Ekskluzivno: Vozili smo restilizovanu gamu Dacia modela

Dačija je nedavno restilzovala, ali i mehanički i upotrebno poboljšala celu gamu svojih vozila. Sa poboljšanjima smo se upoznali vozeći novitete po zaleđu Šibenika. Evo prvih utisaka Šibenik, Hrvatska Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Ivan Katunac Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli

Brend Dačija pojavio se pre oko trinaest godina, a od početka ekonomske krize 2008. postao je globalno poznat i vrlo uticajan.

U početku ipak niko nije mogao da zamisli da će skromna Dačija postići toliki uspeh.

Vaš izveštač se seća davne 2003. godine, kada je imao priliku i čast da prisustvuje pretpremijernoj, statičkoj prezentaciji “dačije logan” u Renoovom tehno centru kraj Pariza.

Ovaj model je trebalo da promeni tok istorije rumuske fabrike i promoviše potpuno novu klasu jeftinih automobila.

Osećalo se onda da je na pomolu nešto revolucionarno, ali ni čelnici Renoa tada nisu ni mogli da naslute do kojih će sve uspeha doći svojim jeftinim brendom.

Gotovo stidljivo su nagoveštavali da bi “logan” cenom od oko pet hiljada evra mogao da postane dominantan faktor u siromašnim i zemljama u razvoju.

Kao što smo rekli, splet okolnosti, ali i zaista dobra polazna platforma učinili su “dačiju” globalnim hitom. Doduše, to nije učinio sam “logan”, već modeli koji su iz njega proizašli.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Dačija može da se pohvali vrlo širokom gamom modela

“Dačije” se proizvode u četiri fabrike u svetu, a prodaju se na čak 44 tržišta. Prošle godine je u Evropi prodato gotovo 350 hiljada automobila, što je povećanje od 11 odsto. Još neobičnija je činjenica da je “sandero” treći automobil u svojoj klasi, u B segmentu u Evropi, a “daster” drugi u Evropi među SUV-ima.

Upravo je ovolika popularnost u razvijenim državama Evrope uticala na pravac kojim su dizajneri i konstruktori pošli kada su smišljali restilizaciju Dačijine game modela. Naime, očigledno je da su se potrudili da ostave što bolji subjektivni i objektivni osećaj kvaliteta, prvi put uz dozu luksuza, što je nešto o čemu niko nije ni pomišljao kada je pre petnaestak godina pravio poslovnu strategiju.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Sandero je po prvi put dobio LED dnevna svetla

Sa novom gamom Dačije upoznali smo se na Evropskoj prezentaciji koja je održana u Šibeniku i prelepim putevima u njegovom zaleđu.

Najviše promena pretrpeli su “sandero” i “logan”. Oni su dobili drugačije prednje maske sa hromiranom lajsnom i farove koji imaju LED dnevna svetla. Lučne lajsne oko farova, kao i izmenjeni dizajn prednjeg branika neodoljivo nas podsećaju na aktuelne modele Renoa. Ovo je prvi put da je Reno dozvolio da se nasluti familijarna pripadnost “dačija” sa modelima francuske fabrike.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Verzija stepvej ima čelične naplatke sa specijalnim ratkapnama

Zadnja svetla su dobila karakterističan “potpis u mraku” koji se sastoji od četiri trodimenzionalna kvadratna elementa. Tu je i izmenjeni zadnji branik. Verzija “sandero stepvej” dobila je istaknuta kućišta prednjih svetala za maglu, zadnji branik individualnog dizajna, kao i istaknutu, hromiranu cev auspuha. U ponudi je nova boja karoserije, braon, kao i nekoliko novih aluminijumskih felni. “Stepvej” je dobio i čelične naplatke sa ratkapnama koje izgledaju kao da su u pitanju aluminijumske felne.

Kabina je pretrpela još veće dizajnerske, ali i upotrebne izmene. Osnovna stvar koja će vam privući pažnju svakako je novi točak upravljača sa četiri kraka. U zavisnosti od nivoa opreme, on može biti presvučen kožom i posedovati tastere za kontrolu multimedijalnog sistema i tempomata. Ono što je još važnije od dizajna je činjenica da je anatomski odlično oblikovan i vrlo prijatno leži u rukama. Takođe, taster sirene je, napokon, prebačen sa ručice migavca na volan.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Nova verzija zadnjih svetlosnih grupa ima 3D efekat

Dugačija je i centralna konzola koja može biti obložena materijalom koji podseća na brušeni hrom. Želja da se postigne što prijatnija atmosfera u kabini vidi se i po materijalima od kojih su napravljene kvake na vratima, kao i po materijalima i bojama presvlaka na sedištima. Tu je i ključ automobila koji je sada mnogo lepši i ima logo fabrike na drški.

U “loganu” i “sanderu” komande podizača zadnjih prozora premeštene su sa kraja centralne konzole na vrata, što je oslobodilo mesto za ugradnju praktičnog nosača čaša, ali i električnog priključka. Takođe, naslon za lakat vozača ovaj put je ugrađen u sedište.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Novi zadnji branik, svetla i boje karoserije za unapređeni logan

Od luksuznih stavki koje su na raspolaganju u “sanderu” i “loganu”, pomenućemo kameru za vožnju u nazad koja sliku prikazuje na velikom kolor ekranu multimedijalnog uređaja. Navešćemo još i to da je kaseta ispred suvozača dobila svetlo, kao i to da je sistem za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici dostupan u svim verzijama.

Motorizacija je pretrpela velike izmene. U “penziju” je otišao stari dobro benzinac od 1,2 litra. Menja ga trocilindraš zapremine jedan litar koji poznajemo iz “reno tvinga” i “smarta”. U pitanju je vrlo moderan motor koji je konstruisan tako da pruža odličnu ekonomičnost u vožnji i da ima vrlo male troškove održavanja.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Novi točak upravljača odlično leži u rukama

Znali smo da će dosta kupaca u Srbiji biti skeptična po pitanju novog motora, pa smo sa nestrpljenjem seli u “logan SCe 75” i krenuli u prilično žustru vožnju prelepim vijugavim putevima u okolini slapova Krke. U malom karavanu našle su se kolege koje su vozile “sandero stepvej TCe 90” i “daster dCi 110 EDC”.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Materijali u kabini su kvalitetniji i prijatniji na dodir; prekidači zadnjih podizača premešteni su na vrata

Iako smo mislili da će biti problema držati ova dva jača modela po serpentinama, pokazalo se da je novi mali motor čak zahvalniji za vožnju po ovakvim uslovima. Izuzetno je elastičan i ne zahteva čestu promenu stepena prenosa, za razliku od turbo benzinca “TCe 90” koji je pokazao da ima prilično veliku turbo rupu kada je potrebno izvući maksimalnu snagu.

Dačija je bitno unapredila svoje najpopularnije modele, a ono što je nas obradovalo je da cene nisu menjane. To će svakako učvrstiti ove automobile na liderskoj poziciji u Srbiji

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Stepvej ima posebnu kolor šemu presvlaka i lajsni

Daster dobio EDC menjač
Dačija je napravila neznatne dizajnerske izmene kod popularnog SUV-a “daster”. Međutim, bina novost je što je verzija sa dizelašem od 110 “konja” i pogonom na prednjim točkovima dobila EDC menjač. U pitanju je robotizovani uređaj sa dva kvačila koji svojim brzim radom i uglađenošću u potpunosti menjač osećaj vožnje i “dasteru”. Doplata za ovaj uređaj iznosi 1300 evra.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli
Modernizovana kabina deluje luksuznije i privlačnije nego ikada

Cene?
Osnovna cena za “sandero ambience Sce 75” iznosi 7.990 evra. “Stepvej 90 TCe” košta 9290 evra. “Logani” su od ekvivalentnog “sandera” skuplji za 260 evra, a verzija “MCV” je skuplja za 810 evra.

Uz jači benzinac u ponudi je i “izi R” menjač. To je dobro poznati robotizovani uređaj sa jednim kvačilom. Ljubitelji TNG-a moćiće da nabave verziju sa pogonom na ovo gorivo koji dolazi isključivo uz “TCe 90” motor.

Auto magazin srbija dacia 2017 roundaout, preview promocija novi modeli

1 KOMENTAR

  1. Nista konkiretnije nije napisano o menjacu Easy R, kako se pokazao, koliko je pouzdan, utice li na potrosnju i da li se preporucuje.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring