Super Test: Kia Rio 1,25 EX City 1. deo

Još jedan Kijin automobil stiže na duži test u redakciju "Auto magazina". Ovoga puta to je novi Rio, tek pristigli model na našem tržištu

Novinari “auto  magazina” preuzeli su na duži test “rio”, mali, gradski, praktični auto koji predstavlja iskorak južnokorejske firme u kvalitetu i funkcionalnosti modela koji je već bio poznat i našim kupcima.

Stavićemo “rio” pod lupu, sa fokusom na kvalitet izrade, nivo opreme, ponašanje na putu, kao i ekonomičnost i karakteristike motora, pa sve do cene održavanja, garantnih uslova i modela kupovine.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Ukratko, o “riju” ćemo napisati više nego što ćete moći saznati bilo gde, uključujući i (polu) činjenice sa interneta.

Prilikom izbora automobila trebalo bi uzeti u obzir da li se određeni model tek pojavio ili je na zalasku karijere.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

U našem slučaju, „kija rio“ je u ogromnoj prednosti, jer će još mnogo godina biti aktuelan i nov; naime, tek se pojavio u prodaji.

Sa druge strane, automobili koji su se tek pojavili obično imaju više cene, pa se one vremenom smanjuju.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Uprkos tome što se na „rio“ plaća carina (jer dolazi iz južnokorejske fabrike), Kija je uspela da obezbedi pristupačne cene, pa tako „rio“ može da se nabavi već za 9.990 evra.

Ipak, mi smo za to da auto treba da pruži i optimalnu dozu komfora, pa smo se odlučili da testiramo verziju sa srednjim paketom opreme oznake „LX siti“.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Njegova cena je 11.590 evra, i za taj iznos nudi zaista mnogo toga. Automatska „klima“ se podrazumeva, baš kao i senzori za kišu i farove.

Koža je na volanu i ručici menjača, a tu je i osvetljenje na štitnicima od sunca.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Manje iskusnim vozačima mnogo znače zadnji parking senzori, kao i sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, koji neko vreme zadržava auto zakočenim nakon puštanja kočnice.

Sve su to detalji sa kojima se osećate bezbednije i komfornije za volanom. Pri svemu tome, auto izgleda veoma atraktivno, što je takođe bitan momenat.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

 

Alu-felne su standard, a posebno nam se dopao dizajn LED dnevnih svetala u faru. Treba pomenuti još jednu bezbednosnu funkciju, a to je osvetljavanje krivine;

prilikom zakretanja volana ili nakon što aktivirate migavac, upale se i posebna svetla koja osvetle krivinu.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

I dok smo pisali tekst, na tržištu se pojavila još novija verzija ovog paketa opreme, koja dodatno obuhvata tempomat, multimedijalni displej osetljiv na dodir sa kamerom za vožnju unazad, dodatnu USB utičnicu i prednji naslon za ruke. I sve to po zanemarljivo višoj ceni.

Novi „rio“ je sada jedan od najvećih modela u klasi. Iznad proseka je i prostor na zadnjim sedištima, a posebno je praktičan prtljažnik.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Ima korisne pregrade za sitnice u bočnim stranicama, uz praktične kukice za kačenje kesa iz šopinga, kako se njihov sadržaj ne bi kotrljao po gepeku.

Prvi pozitivan utisak nastaje već prilikom otvaranja vrata. Sve je vrlo kvalitetno napravljeno, počevši od kvaka pa do zvuka zatvaranja vrata.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Za dizajn enterijera su se pobrinuli dizajneri pod rukovodstvom čuvenog Petera Šrajera. Šta je to što ukupnu sliku čini tako pozitivnom otkrićemo u narednim redovima.

Pre svega, dopalo nam se što se u automobilu sedi dosta nisko. Naravno, tu je i mogućnost podešavanja sedišta po visini, tako da niko neće imati problem sa preglednošću.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Osim toga, sedi se prilično zavaljeno, sa gotovo potpuno opruženom levom nogom kada se kvačilo pritisne do kraja.

Volan se dosta izvlači po dubini, pa svako može da pronađe idealan položaj za upravljačem. Ergonomija je projektovana tako da žmureći možete da sednete prvi put u „rio“ i da vam sve bude na dohvat ruke, bez ikakvog traženja ili privikavanja.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Ono što takođe iznenađuje jeste kvalitet završne obrade. Sve je na visokom nivou, počevši od tastera, prekidača, ručica migavaca, pa do veoma precizne ručice menjača kratkog hoda.

Svaka komanda je lagana i ostavlja utisak kvaliteta i solidnosti. I prošli „rio“ je bio poznat po ovome a novi je još bolji.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Nažalost, Korejci ne poklanjaju previše pažnje kvalitetu samih materijala u smislu da nema plastike meke na dodir.

To je jedina veća zamerka, s obzirom da su Evropljani po tom pitanju dosta osetljivi. Čak nema ni malo tkanine u tapacirungu vrata.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Razlog za to se verovatno krije u činjenici da je „rio“ globalni model, a da njegova evropska prodaja čini tek mali deo ukupne.

Ipak, „rio“ ima tako dobru organizaciju prostora na komandnoj tabli da odmah zaboravite da li je plastika meka ili tvrda.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Konkretno, kaskadni dizajn centralne konzole je nešto što zaista ostavlja više nego dobar utisak. Pre svega, ispred ručice menjača je verovatno najveća pregrada u klasi u koju bez problema staju i telefoni dijagonale šest inča.

A onda shvatite da je za odlaganje telefona dizajnirana posebna pregrada, neposredno iznad pomenute. Sve to nije samo praktično, već i vrlo lepo izgleda.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Odmah ispod telefona su USB i AUX priključci, kao i utičnica od 12 volti, tako da povezivanje možete da uradite najkraćim USB kablom.

Kada smo već kod pregrada, one u vratima mogu da prime flaše zapremine 1,5 litar. U kasetu bez problema staju i fascikle A4 formata, dok naslon za ruke takođe ima solidnu zapreminu.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Iza poluge ručne kočnice je još jedna velika pregrada, koja je dostupna i putnicima sa zadnjih sedišta.

Jedan od ključnih elemenata prilikom odabira automobila je motorizacija. Naše tržište je i dalje prilično konzervativno, pa daunsajzing i trocilindrični motori (neosnovano) ne ulivaju previše poverenja.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Iz tog razloga uvoznik Kije je odlučio da akcenat stavi na atmosferski četvorocilindrični motor zapremine 1,25 litra sa 84 konjske snage.

Ovo je idealna i izuzetno retka prilika da u potpuno novom modelu imate motor koji traži najmanje moguće održavanja.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Nema delova koji su potencijalno osetljivi kao što su turbina ili plivajući zamajac, a nema ni osetljivosti na lošije gorivo. Najlepše od svega je što se motor u vožnji ne ponaša kao neki iz stare garde.

Ne traži visoke obrtaje da bi povukao, naprotiv. Izuzetno je elastičan za atmosferca. Naravno, nije elastičan kao turbo-benzinci, ali s obzirom na konstrukciju pruža izuzetne rezultate.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Već pri malom gasu pruža više nego dovoljno snage za tečnu vožnju bez stresa. Međutim, ako želite naglo ubrzanje, tada ćete morati da se pozabavite ručicom menjača i naterate ga u više obrtaje – ipak je to atmosferski motor.

Takva vožnja za većinu ljubitelja predstavlja pravo uživanje, s obzirom da je menjač, kao što smo već rekli, izuzetno precizan i prijatan za vožnju.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Kvačilo je odlično usklađeno, uz međugas koji se glatko slaže. Auto nismo štedeli, ali smo vodili računa da smo uvek u optimalnom stepenu prenosa.

Prosek vožnje po Beogradu je 6,2 l/100 km, što je izuzetan rezultat koji ga čini jednim od najboljih 1,2 atmosferskih benzinaca generalno.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

To što ima pet brzina nije stvar štednje, već potrebe. Prenosni odnosi su prilično dugi, pa se „rio“ pri 130 km/h „vrti“ na oko 3600 obrtaja i tada troši oko 6,5 l/100 km.

Manje od toga je vrlo teško postići, čak i sa modernim turbo-benzincima. To ga čini idealnim za povremena putovanja na duže staze, s obzirom da je mali potrošač.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Na pravcu je izuzetno stabilan i, za razliku od prethodnika, nema potrebe za sitnim korekcijama upravljačem.

Novi „rio“ ima relativno tvrdo podešeno oslanjanje, mada nije neudoban.

Rupe na putu nisu bile u zamisli konstruktora prilikom projektovanja, već je ideja bila da se sve podesi tako da se auto vrlo malo naginje prilikom prolaska kroz brze krivine.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Hod ogibljenja je prilično kratak, pa iz tog razloga udarne rupe umeju da zatresu.

Prvih nekoliko stotina kilometara našeg super testa prešli smo bez problema. Štaviše, svakim kilometrom “kija rio” samo pokazuje sve bolje strane svog karaktera.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

U nastavku ćete saznati detalje o mehanici i održavanju “rija”, sa preciznim cenama pojedinih rezervnih delova i opreme, troškovima redovnih servisa i garantnim uslovima.

Iznenadićete se koliko prednosti svom vlasniku može da donese ovaj simpatični automobil

Auto magazin Test Team

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Jedinstvena praktičnost

Ovako dobra organizacija unutrašnjeg prostora je zaista retkost u klasi. Za telefon je projektovana posebna pregrada, a odmah ispod su i priključci za povezivanje.

Utičnica od 12 volti izdržava i zahtevnije uređaje snage do čak 180 vati.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Retkost u klasi

Automatski klima uređaj ima jednu zonu, ali je vrlo napredan u tehničkom smislu. Ima ugrađen senzor vlažnosti vazduha; kada se stakla zamagle, „rio“ to prepozna pa automatski aktivira kompresor „klime“ kako bi se odmaglila. Kompresor se zatim polako isključuje da se prozori ne bi ponovo zamaglili. Sve se dešava potpuno automatski, bez ikakvog uplitanja vozača.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Još bogatija oprema

Primerak „kije rio“ koji se nalazi na super testu u našoj redakciji pripada prvoj seriji automobila koja je stigla u Srbiju. Zbog velikog interesovanja, uvoznik Kia Motors Srbija je odlučio da pakete opreme za narednu godinu obogati sa više opreme, tako da će „EX siti“ paket dodatno imati tempomat, multimedijalni displej dijagonale sedam inča osetljiv na dodir, dodatni USB priključak i kameru za vožnju unazad.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Iz njenog ugla

Šećerko

Priča oko „rija“ sasvim je jednostavna. Sve je po meri. Lako se ulazi i izlazi (iz automobila), čak i u vrlo uskoj suknji.

Položaj za volanom je udoban, štaviše i sa visokim potpeticama ćete lako uspeti da se lepo smestite i imate siguran osećaj kada premeštate cipelice sa pedale na pedalu.

Upravljač je prijatan pod rukom (znate da žene vole lep dodir), a komande na volanu su logično raspoređene tako da se sve radi krajnje intuitivno, jer znate da volimo da se prepustimo…

Takođe, sve je meko i prijatno pod rukom tako da ne možete doći u situaciju da negde zakačite nokat ili ogulite lak sa njega.

„Rio“ je automobil koji se lako vozi, pregledan je, i na njega ćete se vrlo lako navići. Dame, ako obično imate problema sa parkiranjem, ovde to neće biti slučaj – lako ćete se ubaciti i tamo gde je skučeno…

I ne zaboravite, crvena je uvek u trendu.

auto magazin srbija test kia rio 1.25

Kia Rio 1,25 EX City

Motor: zapremina 1248 ccm, snaga 61,8 kW (84 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 122 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: 4065/1725/1450 mm, međuos. rastojanje 2580 mm, prtljažnik 325/980 l, rezervoar 45 l, masa 1110 kg, pneumatici 185/65 R15

Performanse: maks. brzina 173 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s, potrošnja 6,0/4,1/4,8 l/100 km

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring