Auto magazin

Volkswagen Golf GTI Performance

Volkswagen Golf GTI Performance
19.08.2014.
Psiho terapija

Nervozni ste, okruženi stresom na poslu i kod kuće? Naš savet je: kupite "golf GTI". Sam boravak u njemu, pa makar u stani-kreni saobraćaju vratiće vam životnu energiju. A ako uđete u krizu, pravac na trkačku stazu na punu terapiju. Osmeh na licu je garantovan

Već i vrapci na grani znaju činjenicu da je Folksvagen sportskom verzijom “golfa” započeo pravu svetsku “maniju” prema snažnim hečbecima. Oznaka “GTI, skraćenica od “gran turizmo indžekšn”, ušla je u legendu i postala predmet čežnje svih ljudi koji bar malo vole vožnju.

Kroz sedam generacija, Folksvagen je pažljivo pozicionirao imidž i ciljnu grupu kupaca. Od “nevaljalog” malog “golfa” prve generacije koji je prednjačio u performansama u klasi i harao trkačkim stazama stigli smo do sedme generacije koja je dobila malo na kilogramima, nije više najjača u klasi, ali zato ima izuzetan pedigre, šarm i tehniku.

Očigledno je da je fabrika namerno ostavila drugim kompanijama da prave hečbeke ultimativnih performansi namenjenih pre svega mlađoj populaciji i onima kojima je svaka desetinka na trkačkoj stazi bitna, a svoj “GTI” je namenila zrelijim ljudima, koji će  sportski “golf” koristiti i da odu na posao i u pozorište, sa porodicom na izlet, a ako baš požele, izvešće ga na trkačku stazu i uživati u izuzetnom balansu šasije i ogibljenja, kao i nivou bočnih sila koje je auto u stanju da istrpi u krivinama.

Nešto svedenije performanse u odnosu na konkurente od 260 do 300 “konja” učinile su “GTI” mnogo upotrebljivijim i raznovrsnijim autom.

Tek pojedini detalji otkrivanju da se radi o legendarnoj GTI verziji

Tek pojedini detalji otkrivanju da se radi o legendarnoj GTI verziji

Naravno, nemojte ni trenutka pomisliti da je “golf” trom, ili neuzbudljiv, naprotiv. Dvolitarski motor sa direktnim ubrizgavanjem i turbom poznajemo još iz pete generacije “GTI-ja”, s time što je za ovu priliku detaljno izmenjen. Dobio je 10 posto snage više i mnogo veći obrtni moment.

Preciznije, ima 220 KS u rasponu od samo 4.500 pa do 6.200 o/min, i za 70 Nm veći obrtni momenat, odnosno 350 Nm u rasponu od 1.500 do 4.400 o/min. Zahvaljujući ovome, kao i smanjenoj masi za 42 kilograma, novi “golf GTI” ubrzava do 100 km/h za 6,5 sekundi što je skoro pola sekunde bolji rezultat od prethodne verzije.

Uprkos tome što je širi i duži od šeste generacije, novi “GTI” sa dvoja vrata je sa svojih 1351 kg, prilično vitak. U performans paketu opreme kakav se prodaje u Srbiji, dobio je još deset konja više od 4.700 o/mini maksimalni obrtni moment koji je na raspolaganju do 4.600 obrtaja (umesto do 4.400). Plaćate i za veću maksimalnu brzinu koja je dosegla 250 km/h i za desetinku bolje ubrzanje do 100 km/h.

Ovo su rezultati koji su tek za poneku desetinku i kilometar na čas slabiji od najjačih konkurenata u klasi,  a da je pri tome svemu sačuvana doza suptilnosti i elastičnosti koja svakodnevnu vožnju čini ugodnijom. Samo činjenica da motor maksimalni obrtni moment postiže pri niskih 1.500 o/min, a maksimalnu snagu pri 4.700 obrtaja pokazuje koliku rezervu za dodatni tjuning u sebi krije ovaj benzinac.

Menjač je vrlo brz i ima odličnu elektroniku; u svakom trenutnku možete preuzeti kontrolu pomoću tastera na upravljaču

Menjač je vrlo brz i ima odličnu elektroniku; u svakom trenutnku možete preuzeti kontrolu pomoću tastera na upravljaču

Uparen sa izuzetnim DSG menjačem sa 6 brzina, u “komfor” modu elektronika će prebacivati brzine na više ispod dve hiljade obrtaja i neće zazirati da se u šestom stepenu prenosa spusti i ispod 1.500 o/min ako vozite tečno i uglađeno.

Međutim, na iole jači pritisak na pedalu gasa, menjač spušta i do četiri brzine niže, obrtaji naglo skaču i automobil prosto poleće. Nekoliko stvari nas je oduševilo. Pre svega način na koji motor dobija i gubi obrtaje.

On je “oštar” poput najboljih sportskih atmosferskih motora, a zahvaljujući brzom gubljenju obrtaja, lako ga je i prijatno voziti. Po brzini odgovora na gas ovaj benzinac je najbolji u klasi. Takođe i DSG menjač je munjevit i uglađen.

