Predstavljamo: Toyota Auris 2015

Tojota je detaljno prepravila svoj model C segmenta auris. Izmenjen je izgled karoserije, dizajn i materijali u kabini, drugačije je podešena šasija i uvedeni su novi motori. Sa novim modelom upoznali smo se tokom svetske prezentacije u Belgiji Brisel, Belgija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Niža srednja klasa automobila je jedan od najvažnijih za poslovni uspeh svake automobilske kompanije, jer je obim prodaje najveći. Kompanije se grčevito i bespoštedno bore ne za svaki procenat udela na tržištu, već sa svaku decimalu procenta, za svaki prodati automobil.

Borba između automobilskih kompanija pomalo nas je podsetila na “rat” između Francuske i Belgije oko obeležavanja dve stote godišnjice od bitke kod Vaterloa. Belgijanci su tom prilikom želeli da iskuju određen broj kovanice od dva evra sa podsećanjem na svoju slavnu pobedu nad Napoleonom.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Put nas je vodio kraj bojnog polja čuvene bitke kod Voterlua

Sa druge strane, Francuzi nisu bili voljni da se mnogo podsećaju na jedan od svojih najvećih vojnih poraza i blokirali su izradu kovanica. Beligajanci su ipak uspeli da pronađu rupu u EU birokratiji i iskovali su komemorativni novčić u vrednosti od – dva i po evra!

Ovu priču saznali smo tokom boravka u Briselu na preliminarnim vožnjama restilizovane “tojote auris”. Tom prilikom posetili smo i bojno polje i muzej legendarne bitke.

Inače, Tojota nije slučajno odabrala Belgiju kao test poligon i tu joj se nalazi i test centar koji smo posetili. Moramo da dodamo da je odlazak u Belgiju lepa promena u odnosu na Iberijsko poluostrvo na kojem se poslednjih godina odvija većina automobilskih promocija. Putevi su drugačiji, prikaldniji za upoznavanje sa novim autom, a pejzaži za fotografisanje su lepši i češći.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Karoserija je vidno izmenjena u odnosu na prethodnu verziju

Izmene na karoseriji su suptilne, ali temeljne, tako da gotovo da nema panela koji nije izmenjen. Fabrika kaže da joj je želja bila da auto postane nešto ozbiljniji i prestižniji. Silueta je izmenjena promenama na prednjim i zadnjim blatobranima koji su niži, širi i imaju dublje profile nego do sada.

Masivniji su i branici, a otvor za vazduh na donjem delu prednjeg branika sada je na celoj širini auta. Premijum utisak pružaju i LED farovi, kao i zadnja svetla urađena u ovoj tehnologiji. Kupci su pored postojećih dobili izbor još dve nijanse plave boje za karoseriju.

Cilj obnove kabine je bio da se postigne utisak boljeg kvaliteta. To je postignuto ujednačavanjem kvaliteta materijala po celom autu. Takođe je poboljšan taktilni osećaj. Sada kada uđete u “auris” imate osećaj kao da ste u većem i skupljem “avensisu”. Po pitanju kvaliteta materijala “tojota” je sada rame uz rame sa najboljima u klasi.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Primetno kvalitetniji materijali i dezeni u kabini

Dizajn komandne table je zaobljeniji, a centralna konzola je prijatnije uklopljena sa ostatkom. Utisku kvaliteta doprinose drugačije dizajnirani i osvetljeni instrumenti koji sadrže i veliki TFT ekran od 4,2 inča. Skuplje verzije na centralnoj konzoli imaju i veliki i vrlo kvalitetan kolor ekran osetljiv na dodir. On je uklopljen sa okolinom tako da podseća na veliki tablet računar.

Čak su i komande za podešavanje audio uređaja i navigacije izveden bez tastera. Dovoljno je samo pipnuti označeno mesto kraj ekrana. Moramo da pohvalimo i komande klima uređaja koje su sada mnogo invetivnije, kvalitetnije i lakše za upotrebu sa “avionskim” prekidačima. Dobro je što se Tojota odlučila da ne prati trendove i sva podešavanja prebaci na centralni ekran.

Da bi shvatili ostala poboljšanja na autu, trebalo je krenuti na probne vožnje. Nisu baš morali da nas odvuku od restorana gde nam je bio bivak, ali smo svakako uživali u svakom trenutku gostoprimstva. Neke od kolega su se čak usudile da probaju lokalni specijalitet: pomfri zaliven ogromnom količinom majoneza i preživeli su (za sada). Čuveno belgijsko pivo je za svaki slučaj bilo pod ključem do kraja test vožnji, a svakako bi odlično spralo ovaj delikates niz grlo.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Kada uđete u auris imate osećaj kao da ste u većem i skupljem avensisu

Na raspologanju su nam sve verzije novog “aurisa” i to u u obe nove boje karoserije. Nama se dopala nešto svetlija “denim” varijatna, ali svakom po volji. Izlazimo sa parkinga i vozimo se po nepreglednim putevima oko hotelskog kompleksa smeštenog u sred šume. Čak i u tim uslovima primećujemo da je u kabini mnogo tiše nego ranije.

Kasnije, prilikom razgovora sa konstruktorima saznajemo da je zvučna izolacija, ali i izolacija od vibracija značajno poboljšana. Dvostruke zaptivke na vratima, potpuna izolacija motorskog prostora, kao i značajno izmenjen način vezivanja ogibljenja za karoseriju, podešavanje amortizera i opruga.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Auris nudi dovoljno mesta i za krupnije putnike

Prva verzija ove generacije “aurisa” je zaista odličan auto, te su promene ipak suptilne. Primete se tek kada forsirate auto, ili na lošem kolovozu, a to je slučaj u Belgiji. Verovali, ili ne, Belgijanci nemaju mnogo kvalitetnije puteve od nas. Buka točkova, treska udarnih rupa i fijuk vetra su nešto umeterniji.

Jedva čekamo da “auris” stigne u našu redakciju na test u Srbiju. Na svu sreću, na to nećemo dugo čekati, jer je prodaja već počela.

Tokom vožnje u okolini Brisela, primetili smo da je najveća promena učinjena kod upravljača. Teoretski, promena je relativno jednostavna: reprogramiran je električni servo ojačivač tako da progresivnije popušta svoju asistenciju kako brzina auta raste. Rezultat se lako oseti, pre svega na srednjim i visokim brzimana, kada auto odaje otisak da je dosta stabilniji od prethodnika.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Doplata za stakleni krov nije velika i mi ga toplo preporučujemo

Paleta motora je usavršena i obogaćena. Pre svega, tu su dva nova motora: turbo benzinac zapremine 1,2 litra i turbo-dizel od 1,6l. Dizelaš vodi poreklo od BMW-a, a dobijen je na osnovu reciprociteta u tehnološkoj razmeni.

Već neko vreme ugrađuje se u “verso”, a sada je na raspolaganju i u hečbeku. On razvija 112 “konja” i raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 270 Nm. Uzorno je tih i miran, elastičan je i sposoban da omogući vrlo nisku potrošnju.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija
Komande klima uređaja su sada mnogo invetivnije, kvalitetnije i lakše za upotrebu

Vrlo je interesantan i prvi od daunsajzovanih malolitražnih turbo benzinaca koje je konstruisala Tojota. On razvija 116, ali i maksimalni obrtni moment od 185 Nm, tako da ima performanse uporedive sa klasičnim atmosferskim benzincem od 1,6 litara, iako ovaj ima nešto veću snagu.

Unapređen je i 1,4 litarski turbo-dizel kako bi mogao da se uklopi u euro 6 ekološke norme. Izmenjen mu je sistem za ubrizgavanje goriva, turbo punjač, klipovi i ugrađen mu je NOx katalizator. Uz smanjenu emisiju štetnih gasova, promenjena je i kriva snage i obrtnog momenta, pa je motor sada elastičniji.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Bezbednosni sistemi
Tojota je iskoristila restilizaciju da u automobil ugradi bezbednosne sisteme. Pre svega tu je uređaj sa radarom koji vozača prvo upozorava, a onda i automatski koči kako bi izbegao, ili ublažio eventualni sudar. Takođe, tu je sistem koji prepoznaje saobraćajne znake kraj puta i emituje ih na displeju kod instrumentata. Neizostavan deo bezbednosnog paketa je i uređaj koji vas obaveštava da ste napustili kolovoznu traku.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Na žalost, “tojota auris” sa ovim sistemima neće moći da se nabavi u Srbiji u narednom periodu. Naime, deo frekventnog opsega na kojima rade senzori u našoj državi su rezervisani za određene službe, a Tojota kao odgovorna kompanija ne želi da krši propise.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Mali biser
Novu bentinski turbo motor je konstrukciono vrlo moderan. On poseduje sistem za direktno ubrizgavanje goriva koji može da izvrši nekoliko ubrizgavanja u ciklusu i turbo punjač. Glava motora ke dizajnirana tako da vazduh pravi snažni vertikalni vrtlog i na taj način se bolje pomeša sa ubrizganim gorivom. To je omogućilo veliku kompresiju za turbo benzinac od 10:1.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Sistem za varijabilno upravljanje vremenom otvaranja verzila je izmenjen, tako da faza može da varira više nego ikada. Uređaj je dobio naziv “VVT-iW” i omogućuje da u zavisnosti od broja opterećenja motor radi ili u klasičnom Oto, ili u Etkinsonovom ciklusu.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Iako ovako “na papiru” deluje komplikovano, mali benzinac je pravo zadovoljstvo za vožnju. Uglađen je, ima pun, zdrav zvuk i vuče praktično na svim obrtajima, sa minimalnom turbo rupom na najnižim obrtajima.

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

Toyota Auris (Auris TS)
Motor 1,33 1,6 1,2T 1,4 D-4D 1,6 D-4D 1,8 H
zapremina (ccm) 1329 1598 1197 1364 1598 1798
snaga (kW/KS) pri o/min 73/99 pri 6000 97/132 pri 6400 85/116 pri 5200 66/90 pri 3800 82/112 pri 4000 100/136 (ceo sistem)
maks. o. moment (Nm) pri o/min 128 pri 3800 160 pri 4400 185 pri 1500 205 pri 1400 270 pri 1750 142 pri 4000 (samo benz)
pogon prednji
menjač manuelni, 6 stepeni, ili CVT
dimenzije (mm) 4330 (4595)/1760/1475 (1485)
međuos. rastojanje (mm) 2600
prtljažnik (l) 360/1199 (530/1658)
maks. brzina (km/h) 175 200 (195) 200 (195) 180 (175) 195 180 (175)
ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,6 10,0 10,1 12,5 10,5 10,9

auto magazin srbija magazinauto.com toyota auris 2015 promocija

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring