Auto magazin

Fiat Ducato

Fiat Ducato
22.04.2014.
Šesta generacija

Pred nama je šesta generacija Fijatovog "dukata" koji je definitivno jedan od najpopularnijih predstavnika lakih komercijalnih vozila.

Nakon 33 godine proizvodnje, najprodavanije Fijatovo dostavno vozilo, “dukato”, dobio je svoju šestu generaciju. Do sada je proizvedeno ukupno 2,6 miliona primeraka ovog kombija, što je cifra za poštovanje. Osim u Evropi, prodaje se i na drugim kontinentima kao što su Južna Amerika, Australija i Srednji Istok. Trenutno je prisutan na tržištima u preko 80 zemalja širom sveta, uključujući i tržište Severne Amerike, koje će ove godine imati priliku da ga vidi u glavnoj ulozi u okviru RAM brenda.

Iako Fijat komunicira sa javnošću da je ovo potpuno novi model, ne možemo da ne primetimo velike sličnosti sa prethodnom, petom generacijom. Karoserija je zadržala prepoznatljive konture ali uz veliki broj novih detalja, ne samo estetskih već i mehaničkih. Zato se može reći da je ovo bila jedna dveobuhvatna restilizacija sa velikim poboljšanjima.

Kao i do sada, biće dostupan veliki broj verzija u pogledu kapaciteta tovarnog prostora, dužine šasije i opreme Kao i do sada, biće dostupan veliki broj verzija u pogledu kapaciteta tovarnog prostora, dužine šasije i opreme

Najveće izmene su očigledne na prednjem delu koji je, kao i uvek, majstorski dizajniran. Ništa drugo se nije ni moglo očekivati od Italijana. Osim LED dnevnih svetala novina je i trodelni prednji branik koji je konstruisan tako da se maksimalno smanje troškovi popravke usled oštećenja. Kabina će imati tri novoa komfora u pogledu opreme i “luksuza” – “klasik”, “tekno” i “laundž”. Fijat navodi da je ovo prvo vozilo koje u svom segmentu donosi ekskluzivni multifunkcionalni držač koji se nalazi na sredini komandne table i koji je pogodan za držanje svih uređaja, kao što su telefoni, tableti…

Novi “dukato” može da se pohvali prosečnom potrošnjom i emisijom ugljen-dioksida koja je među najmanjima u klasi. Prosek je svega 5,8 l/100 km i 158 g/km. Ovi podaci se odnose na 2,0 “multidžet II” motor od 115 KS koji ispunjava Euro 5+ norme o emisiji izduvnih gasova. U ponudi su još “2,3 multidžet” od 130 i 150 KS sa šestobrzinskim menjačima, kao i “3,0 multidžet” sa 180 KS i 400 Nm. “Komfort-matik” menjač je dostupan uz 2,3 i 3,0 motore.

I dukato je dobio LED dnevna svetla I dukato je dobio LED dnevna svetla

Za ponos su i karakteristike u pogledu mase – ima veliku bruto masu vozila  do 4,4 tone, najveća dozvoljena masa na zadnjoj osovini je do 2,5 tone i nosivost je do 2,1 tone za kombije (sa jednostrukim točkovima). Sve verzije imaju u standardnoj ponudi ESP sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila. Ovaj sistem je dodatno poboljšan sistemom za sprečavanje prevrtanja vozila u cilju većeg komfora i zaštite tereta od neočekivanih pokreta, zajedno sa LAC sistemom za vožnju pod teretom, Hill Holder sistemom za pomoć pri kretanju na usponu, ASR sistemom protiv proklizavanja i EBA sistemom za elektronsku kontrolu kočenja. Takođe, u cilju obezbeđivanja boljeg komfora u vožnji, u standardnoj ponudi se nalazi i Servotronic na verzijama “multidžet” 2,3. i 3,0 motora, dok su dodatni sistemi za aktivnu bezbednost dostupni na zahtev, poput Traction+ sistema (zajedno sa Hill Descent sistemom sa kontrolu pri spuštanju niz nizbrdice), sistema za upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake  i sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova na putu.

Za pohvalu je i to što Fijat standardno u svakom “dukatu” koji ima audio uređaj nudi i blutut konekciju za mobilni telefon i MP3 plejer, a u najbolje opremljenim verzijama i petoinčni ekran u boji osetljiv na dodir, kameru za parkiranje i navigaciju.

U ponudi će biti osam različitih kapaciteta i nosivosti koje se kreću od osam do 17 kubnih metara, a šasija će biti dostupna u četiri različite dužine i tri visine za kombi vozila i šest različitih dužina kada su u pitanju samo vozila sa šasijom, bez nadgradnje.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad