Auto magazin

Jedan litar za sto kilometara

25.10.2013.
Folksvagenov hibrid

Sedam godina nakon predstavljanja prototipa “1L”, Folksvagen je promovisao novu verziju jednolitarskog vozila, bližu komercijalnoj realizaciji. Koncept dvosed “L1”, čija su sedišta postavljena jedno iza drugog, dugačak je 381 cm, širok 120 i visok 114 centimetara. Noseća struktura je od čeličnih i aluminijumskih profila, a karoserija od visokootpornih kompozitnih materijala. Na taj način osigurana je potrebna čvrstina, uz ukupnu masu od samo 380 kg. Koeficijent otpora vazduha je senzacionalnih 0,19 što drastično snižava potrošnju.

Model “L1” je dizel-hibrid. Osnovni pogon daje dvocilindrični komon rejl, turbo dizel od 800 kubika, koji razvija 39 KS, uz maksimalni obrtni moment od 100 Nm pri 1.900 obrtaja u minutu. Njemu “pomaže” naizmenični elektromotor od 10 kW (13,6 KS), koji napajaju litijum-jonske baterije. U sklopu ove pogonske celine je sekvencijalni automatski menjač DSG7, sa dvostrukim kvačilom i sedam stepeni prenosa, kao i “start & stop” uređajem, za automatsko gašenje i paljenje motora.

U Mišelinu su za “L1” kreirane specijalne tanke gume niskog otpora kotrljanja, koje doprinose dodatnoj uštedi u potrošnji. Pritiskom na Eco dugme bira se štedljiv rad, s ograničenom snagom od 27 KS, što je dovoljno za postizanje 130 km/h. U takvom režimu rada, prosečna potrošnja iznosi 1,38 litara na sto pređenih kilometara. Početak proizvodnje najavljen je za 2013. godinu.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]