Mercedes je u ovo zdanje uložio 600 miliona evra, pa ipak ne želi da objektivi kamere budu upereni baš u svaki kut laboratorija. Doduše ne uzimamo iz za zlo, jer su nam dostavili svoje detaljne fotografije, ove koje možete videti u rubrici.

Test laboratorije su izgrađene sa ciljem da se motori, menjači i elektronika novih modela “uštimuje” i uklopi do savršenstva, pri čemu se teži da se postigne specifičan osećaj u vožnji koji krasi svaki od Mercedesovih automobila. Na primer, način na koji se brzine neprimetno i glatko menjaju u “komfor” modu sa delimično pritisnutim gasom ne sme da bude isti kao, recimo, u “sport” modu sa punim gasom, kada vozač od automobila očekuje trzaj koji poboljšava vozački užitak.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Priključivanje elektronike auto na računar sistema nije jednostavan posao

Upravo se takvo ponašanje podešava do perfekcije. Sigurno ste pomislili: – valjci, kao valjci.- Ali ne! Ceo sistem se nalazi u hermetičkim komorama koje mogu da simuliraju vožnju od minus 30 do plus 50 stepeni celzijusa, nadmorsku visinu do 5000 metara i različitu vlažnost vazduha. Na taj način inženjeri mogu da “voze” automobile po svim mogućim svetskim stazama i bogazama i otkriju kako će se mehanika ponašati u različitim vremenskim uslovima.

Ono što je bitno, elektronika “vozi” automobil uvek na isti način, po unapred snimljenom režimu nastalom na postojećim, realnim putevima, tako da će različiti modeli automobila uvek prolaziti kroz identična naprezanja, što je bitno prilikom upoređivanja rezultata. Drugim rečima isključen je ljudski faktor i idealizovani su vremenski uslovi. Mnogi će pomisliti da je ovo nepotrebno preterivanje, ali je to samo dokaz dokle je Mercedes spreman da ide ne bi li postigao automobilsko savršenstvo.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Inženjeri prate tok testiranja u prostoriji odvojenoj od komore

Naravno, testiranje pojedinačnih motora na klupi, kao i stvarne test vožnje nisu ukinute i one su bitan deo razvoja novog automobila. Tek na kraju, pre početka serijske proizvodnje, automobili dolaze na konačno podešavanje u novu laboratoriju.

Vreme je da se družimo sa novim motorima. Foto oprema nam je vraćena kako bi mogli da zabeležimo svaki detalj. Tri benzinca i dva dizelaša spadaju u jednu familiju koja deli mnoge komponente. Pre svega tu je činjenica da je blok motora napravljen od aluminijuma, dok su klipovi napravljeni od kovanog čelika, što do sada nije bio čest slučaj. Takođe, motori imaju istu zapreminu cilindara od 500 ccm, kao i razmak između stublina od 90 mm. Ipak, motori se donekle razlikuju međusobno po prečniku i hodu klipa.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Novi V8 bi-turbo motor M176

Upoznavanje počinjemo od najvećeg izloženog, a to je benzinac V8 bi-turbo sa oznakom “M 176”. Ono što odmah primećujemo je postavka turbo punjača, koji su montirani na izduvne grane koji se nalaze sa unutrašnje strane V motora, tako da se nalaze visoko između redova cilindara. Odmah na njih se nastavljaju katalizatori (koje ne vidite na fotografiji). Na ovaj način turbo ima brži odziv, a katalizatori lakše postižu radnu temperaturu.

Ovaj motor namenjen je restilizovanoj “S-klasi” koja će biti predstavljena uskoro i vrlo je sličan sportskim motorima koji pokreću “AMG” verzije. Iz zapremine od četiri litra razvija snagu preko 350 kW (476 KS), dok je maksimalni obrtni moment veći od 700 Nm. Pritisak turbo punjača od 1,2 bara je isti kao i kod “AMG” verzije. Zahvaljujući snažnoj strukturi bloka motora i čvrstom kolenastom vratilu, motor je u stanju da istrpi veliki pritiske sagorevanja od čak 140 bara. Motor ima varijabilno upravljanje vremenom otvaranja ventila sa razlikom od čak 40 stepeni.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Redni šestocilindrični benzinski motor

Ono što je velika novina kod ovog motora je sistem za deaktivaciju cilindara. Ovaj sistem postoji već nekoliko decenija, ali je Mercedes bitno pojednostavio stvari i povećao efikasnost celog procesa. Naime, deaktivacija rada cilindara se vrši pre svega mehanički. Bregasto vratilo je napravljeno iz nekoliko razdvojenih delova. Kada elektronika zaključi da su se stekli uslovi za delimičan rad notor, a to je između 900 i 3500 o/min sa maksimalno polovičnim opterećenjem, aktuatori bukvalno sklanjaju u stranu bregasto vratilo, tako da ono nema kontakt sa ventilom.

Na taj način i usisni i izduvni ventili ostaju zatvoreni. Prekida se ubrizgavanje goriva i paljenje. Na taj način se bitno smanjuju pumpni gubici motora, koji ima 10 do 12 posto manju potrošnju goriva nego kada bi radili svi cilindri. Obimna ispitivanja su pokazala da nema razlike u habanju cilindara koji rade i onih koli su isključeni, jer se deaktivacija vrši isključivo u optimalnom radnom režimu.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Elektro-motor/generator ugrađen u zamajac šestocilindričnog benzinca

Sledeći motor koji vam prikazujemo je možda još veći biser tehnike, jer ima uključenu elektrifikaciju. U pitanju je redni benzinski šestocilindraš koji iz zapremine od tri litra razvija snagu veću od 408 KS i maksimalni obrtni moment veći od 500 Nm. Redni šestocilidraši su mirniji i uglađeniji od V verzije, a novi motor je gotovo jednako kompaktan kao V6 kojeg menja jer ne postoji sistem kajiševa. Naime, sve sporedne agregate, poput pumpe rashladne tečnosti, kompresora klima uređaja i pumpe ulja pokreću elektromotori koji rade na naponu od 48V.

U okviru zamajca motora ugrađen je elektro-motor/generator snage 15 kW. Njegova uloga je da vrlo brzo i neprimetno startuje benzinski motor i pri najmanjim obrtajima pomogne svojim obrtnim momentom. Tada na svenu stupa prvi kompresor koji takođe radi na struju. On je aktivan sve dok klasični veliki turbo punjač ne postigne optimalni pritisak. Na ovaj način stvoren je motor koji bukvalno trenutno deluje na komandu gasa i ima izuzetno povoljnu krivu snage i obrtnog momenta.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Električni turbo-punjač šestocilindričnog benzinca

Tu je i dvolitarski četvorocilindrični benzinac, koji ima turbo punjače sa “tvin skrol” tehnologijom. I on ima električni “starter-generator”, s time što sistem nije direktno inkorporiran u zamajac, već je spojen zupčastim kajišem. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, maksimalna snaga mu  iznosi čak 370 KS.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Novi četvorocilindrični benzinski motor

Dizel motori su dobili specijalnu komoru sa sagorevanje u okviru glave klipa. Sistem za ubrizgavanje goriva poslednje generacije ima pritisak od čak 2500 bara, dok EGR sistem ima deo sa visokim i deo sa niskim pritiskom. Šestocilindrični redni motor zapremine tri litra razvija snagu od 313 KS, a testovi pokazuju da je motor do 13 posto štedljiviji od V6 dizela koji zamenjuje. Slično je i sa dvolitarskim dizelašem snage 195 KS koji zamenjuje motor zapremine 2,1 litar.

Nova generacija motora pokazuje nam da je tu tehničkom i tehnološkom smislu Mercedes doveo agregate sa unutrašnjim sagorevanjem do samog limita. Sigurno je da će u narednih nekoliko decenija biti poboljšanja, ali teško da će biti ovako velika.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview
Šestocilindrični turbo-dizel motor

Nanoslajd premaz
Primetno smanjenje potrošnje postignuto je zahvaljujući specijalnom premazu cilindara “nanoslajd” koji smanjuje unutrašnje trenje za čak 40 do pedeset procenata. U pitanju je legura gvožđa i ugljenika se specijalnim putem nanosi direktno na aluminijumski cilindar.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview

Filter čađi za benzince
U novi V8 i redni šestocilindrični benzinski motor ugrađuje se filter čestica čađi. Sistem je sličan kao kod dizelaša, s tim što je saće filtera mnogo gušće kod benzinca jer su čestice manje. Takođe, umesto silikon-karcida koji se koristi kod dizelaša, za benzince se koristi kordierit koji je otporan na ekstremno visoke temperature.

Auto magazim mercedes motori engines 2016 preview

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring