Fiat Ducato

Pred nama je šesta generacija Fijatovog "dukata" koji je definitivno jedan od najpopularnijih predstavnika lakih komercijalnih vozila.

Nakon 33 godine proizvodnje, najprodavanije Fijatovo dostavno vozilo, “dukato”, dobio je svoju šestu generaciju. Do sada je proizvedeno ukupno 2,6 miliona primeraka ovog kombija, što je cifra za poštovanje. Osim u Evropi, prodaje se i na drugim kontinentima kao što su Južna Amerika, Australija i Srednji Istok. Trenutno je prisutan na tržištima u preko 80 zemalja širom sveta, uključujući i tržište Severne Amerike, koje će ove godine imati priliku da ga vidi u glavnoj ulozi u okviru RAM brenda.

Iako Fijat komunicira sa javnošću da je ovo potpuno novi model, ne možemo da ne primetimo velike sličnosti sa prethodnom, petom generacijom. Karoserija je zadržala prepoznatljive konture ali uz veliki broj novih detalja, ne samo estetskih već i mehaničkih. Zato se može reći da je ovo bila jedna dveobuhvatna restilizacija sa velikim poboljšanjima.

[ot-caption title=”Kao i do sada, biće dostupan veliki broj verzija u pogledu kapaciteta tovarnog prostora, dužine šasije i opreme” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/04/Auto-magazin-novi-Fiat-Ducato-1.jpg”]

Najveće izmene su očigledne na prednjem delu koji je, kao i uvek, majstorski dizajniran. Ništa drugo se nije ni moglo očekivati od Italijana. Osim LED dnevnih svetala novina je i trodelni prednji branik koji je konstruisan tako da se maksimalno smanje troškovi popravke usled oštećenja. Kabina će imati tri novoa komfora u pogledu opreme i “luksuza” – “klasik”, “tekno” i “laundž”. Fijat navodi da je ovo prvo vozilo koje u svom segmentu donosi ekskluzivni multifunkcionalni držač koji se nalazi na sredini komandne table i koji je pogodan za držanje svih uređaja, kao što su telefoni, tableti…

Novi “dukato” može da se pohvali prosečnom potrošnjom i emisijom ugljen-dioksida koja je među najmanjima u klasi. Prosek je svega 5,8 l/100 km i 158 g/km. Ovi podaci se odnose na 2,0 “multidžet II” motor od 115 KS koji ispunjava Euro 5+ norme o emisiji izduvnih gasova. U ponudi su još “2,3 multidžet” od 130 i 150 KS sa šestobrzinskim menjačima, kao i “3,0 multidžet” sa 180 KS i 400 Nm. “Komfort-matik” menjač je dostupan uz 2,3 i 3,0 motore.

[ot-caption title=”I dukato je dobio LED dnevna svetla” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/04/Auto-magazin-novi-Fiat-Ducato-3-e1398193095741.jpg”]

Za ponos su i karakteristike u pogledu mase – ima veliku bruto masu vozila  do 4,4 tone, najveća dozvoljena masa na zadnjoj osovini je do 2,5 tone i nosivost je do 2,1 tone za kombije (sa jednostrukim točkovima). Sve verzije imaju u standardnoj ponudi ESP sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila. Ovaj sistem je dodatno poboljšan sistemom za sprečavanje prevrtanja vozila u cilju većeg komfora i zaštite tereta od neočekivanih pokreta, zajedno sa LAC sistemom za vožnju pod teretom, Hill Holder sistemom za pomoć pri kretanju na usponu, ASR sistemom protiv proklizavanja i EBA sistemom za elektronsku kontrolu kočenja. Takođe, u cilju obezbeđivanja boljeg komfora u vožnji, u standardnoj ponudi se nalazi i Servotronic na verzijama “multidžet” 2,3. i 3,0 motora, dok su dodatni sistemi za aktivnu bezbednost dostupni na zahtev, poput Traction+ sistema (zajedno sa Hill Descent sistemom sa kontrolu pri spuštanju niz nizbrdice), sistema za upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake  i sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova na putu.

Za pohvalu je i to što Fijat standardno u svakom “dukatu” koji ima audio uređaj nudi i blutut konekciju za mobilni telefon i MP3 plejer, a u najbolje opremljenim verzijama i petoinčni ekran u boji osetljiv na dodir, kameru za parkiranje i navigaciju.

U ponudi će biti osam različitih kapaciteta i nosivosti koje se kreću od osam do 17 kubnih metara, a šasija će biti dostupna u četiri različite dužine i tri visine za kombi vozila i šest različitih dužina kada su u pitanju samo vozila sa šasijom, bez nadgradnje.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring