Ford B-Max 1,0 EcoBoost 100 Trend

Predstavljamo vam Fordov MPV automobil koji se ni po dimenzijama ni po konstrukciji ne uklapa u šablon koji je odavno postavljen u ovoj klasi. Prostran, kvalitetan, odlično se vozi. Uveliko "viri" iz proseka i nameće se

Ford je vrlo pažljivo izabrao segment automobilskog tržišta u koji je smestio svoj MPV B segmenta. Naime, ovi mali gradski automobili su vrlo popularni u poslednje vreme i većina velikih proizvođača već je imala svoj model u klasi.

Tu su “fijat 500L”, “opel meriva”, škoda rumster”, “sitroen C3 pikaso”, da izdvojimo samo nekoliko. Šta je zajedničko navedenim automobilima? Svi su uveliko prerasli svoj segment i dimenzijama zašli duboko u polje C segmena, odnosno niže srednje klase automobila, to nekako lepše zvuči.

IMG_6545
Kompaktan je – samo 11 centimetara duži od fijeste

 

Za promenu, Ford se strogo držao klase i zato je sa svojih 4077 milimetara “b-maks” tek 11 centimetara duži od “fijeste” sa petoro vrata, na čijoj je platformi nastao, ali takođe i 35 centimetara kraći od modela “c-maks” koji pripada C nižoj srednjoj klasi.

Na taj način Ford je napravio odličnu alternativu svim ljudima koji žive u gradskoj vrevi i svaki centimetar karoserije predstavlja luksuz, a koji opet žele praktičan auto sa što više prostora. Dakle, pravi auto B segmenta. Samo ova činjenica je veliki tržišni adut b-maksa.

Tu su i ta klizeća zadnja vrata, lako se primeti da ih auto poseduje. Na prvi pogled idealna osobina. Konstruktori su uspeli da u potpunosti uklone B stub, pa kada otvorite i prednja i zadnja vrata, pred vama se stvori ogromna rupa koja kao da vapije za što većim predmetima koje treba smestiti u kabinu.

IMG_6370
Dizajn komandne table potiče od fijeste

 

Klizna vrata su kao poručena za uske paralelne parkinge. Bez ikakvih problema ćete smestiti svoje dete u sedište i ubaciti pakete u kabinu, čak i kada neki bahati prostak stane pored vas toliko blizu da praktično ne možete da otvorite prednja vrata.

Naravno, ovaj koncept ima i svojih mana. Najočigledniji je nedostatak širine, konkretno prostora za ramena putnika na zadnjoj klupi. Naime, da bi ceo sistem bez srednjeg stuba bio dovoljno bezbedan prilikom bočnih sudara, konstruktori su morali da naprave vrlo široka vrata koja dosta zalaze u kabinu.

Zbog toga je uredu reći da je “b-maks” pre namenjen prevozu četiri, nego pet odraslih osoba. Takođe, ram oko prozora je vrlo širok pa u velikoj meri zaklanja pogled s boka. Prilikom uključenja na put pod velikim uglom vozač mora gotovo da izađe iz sedišta ne bi li imao dobru preglednost kroz suvozačev prozor.

IMG_6354
“B-maks” je pre namenjen prevozu četiri, nego pet odraslih osoba

 

Generalno, “b-maks” ima vrlo mala stakla, pa je preglednost unazad loša. Relativno veliki retrovizori pomažu, ali svakako predlažemo doplatu za parking senzore koji dobro dođu i iskusnim vozačima.

U automobilu se sedi povišeno, to je uostalom glavna osobina MPV modela. Ipak, visina sedišta nije preterana, pa je položaj tela dovoljno opušten za duži boravak u autu. Pozadi ima prilično prostora za kolena i glave putnika. Inače, moramo da pohvalimo ergonomiju klupe. Ona je udobna, a naslon nije previše uspravan, te je natprosečno prijatna.

Prtljažnik ima zapreminu od 318 litara što je uporedivo sa prosečnim prtljažnikom klasičnih hečbeka C segmenta, a stotinak litara više nego kod klasičnih modela B segmenta. Tovarni prostor je zapreminu dobio pre svega zbog visine.

IMG_6349
Bez ikakvih problema ćete smestiti svoje dete u sedište i ubaciti pakete u kabinu i na uskim parkinzima

 

Da bi ga iskoristili do kraja, morate pažljivo ređati prtljag jedan preko drugog. Vrlo je praktična polica koja prtljažnik deli po visini. Ona je montirana tako da izravnava pod sa ivicom karoserije. Ispod možete odložiti pribor koji uvek nosite sa sobom, a odozgo kabastije stvari.

Glavna zvezda automobila koji vam prikazujemo krije se iza značke “ekobust”. U pitanju je vrhunski jednolitarski trocilindrični turbo benzinac koji ovde razvija 100 KS i maksimalni obrtni moment od 170 Nm pri samo 1400 o/min. Postoji i varijanta snage 120 KS. Očigledno je da je ovaj motor zamišljen da zameni kvalitetni atmosferski motor od 1,4 litra.

To radi vrlo dobro. U stanju je da potera mali kombi do 175 km/h, dok mu za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” treba 13,2 sekunde. Međutim, u svakodnevnom životu ovi podaci su nebitni. Važno je kako mali motor srčano daje na raspolaganje nemalih 170 Nm obrtnog momenta, kako je u svakom trenutku spreman da skoči i kako i sa potpuno natovarenim autom nikada ne dođe u “krizu” kao atmosferski motori.

IMG_6386
Prtljažnik ima zapreminu od 318 litara, stotinak više nego kod klasičnih modela B segmenta

 

Možete ga voziti vrlo mirno i uglađeno, uz malu napomenu da je ispod režima maksimalnog obrtnog momenta vrlo trom. Takođe ga lako možete poterati do limitera. Visoki obrtaji mu prijaju. Ono što uvek napominjemo kada pišemo o trocilindričnim motorima je da je potrebno navići se na njegov zvuk.

Takođe trocilindraši su primetno nemirniji u odnosu na četvorocilindrične mašine. U “b-maksu” se prilično osete vibracije i u leru, ali i u vožnji kada se pogodi rezonanca.
Velika prednost malog turbo motora u odnosu na atmosferce je potrošnja goriva. Bez previše truda i razmišljanja, test smo završili sa prosekom od šest litara.

U gradu potrošnja varira između 6,5 i 7,5 litara. Na otvorenom putu pri 120 km/h auto troši šest litara. Naravno, ako vozite izuzetno žustro i ne vodite računa o promenama stepena prenosa potrošnja može da se popne i do devet litara, ali napominjemo da su to zaista ekstremni uslovi vožnje.

IMG_6387
Turbo benzinac može da bude štedljiv bez previše pažnje oko stila vožnje

 

Testirani auto je došao sa drugim po redu “trend” paketom opreme. Skrećemo vam pažnju da je i osnovni paket opreme vrlo bogat. Poseduje, pored ostalog i automatske električne pokretače sva četiri prozora. Pojedine azijske kompanije do tog luksuza nisu stigle i u najskupljem paketu opreme.

Od bezbednosne opreme tu su sedam vazdušnih jastuka, koji podrazumevaju i jastuk za kolena vozača. ESP je takođe na spisku standardne opreme, kao i sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima. „Trend“ paket ne sadrži tempomat i blutut konekciju, ali zato je ozvučenje sa šest zvučnika natprosečno kvalitetno, sa dobrom akustikom i niskim tonovima koji lako zatresu nogavice. USB i AUX priključci su standard, kao i komande na volanu.

Tu su takođe centralna brava, klima uređaj, kožom obložen upravljač i ručica menjača. Testirani automobil je imao i tri paketa dodatne opreme. “Tajdi” paket sadrži mrežu za prtljag, prostirku prtljažnika sa dva lica i kutije koje služe kao praktične pregrade za razvrstavanje sitnih predmeta. Paket “stajl pak trend 2” sadrži prednja svetla za maglu, patosnice i aluminijumske naplatke od 15 inča.

IMG_6486
U osnovnoj opremi poseduje sedam vazdušnih jastuka, koji podrazumevaju i jastuk za kolena vozača

 

Konačno, “kontrol pak” donosi automatski jednozonski klima uređaj, audio sistem “ICE pak 6” i putni računar. Ova dodatna oprema transfomiše način na koji vozač i putnici doživljavaju auto i u velikoj meri popravljaju komfor i raspoloženje. Ako imate sredstava, ove doplate su naša topla preporuka.
Ivan Katunac

Auto magazin Ford Ecoboost poljubac

Mali genije
Da li ste znali da blok malog trocilindričnog motora može da stane u ranac? Tako ga je jedan od inženjera doneo na binu prilikom primanja jedne od brojnih nagrada za “motor godine”. Da bi to postigli inženjeri su morali da upotrebe najnovije materijale kojima se smanjuje trenje i povećava životni vek. Naravno, u upotrebi su najsavremeniji sistemi ubrizgavanja goriva direktno u cilindre, razvoda ventila, kao i turbo punjači sa malom inercijom.

Auto magazin ford ecoboost 02

Da je samo mašta kostruktora granica pokazuje primer Fordovog motora koji ima dva odvojena kruga rashladne tečnosti, jedan za blok, a drugi za glavu. Na taj način omogućeno je brže zagrevanje bloka motora, čime se smanjuje habanje. Inače, Ford je namerno blok svog motora napravio od sivog liva, a ne od aluminijuma, kako bi obezbedio najmanje moguće dimenzije.

IMG_6376

Toplo je, dobro je
Velika energetska efikasnost malog benzinca ne ostavlja previše odbačene energije koja se inače koristi za grejanje kabine. Zbog toga su inženjeri morali da ugrade električne grejače u sistem klimatizacije. To je najbolja vest koju ste mogli da čujete, jer kabina počinje da bude topla bukvalno nakon jednog minuta od startovanja motora. Ovo je pravi auto za zimu i zimogrožljive.

IMG_6377

Ford B-Max 1,0 EcoBoost 100 Trend
Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 74 kW (100 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 170 Nm pri 1400 – 4000 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4077/1751/1604 mm, međuos. rastojanje 2489 mm, prtljažnik 318/1372 l, rezervoar 48 l, masa 1279 kg, pneumatici 195/60 R 15
Performanse: maks. brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,2 s, potrošnja 4,3/5,1/6,6 l/100 km, emisija CO2 119 g/km

IMG_6820

Oprema
Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. jastuk za kolena vozača, kontrola pritiska u pneumaticima, manuelni klima uređaj, el. podešavanje retrovizora sa grejačima, kožni volan, ICE Pack 2 paket (radio CD/MP3 sa 6 zvučnika, komande radija na volanu), automatski podizači sva četiri prozora sa pokretanjem preko daljinskog

IMG_6817

Opcije: tajdi paket, stajl pak trend 2, kontrol paket

IMG_6671

1 KOMENTAR

  1. Pre godinu dana bio sam veoma zainteresovan za kupovinu MPV auta. Obavio sam test vožnju automobila Ford Bmax 1,4 i Fiat 500L 1,4, koji su tada koštali oko 11 000e (Zamerka Fordu je što je sada 680e skuplji). Oba sam vozio blizu 10 km i trudio se da ih za to kratko vreme osetim u različitim režimima, s obzirom da sam iskusan vozač sa oko 35g staža. O estetici ne bih raspravljao. Mada se puno razlikuju, dopadaju mi se jednako. Mišljenja sam da je Ford nešto kvalitetnije uradjen. Ipak, prvi a i kasniji utasak je da Fiat nudi dosta više prostora, te da je očigledno komforniji. Oba su veoma pregledna i lako se voze, mada mi ergonomija Forda više odgovara. U Fiatu se sedi nešto više ali pozicija nije zamorna. U Fordu sam imao utisak da sam u klasičnom automobilu, tako da razlika u odnosu na inače dosta nizak moj sadašnji Fiat Bravo nije tako prevelika. Čini mi se da Ford vuče nešto agilnije do 100 km/h, dok iznad 120 km/h dolazi do izražaja Fiatova šesta brzina. Generalno oba automobila su sa 1,4 motorima relativno troma, tako da je moj vremešni Bravo 1,6 pokupio poene po tom pitanju. Zvučna izolacija je veoma solidna kod oba auta. Slično važi i za prilično udobno oslanjanje, kao i po pitanju bezbednosti (7 odnosno 6 airabagova i ESP). Lično sam bio više zainteresovan za kupovinu Forda, ali njegov glavni adut (klizna zadnja vrata) su me upravo odbila, zbog toga što se ne mogu otvoriti do naslona sedišta, te slabije pokretne osobe (moja tašta) teško pristupaju zadnjoj klupi, a još teže izlaze iz auta, s obzirom da se moraju privući nekoliko centimetara unapred. Lično bih Fiat 500L preporučio ljudima koji upražnjavaju porodična putovanja ili imaju vikendice, a Bmax onima koji žele komforan gradski automobil koji pruža odličan osećaj za volanom. U skaldu sa izmenjenom finansijskom situacijom, aktuelno razmatram kupovinu Dacije Sandera ali i dalje na ulici pogledom tražim ova dva MPVa.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring