Auto magazin

Opel Calibra – 25 godina

Opel Calibra – 25 godina
10.09.2014.
Kraj disko ere

"Opel kalibra" je jedan od poslednjih modela koji nas asociraju na stara dobra vremena kada je, čini se, svet bio bolji. Prošlo je već 25 godina od 1989. godine kada je predstavljena. Bio je to kraj jednog bezbrižnog doba, ne samo za naše krajeve, već i za celu Evropu

“Opel kalibra” je jedan od poslednjih modela koji nas asociraju na stara dobra vremena kada je, čini se, svet bio bolji. Prošlo je već 25 godina od 1989. godine kada je predstavljena. Bio je to kraj jednog bezbrižnog doba, ne samo za naše krajeve, već i za celu Evropu.

Keke Rozberg edicija Kalibre

Keke Rozberg edicija Kalibre

Prvo predstavljanje “kalibre” bilo je u jesen 1989. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Zbog svog specifičnog dizajna je trenutno postala hit ne samo u Evropi, već širom sveta, gde se prodavala sa značkama Voksala, Holdena i Ševroleta. Bio je to prvi serijski auto sa impresivno niskim koeficijentom otpora vazduha od svega 0,26 Cd.

Auto magazin Opel Calibra 5

Ugrađivali su se uglavnom dvolitarski benzinci. Najslabiji je bio sa osam ventila i 115 “konja”, dok je verzija sa 16 ventila imala 150 konjskih snaga. Turbo-verzija je usledila 1992. godine i iz iste zapremine izvučeno je 204 KS.  Imala je 4×4 pogon i Getragov šestostepeni menjač a maksimalna brzina joj je bila 245 km/h.

Opel Kalibra DTM Edišn 1995-1996

Opel Kalibra DTM Edišn 1995-1996

Sredinom 1993. u “kalibri” se pojavljuje V6 motor zapremine 2,5 litre sa 167 KS. Nije bio brz kao turbo ali je bio dosta uglađeniji i civilizovaniji za vožnju. Osim toga, bio je i jeftiniji za održavanje od 4×4 verzije sa turbo motorom.

Auto magazin Opel Calibra 1

Pre kraja proizvodnje 1997. godine, uvedena je “turbo limited edišn” verzija u crnoj boji sa Irmšer spojlerima, amortizerima i skraćenim oprugama za 35 mm. U unutrašnjosti je bila krem koža sa grejačima u sedištima a na centralnoj konzoli je bila pločica sa serijskim brojem.

Ukupno je proizvedeno 239.118 primeraka “kalibre”, od čega 3.385 komada sa 4×4 pogonom i turbo motorom, odnosno 12.015 primeraka sa V6 motorom.
Auto magazin Opel Calibra 7

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]