Kabina je vrlo kvalitetna i ergonomična

Kabina je vrlo kvalitetna i ergonomična

Promene brzina naviše se gotovo i ne osete, a prilikom kočenja elektronika dodaje međugas kako bi savršeno uklopila obrtaje motora i menjača i jednako bila uglađena prilikom promene brzine naniže. Automatika odlično radi posao u svim modovima računara, pa nije greh prepustiti joj posao čak i prilikom sportske vožnje.

Naravno, kada poželite da preuzmete stvari u svoje ruke, bilo da ste u automatskom, ili manuelnom modu, tu su tasteri na zadnjoj strani volana. Menjač prihvata komandu gotovo trenutno. Moramo da primetimo da je Folksvagen evoluirao svoj DSG i da uređaj u “sedmici” radi primetno bolje nego nekada u petoj generaciji.

Motor je doživeo brojne promene u odnosu na prethodnu verziju, a poboljšanja se lako osete

Motor je doživeo brojne promene u odnosu na prethodnu verziju, a poboljšanja se lako osete

Ono što takođe nikoga ne ostavlja ravnodušnim je zvuk motora. Snažan, pun, kompleksan. Prilikom naglog ubrzavanja dominira snažno režanje iz usisne grane u stilu najbolje tjuniranih motora “grupe A”. Uz taj moćni metalni zvuk čuje se zviždanje turbine i šištanje prelivnog ventila.

Kada krstarite konstantnom brzinom, najveći deo zvuka dolazi otpozadi, iz auspuha u vidu moćnog basa. Prilikom promene brzina naviše iz auspuha dopire detonacija, kao kod trkačkih automobila. Naravno, sigurni smo da je ovo bila namera fabrike, a ne nusproizvod tjuniranog motora.

Zahvaljujući sposobnosti da da sve od sebe od 1.500, pa do limitera na oko 6.500 o/im, bez pauze, razmišljanja, naglašene turbo rupe, smatramo da je ovo jedan od najboljih četvorocilindričnih benzinaca koji smo ikada testirali u Beogradu.

Golf GTI blista u krivinama

Golf GTI blista u krivinama

Sportski auto nije kompletan ako mu ponašanje na putu i pre svega u krivinama nije na nivou performansi. “GTI” ima spušteno oslanjanje, tvrđe opruge i amortizere u odnosu na klasičnu varijantu. Ipak, auto nije grub poput većine konkurenata.

Sve vrste neravnina se prilično dobro neutrališu i nema većih potresa putnika. Naravno, auto jeste primetno tvrđi i življi nego obično, ali on tu živahnost ispoljava na vrlo zreo i blagi način, pa komfor u svakodnevnoj vožnji nije kompromitovan.

Adaptivni amortizeri u trenutku transformišu auto. U krivinama “utegnu” šasiju i ne dozvoljavaju previše velike pokrete karoserije.

Upravljač ima varijabilnu šemu upravljanja, precizan je na pravcu, a brz u krivinama

Upravljač ima varijabilnu šemu upravljanja, precizan je na pravcu, a brz u krivinama

Upravljač sa 2,1 kruga okretanja je izuzetno precizan i odlično do vozača prenosi informacije o dodiru guma sa podlogom. Zbog toga je pronalaženje limita lako i bezbedno.

Zahvaljujući diferencijalu sa mehaničkom blokadom, auto u krivini naglašeno, ali odmereno reaguje i na komande sa pedale gasa. To konkretno znači da nije potrebno previše naglo dodati, ili oduzeti gas ako želite da mu zanesete zadnji deo, ili uterate “nos” u krivinu.

Takođe, zahvaljujući diferencijalu sa blokadom (koji dolazi uz “performans paket”) “golf” je u stanju da istrpi izuzetno velike bočne sile u krivini i tom prilikom da pitomo reaguje na sve greške prilikom dodavanja gasa.

Novi “GTI” je svakako najbolji “golf” do sada i konkurentniji je u klasi nego što se to na prvi pogled može pretpostaviti. Preporučili bi smo ga bezuslovno svima koji iole vole vožnju da nije njegove cene. Testirani automobil, koji je, doduše, krcat opremom košta 41.147 evra.

Ivan Katunac

Volksvagen tradicionalno za sedišta GTI-a koristi materijal sa šarom škotskih plemena

Volksvagen tradicionalno za sedišta GTI-a koristi materijal sa šarom škotskih plemena

GTI i Škoti

Već tradicionalno, šara na tkanini koja se koristi za presvlake sedišta u sportskom “golfu” ima veze sa Škotskim dezenom. U prethodnoj generaciji, uzorak materijala nosio je ime “džeki”, a nova “šara” se zove “klark”. Takođe i naplaci imaju ime. Na testiranom autu se nalaze opcioni točkovi od 18 inča, a njihov naziv je “ostin”.

Na žalost, na ručicu DSG menjača nije moguće ugraditi lopticu za golf koja se tradicionalno nalazi na menjačima svih manuelnih “GTI-a”. Inače, za vozače koji vole da ručno menjaju brzine, dobra vest je da Folksvagen nije odustao od manuelnog menjača, mada su predviđanja da će veći broj vozila biti prodato sa DSG-om.

Uz performans paket dolaze i poboljšane kočnice koje deluju neuništivo

Uz performans paket dolaze i poboljšane kočnice koje deluju neuništivo

Performans paket

U Srbiji “golf GTI” se prodaje samo u verziji sa “performans” paketom. On donosi 10 KS jači motor, mehaničku blokadu diferencijala i veće kočne diskove sa crveno ofarbanim čeljustima. Napred su ventilirajući diskovi prečnika 340 mm, a pozadi diskovi prečnika 310 milimetara.

Ove promene bitno transformišu karakter i vozne osobine automobila, pa čak i da ne dolazi kao standard, svakako bi smo vam predložili da ga doplatite, naročito uz činjenicu da se na nekim evropskim tržištima “perfomans” opcija doplaćuje tek oko hiljadu evra.

Kada već pominjemo dodatnu opremu,  automobil koji vam prikazujemo imao je uređaj za automatsko parkiranje, ksenonske farove sa automatskom kontrolom dugog svetla, adaptivne amortizere, navigaciju, “pri kreš” bezbednosni sistem, dodatno zatamnjena stakla i zadnja svetla. Ova oprema uveliko je uticala na konačnu cenu automobila.

Moguće je detaljno podesiti ponašanje auta u vožnji

Moguće je detaljno podesiti ponašanje auta u vožnji

Detaljno podešavanje automobila

Automobil koji smo vozili poseduje i opcione adaptivne amortizere, pa se ponašanje automobila može podestiti da do tančina odgovara vašem ukusu. Moćićete podešavati tvrdoću amortizera, odziv pedale gasa, nivo servo asistencije volana, način rada klima uređaja, kao i način rada automatskog menjača.

Ako ne želite da se previše bavite tehnikom, ili jednosavno nemate vremena, fabrika je programirala pet modova: komfor, normal, sport, eko i individual. Zaista se osećaju bitne promene u karakteru i ponašanju automobila između svakog od ponuđenih režima, pa je naša preporuka da koristite ovu opciju u zavisnosti od stila vožnje i puta po kojem vozite.

 

Mehanički samoblokirajući diferencijal je primetno bolji u odnosu na elektronski

Mehanički samoblokirajući diferencijal je primetno bolji u odnosu na elektronski

Diferencijal glavu čuva

Možda je najbitniji i najzanimljiviji dodatak “performans” paketa diferencijal sa elektronski kontrolisanom mehaničkom blokadom. Standardni “GTI” ima simulaciju blokade diferencijala koja se postiže korišćenjem kočnica na prednjim točkovima.

Mehanička blokada je ipak mnogo efikasnija i progresivnija. Haldeks kvalčilo se sastoji on nekoliko lamela u ulju, a njihov rad kontroliše elektronika pomoću higrauličnog sistema i varira stepen blokate tako da maksimalno iskoristi trakciju oba prednja točka.

Kada već pominjemo mehaniku, želimo da naglasimo da novi “GTI” ima i novu progresivnu letvu volana sa 2,1 krugom okretaja od kraja do kraja. Do otprilike četvrtine okretaja, upravljač je relativno posredan, kako bi se izbeglo nervozno ponašanje automobila na pravcu. Kada još smotate upravljač, letva postaje neposrednija, kako bi se obezbedio sportskiji osećaj u vožnji

IMG_6734

Volkswagen Golf GTI Performance

Motor: zapremina 1984 ccm, snaga 169 kW (23o KS) pri 4700-6200 o/min, obrtni moment 350 Nm pri 1500-4600 o/min, menjač sekvencijalni šestostepeni

Dimenzije: 4268/1790/1466 mm, međuos. rastojanje 2631 mm, prtljažnik 380/1270 l, rezervoar 50 l, pneumatici 225/40 R 18

Performanse: maksimalna brzina 248 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 6,4 s, potrošnja 5,4/6,4/8,1 l/100 km, emisija CO2 124 g/km

Golf GTI je u potpunosti upotrebljiv za svakodnevnu porodičnu i poslovnu vožnju

Golf GTI je u potpunosti upotrebljiv za svakodnevnu porodičnu i poslovnu vožnju

Oprema

Standard: ABS, ESP, ASR, start/stop sistem, alu felne prečnika 17 inča, ektrohromatski retrovizor, multifunkcionalni kožni volan, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, senzor za kišu, tempomat, svetla za maglu, parking senzori, audio uređaj sa 2 SD kartice i USB priključkom, dvozonski klima uređaj,
Opcija: metalik boja, el. preklapanje retrovizora, ksenonski farovi sa kontrolom dugog svetla, navigacija, pri-kreš sistem, naplaci od 18 inča, adaptivno oslanjanje, automatsko parkiranje

IMG_6866

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad