Jedan litar za sto kilometara

Sedam godina nakon predstavljanja prototipa “1L”, Folksvagen je promovisao novu verziju jednolitarskog vozila, bližu komercijalnoj realizaciji. Koncept dvosed “L1”, čija su sedišta postavljena jedno iza drugog, dugačak je 381 cm, širok 120 i visok 114 centimetara. Noseća struktura je od čeličnih i aluminijumskih profila, a karoserija od visokootpornih kompozitnih materijala. Na taj način osigurana je potrebna čvrstina, uz ukupnu masu od samo 380 kg. Koeficijent otpora vazduha je senzacionalnih 0,19 što drastično snižava potrošnju.

Model “L1” je dizel-hibrid. Osnovni pogon daje dvocilindrični komon rejl, turbo dizel od 800 kubika, koji razvija 39 KS, uz maksimalni obrtni moment od 100 Nm pri 1.900 obrtaja u minutu. Njemu “pomaže” naizmenični elektromotor od 10 kW (13,6 KS), koji napajaju litijum-jonske baterije. U sklopu ove pogonske celine je sekvencijalni automatski menjač DSG7, sa dvostrukim kvačilom i sedam stepeni prenosa, kao i “start & stop” uređajem, za automatsko gašenje i paljenje motora.

U Mišelinu su za “L1” kreirane specijalne tanke gume niskog otpora kotrljanja, koje doprinose dodatnoj uštedi u potrošnji. Pritiskom na Eco dugme bira se štedljiv rad, s ograničenom snagom od 27 KS, što je dovoljno za postizanje 130 km/h. U takvom režimu rada, prosečna potrošnja iznosi 1,38 litara na sto pređenih kilometara. Početak proizvodnje najavljen je za 2013. godinu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring