Ako vam je auto dugo stajao, evo šta bi sve trebalo proveriti

Lanac prodavnica auto-delova i servis za vozila francuskih proizvođača, Panter, napravio je spisak osnovnih stavki koje bi trebalo da proverite na vašem automobilu ukoliko nije vožen duže vreme.

Poslednjih mesec dana, zbog situacije u zemlji i svetu, većina vozača je manje koristila svoje automobile, dok ih neki nisu vozili uopšte.

Ono što je sigurno je da automobili “ne vole” da budu parkirani, pa bi pre ponovnog korišćenja trebalo da proverite sledeće stavke:

Postoji mogućnost da se akumulator ispraznio ili oslabio i da nećete moći da upalite auto. Probajte da ga pokrenete pomoću kablova i “struje”.

Nakon što pokrenete motor, preporučuje se da provozate automobil barem 20 minuta, ako je moguće po otvorenom putu, kako bi se akumulator dopunio.

Proverite nivoe ulja u motoru i rashladne tečnosti. Ukoliko niste bili u mogućnosti da obavite redovan servis, proverite sa svojim majstorom da li radi i kada je moguće da to obavite.

Proverite pritisak u gumama i ukoliko je potrebno, dopumpajte ih. Za vozače koji na svojim automobilima imaju pneumatike za sva godišnja doba, tu se obaveze završavaju, dok će ostali morati da zamene zimske gume letnjim.

Proverite brisače i ukoliko je potrebno, zamenite gumice, odnosno metlice.


>> Pročitajte i kako da proverite kvačilo u četiri koraka

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring