Test: VW move up! 1.0 60 KS

Nedavno je počela prodaja redizajniranog „folksvagena ap“. Osim bogatije opreme i nešto drugačijeg izgleda, stigle su i akcijske cene, tako da najmanji „VW“ može da se kupi već za 8.990 evra za keš u verziji sa dvoja vrata

Mali gradski automobili su na neki način ogledalo ekonomske situacije u državi. Iako su najjeftiniji, ne kupuju se zbog niske cene, već obično predstavljaju drugi ili treći auto u porodici. Zadatak im je da obezbede lako snalaženje po gradu, bez stresa prilikom parkiranja. S obzirom da je kod nas finansijska situacija takva kakva jeste, Porše SCG se potrudio da našim kupcima dodatno olakša nabavku najmanjeg modela u Folksvagenovoj gami. Po cenovniku, mali „VW ap“ (Volkswagen up!) košta 10.247 evra sa PDV-om i to za verziju sa dvoja vrata.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016
Mali automobili se ne kupuju se zbog niske cene, već obično predstavljaju drugi ili treći auto u porodici

Akcijska cena za ovaj model je 8.990 evra sa PDV-om za keš, a ukoliko se odlučite za finansiranje putem Porše Mobilitija, cena je niža za dodatnih 800 evra, a tom prilikom se na poklon dobija i mobilni telefon „tesla smartfon 6,1“ (Tesla Smartphone 6.1), čija je cena u trenutku pisanja teksta 187 evra sa PDV-om. Mi smo testirali verziju koja je zbog zadnjih vrata skuplja 400 evra, tako da je cena za keš ukupno 9.390 evra sa PDV-om, odnosno 8.590 evra preko Porše Mobilitija.

Redizajn je, po običaju, doneo umerene izmene na karoseriji i u unutrašnjosti vozila. Dnevna svetla su sada u LED tehnologiji, a nešto drugačiju „grafiku“ su dobile i zadnje svetlosne grupe. Klasa malih gradskih automobila, odnosno A segment je poznat po jednostavnosti. Uobičajeno je da se unutra vide delovi limarije, tačnije vrata nisu do kraja tapacirana i to je standard manje-više kod svih proizvođača. Neki su čak započeli i trend uštede na prekidačima za podizače prozora, tako što je vozač morao da se protegne do suvozačevih vrata da bi spustio ili podigao prozor.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016
Redizajn je, po običaju, doneo umerene izmene na karoseriji i u unutrašnjosti vozila

Na svu sreću, Folkvagen je odlučio da više ne dozvoljava takve egzibicije, već se u vozačevim vratima nalaze tasteri za oba prozora. Zadnji se otvaraju po principu leptir-stakla, što i nije tako loša ideja – ne koriste se baš često a i štedi se na masi mehanizma. Izmenjena je i centralna konzola a jedna od najvećih novina je mogućnost povezivanja pametnih telefona sa automobilom. Uz doplatu od 112 evra dobijate držač za mobilni telefon, kao i blutut konekciju. Sve što treba da uradite je da skinete „maps+more“ aplikaciju i da blutut konekcijom povežete „ap“ sa telefonom.

Držač je konstruisan tako da se savršeno uklapa u centralnu konzolu a da istovremeno sakriva USB priključak. Dok je telefon u držaču može i da se puni, a s obzirom da je konektor odmah tu iza, dovoljan vam je i vrlo kratak kabl kakav se najčešće dobija uz eksterne baterije. Startovanjem aplikacije možete da pratite razne parametre na vozilu kao što su obrtomer, merač temperature rashladne tečnosti, podatke o ekonomičnosti vožnje i potrošnji, ali dobijate i ono najvažnije – navigaciju. Zbog toga je sama aplikacija prilično velika, oko 206 megabajta, i uz nju odmah dobijate osnovne mape Zapadne Evrope. U meniju aplikacije imate mogućnost da skinete po želji i dodatne mape, na primer Srbije.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016
Uobičajeno je da se u kabini vide delovi limarije

Mapa naše zemlje je vrlo detaljna, sa bogatim izborom tačaka interesa. Mi smo u automobilu koristili „tesla smartfon 6,1“ mobilni telefon koji je stigao uz auto. Reč je o telefonu sa dva gigabajta RAM i 16 gigabajta interne memorije i HD displejem dijagonale pet inča. Sve funkcije su radile bez najmanjeg problema, sa trenutnim odzivom na kretanje kroz meni i navigaciju. Zanimljivo je da biranje menija telefona može da se obavi i preko tastera na centralnoj konzoli, što dodatno olakšava preglednost multimedije tokom vožnje, bilo da je reč o navigaciji ili muzici sa radija ili USB fleš memorije.

Lepa vest je da je Folksvagen „ap“ standardno opremio ne samo maglenkama koje imaju funkciju osvetljavanja krivine, već i tempomatom, kao i zadnjim parking senzorima. Doduše, podešavanje retrovizora je manuelno, ali to nije nikakav problem ako auto uglavnom vozi jedna osoba. Što se tiče mehanike, najmanji „VW“ nije imao mnogo izmena. Novina je uvođenje turba u postojeći motor zapremine 999 kubika, uz čiju pomoć razvija 90 „konja“: Na žalost, ovaj motor nije previše zanimljiv u našoj zemlji zbog svoje cene, tako da smo se fokusirali na najjeftiniji u ponudi – od 60 „konja“.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016
Folksvagen je „ap“ standardno opremio ne samo maglenkama koje imaju funkciju osvetljavanja krivine, već i tempomatom, kao i zadnjim parking senzorima

Ovaj motor poznajemo od ranije i u jačoj verziji od 75 konjskih snaga. Iako predstavlja najbolji izbor odnosa cene i snage, verzija od 75 KS na žalost nije obuhvaćen akcijskom ponudom. Ipak, slabiji nas nije ostavio cedilu. Zahteva više obrtaje kako bi adekvatno povukao, što na kraju ne dovodi do velikog povećanja potrošnje. Mi smo praktikovali snažna ubrzanja i održavanje konstantne brzine. Zvuk tri cilindra može da vas prevari u pogledu broja obrtaja, ali ako u prvo vreme tokom navikavanja na auto gledate na obrtomer i brzinomer i pravovremeno menjate brzine, lako ćete se navići na gotovo nestvarnu tišinu u kabini u petoj pri 50-60 km/h i bez problema ćete dostići fabrički deklarisanu potrošnju.

Mi smo čak uspeli i da je nešto snizimo, tako da smo test po Beogradu završili sa prosekom od 5,1 l/100 km. Ako ste baš agresivni sa papučicom gasa zbog prilično tromog odziva motora na niskim obrtajima, i često poterate kazaljku obrtomera do crvenog područja jer nemate osećaj da se motor „muči“, čak ni tada nećete uspeti da podignete potrošnju na preko sedam litara. Mana je što se na leru osećaju vibracije ali kada izmete u obzir nisku potrošnju i troškove redovnog održavanja, sve mu je oprošteno. Sa druge strane, u vožnji nema vibracija, naprotiv. U kabini je vrlo tiho čak i pri većim brzinama. Na auto-putu je stabilan i nema potrebe da ga „lovite“ na volanu kako bi zadržao pravac.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016
Iznenađujuće mnogo prostora na zadnjoj klupi

Osim što je vrlo pregledan, „ap“ ima mali prečnik okretanja, što smo i očekivali od jednog pripadnika A segmenta. Ogibljenje je relativno meko podešeno, a kao i „polo“, voli da „zapliva“ preko dužih neravnina. Dopada nam se što je VW dosledan u svojoj finoći konstrukcije i završne obrade čak i na ovako malom automobilu, tako da za volanom imate nepogrešiv osećaj da ste u pravom „folksvagenu“. Komande su vrlo meke i precizne, počevši od nožnih komandi, preko ručice menjača pa sve do prekidača žmigavaca i drugih tastera. Iznenadila nas je i dvotonska sirena, koja definitvno nije uobičajena u vozilima manjim od C segmenta.

Pregrade za sitnice su zaista brojne, a najviše ih je ispred ručice menjača, gde mogu da stanu i veći telefoni. Kaseta je upotrebljiva, baš kao i pregrade u vratima. Svaki put kada testiramo ovaj auto, prijatno nas iznenadi činjenica da pozadi ima dovoljno prostora za dve osobe prosečne visine, kao i da je prtljažnik praktično na nivou klase iznad. Polica koja ga deli na dva dela je standard, tako da lako možete da organizujete prevoz stvari iz šopinga. Iako je sveden i po spoljašnjim dimenzijama kompaktan, „ap“ je zanimljiv, kompletan i praktičan automobil. Za one malo opuštenije, koji se uglavnom voze po gradu, ovo bi bez problema mogao da bude i jedini auto u porodici.
Aleksandar Bursać

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

Na poklon mobilni telefon
Ukoliko se odlučite za finansiranje kupovine putem Porše Mobilitija, osim redovnog  akcijskog popusta dobijate dodatni od 800 evra, kao i mobilni telefon „tesla smartfon 6,1“ (Tesla Smartphone 6.1). Cena telefona u maloprodaji je 187 evra i ima vrlo dobre karakteristike – 2 GB RAM memorije i 16 GB interne, HD displej dijagonale 5 inča i kamere sa 13, odnosno 8 megapiksela.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

Besplatna aplikacija sa mapama
Preko Google Play prodavnice možete da skinete „maps+more“ aplikaciju preko koje na mobilnom telefonu možete da pratite parametre rada vozila ali i da skinete željene mape za navigaciju. Uz doplatu od 120 evra dobijate držač za telefon sa USB priključkom i bluetooth konekciju kako biste sve ovo mogli da koristite i preko komandi na centralnoj konzoli automobila.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

Tempomat i parking senzori su standard
Prijatno iznenađenje predstavlja i sasvim solidna oprema. Standard su tempomat, zadnji parking senzori i maglenke sa funkcijom osvetljavanja krivine. Ni doplate nisu skupe; na primer, bezbednosni paket koji uključuje automatsko kočenje, automatska svetla i brisače košta 315 evra. Dvozonska automatska „klima“ je 277 evra a dvobojni krov je dostupan već od 130 evra.

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

VW Move Up! 1,0 60 KS
Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 44 kW (60 KS) pri 5000-6000 o/min, maks. o. moment 95 Nm pri 3000-4300 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 3600/1641/1504 mm, međuos. rastojanje 2407 mm, prtljažnik 251/951 l, rezervoar 35 l, pneumatici 165/70 R 14, masa 926 kg
Performanse: maks. brzina 162 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,4 s, potrošnja 3,8/4,4/5,5 l/100 km, emisija CO2 101 g/km

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

Oprema
Standard: maglenke sa osvetljavanjem krivine, LED dnevna svetla, duplo dno prtljažnika, paket za pušače, sedište vozača podesivo po visini, prednji i bočni vazd. jastuci, kontrola pritiska u gumama, ESP, ABS, ASR, dvotonska sirena, ručno podešavanje retrovizora, zadnji parking senzori, el. podizači prednjih prozora, tempomat, klima uređaj, USB priključak, radio sa prednjim zvučnicima
Opcije: „maps+more“ sistem integracije smartphone uređaja sa držačem i bluetooth konekcijom

magazinauto.com srbija vw move up! 1.0 60 KS test review 2016

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring