Ekskluziva iz Južnog Tirola: vozili smo novi Audi Q3

Sreća je za volanom

Audi je napravio veliki iskorak novim Q3, kojim je čak prevazišao mnoge standarde postavljene na većem Q5. Uz sjajne nove materijale i vrhunski kvalitet, najveće zadovoljstvo je – za volanom

Bolcano, Italija
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test audi q3Kao da je juče bilo kada se pojavio Audi Q3 prve generacije. Omogućio je ulazak u premijum SUV segment svima onima koji žele auto kompaktnijih dimenzija, bez odricanja luksuza i prestiža koji brend Audi sa sobom nosi.

Došlo je vreme za drugu generaciju, koja je porasla, ne samo u pogledu dimenzija, već i kada je reč o sofisticiranosti.

Ekipa „Auto magazina“ je dobila ekskluzivnu priliku da prisustvuje evropskoj prezentaciji novog Q3 u Južnom Tirolu i uveri se iz prve ruke u sve novine.

Gradić Bolcano i njegova okolina na severu Italije bili su nam domaćini. Krivudavi putevi u Dolomitima idealna su prilika da se isprobaju sve verzije, čija snaga varira između 150 i 230 „konja“.

Domaćini su se potrudili da nam obezbede praktično sve kombinacije motora novog Q3; svaki od njih smo mogli natenane da testiramo i uverimo se u razlike koje i nisu tako male.

auto magazin srbija test audi q3Moramo da priznamo da nas je prijatno iznenadio novi dizajnerski pristup, ne samo u izgledu karoserije i detalja, već i izbora materijala i kvaliteta završne obrade.

Danas je to bitna stavka po kojoj se u velikoj meri razlikuju automobili, čak i među konkurentima unutar premijum segmenta.

auto magazin srbija test audi q3Utisak doživljenog kvaliteta je izuzetno visok, čak i viši nego kod većeg Audija Q5. Možda zvuči apsurdno, tek za to su „krive“ brojnije tapacirane površine mekane na dodir.

Uvedena je alkantara, koja je možda i presudna u oplemenjivanju prostora. Nalazi se na komandnoj tabli i to celom širinom, kao i u tapacirungu vrata.

auto magazin srbija test audi q3Dopalo nam se što je Audi glatke površine sa tvrdom plastikom skoro potpuno izbacio, izuzev oko velikog centralnog displeja u cilju boljeg uklapanja u enterijer.

Svi okrugli dugmići su od aluminijuma, što takođe asocira na više klase. Količinu fizičkih tastera dizajneri uspešno održavaju na minimumu, tako da je primenjena jednostavnost u svom najboljem obliku.

auto magazin srbija test audi q3

Po ugledu na najnovije velike „audije“, izbačen je okrugli prekidač za svetla a umesto njega su postavljeni tasteri.

Kao što smo i očekivali, instrumenti su potpuno digitalni. Čak i bazna verzija ima digitalne instrumente sa displejem dijagonale 10,25 inča, dok je opciono dostupan veći od 12,3 inča.

auto magazin srbija test audi q3Osim klasičnog prikaza okruglih brzinomera i obrtomera koji mogu da se smanjuju i povećavaju sa mapom navigacije između, ubačena je mogućnost odabira nove, sportske i prilično nekonvencionalne „dinamičke“ grafike ovih instrumenata, za koju je potrebno dosta navikavanja.

Ipak, najatraktivniji prikaz instrument table je kada se mapa proširi preko celog displeja i to u vidu satelitskog snimka, što je bolje od bilo kakvog veštačkog 3D prikaza objekata.

auto magazin srbija test audi q3Osim na instrumentima, realni satelitski snimak je, naravno, dostupan i na displeju centralne konzole.

Za razliku od nekih konkurenata, na Audiju Q3 najniža pozicija sedišta je prilično niska, tako da je ovo sjajan izbor za porodice u kojima neki članovi vole da sede visoko a drugi niže.

Pozadi ima iznenađujuće mnogo mesta i za glavu i za kolena, a posebno je olakšan izlaz, bez potrebe za izvijanjem.

auto magazin srbija test audi q3Sa svojih 530 litara prtljažnik je više nego upotrebljiv i na dužim putovanjima. Po potrebi može da mu se poveća kapacitet na čak 675 litara kliznim pomeranjem sedišta unapred za 15 centimetara.

Naravno, vrata se otvaraju na dugme i zamahivanjem nogom ispod branika.

Kada smo detaljno proučili sve detalje na novom Q3 i podesili odgovarajuću muziku za vožnju kroz planinski ambijent na vrhunskom Bang & Olufsen audio sistemu snage 680 vati, na red dolaze sistemi bezbednosti.

auto magazin srbija test audi q3Za početak, Q3 je opremljen sistemom za automatsko uparkiravanje i isparkiravanje kod koga auto sam upravlja, dok je na vozaču da vodi računa o gasu i kočnici.

To je opcija, kao i prikaz situacije oko vozila sa četiri kamere. Automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i biciklista je standard na svim modelima, kao i kontrola mrtvog ugla i automatska prevencija nenamernog napuštanja saobraćajne trake kod koje auto sam koriguje volan.

Tu su još adaptivni tempomat koji radi do 200 km/h, automatska duga svetla, ali i mogućnost automatskog zaustavljanja vozila ukoliko vozaču pozli za volanom.

Kada smo već kod volana, možete da odaberete klasičan, okrugli ili onaj sa zasečenim dnom.

Za početak, odabrali smo 45 TFSI, najjaču verziju dvolitarskog turbo-benzinca od 230 „konja“. Kao što se i očekuje, auto je izuzetno brz.

auto magazin srbija test audi q3U standardnom modu je vrlo pitom i zahteva nešto više obrtaje da bi snažno povukao. S obzirom na ograničenja, nismo imali mogućnost da isprobamo međuubrzanja pri većim brzinama, ali do 130 na sat ubrzava munjevito.

Dolazimo u brdske predele, Audi Q3 nam je pokazao fantastično ležanje u krivinama za jedan SUV.

„Kvatro“ pogon je pravo blago u ovakvim situacijama kada je gotovo nemoguće naterati auto da prokliza, dok je volan vrlo direktan.

auto magazin srbija test audi q3Sedmostepeni S-Tronic menjač je sjajan asistent vozaču, s obzirom da ume dobro da „sluša“ i prepoznaje stil vožnje.

Jednako je zanimljiv i u standardnom i sportskom režimu. Brzine ume da menja vrlo rano i neprimetno a zna i da pokaže lice pravog trkača držeći motor na obrtajima na kojima daje svoj maksimum.auto magazin srbija test audi q3

Želeli smo da probamo i verzije koje će svakako biti popularne kod nas. Sedamo za volan Audija Q3 35 TFSI, odnosno modela sa najslabijim benzincem zapremine 1,5 litara i 150 konjskih snaga.

Ovaj motor je možda i najveće iznenađenje spram očekivanja. U situacijama gde nismo smeli da pređemo 130 km/h, pokazao se neočekivano snažnim i elastičnim.

auto magazin srbija test audi q3Bez obzira na uspone, oštre krivine i odsustvo quattro pogona, planinske zavoje je savladavao ulivajući veliko poverenje kao da vozimo klasičan hečbek a ne povišeni SUV.

Manuelni mod menjača je očekivano prijatan za korišćenje, sa veoma brzom reakcijom na komandu vozača preko tastera na volanu.auto magazin srbija test audi q3

Deaktivaciju cilindara nismo stigli da isprobamo, ali zato čuveni 2,0 TDI sa novom 35 TDI oznakom jesmo.

Dizelaš je maksimalno utišan i uglađen u radu. Turbo-rupa jeste svedena na minimum kada je reč o uobičajenoj gradskoj vožnji, ali kada treba izvući maksimalne performanse ipak zahteva više obrtaje.

auto magazin srbija test audi q3Bilo je pravo zadovoljstvo voziti ga jer je ovo jedina verzija sa manuelnim menjačem koji je apsolutno fenomenalan.

Dugo nismo baratali ovako preciznom ručicom, pa je promena brzina zaista uživanje, kao i snažna ubrzanja koje isporučuje motor od 150 „konja“.

auto magazin srbija test audi q3Na papiru cifra možda deluje skromno, ali u praksi ovo je prava mera čak i za zahtevnije vozače koji sigurno neće biti razočarani.

Za one koji ipak preferiraju snažnije dizelaše, lepa vest je da će se uskoro pojaviti i varijanta sa 190 KS.

auto magazin srbija test audi q3Na kraju test vožnje sledi sumiranje utisaka. Najdominantniji je – kvalitet. Materijali su definitivno najveći iskorak uz tradicionalno sjajne vozne karakteristike i motorizaciju.

O vrhunskom inženjeringu i haj-tek opremi ne treba trošiti reči. Prodaja na našem tržištu počinje uskoro, kada ćemo vam preneti i detaljnije utiske iz vožnje na domaćim putevima.

auto magazin srbija test audi q3Specijalna edicija

Odmah na početku prodaje biće dostupna Edition One varijanta, sa specijalnom opremom baziranom na S-Line paketu.

Upravo takve automobile smo vozili, sa prednjom maskom i drugim detaljima u crnoj boji, uključujući i znak Q3.

auto magazin srbija test audi q3Standard su sportsko ogibljenje, točkovi prečnika 20 inča i Matrix LED farovi čiji snop „preskače“ vozila ispred.

Boje karoserije su narandžasta i siva. U unutrašnjosti su sportska sedišta sa kontrastnim štepom, zasečeni volan i ambijentalno osvetljenje sa aluminijumskim detaljima i alkantarom.

auto magazin srbija test audi q3Nekoliko boja alkantare

Alkantara je materijal koji je u velikoj meri oplemenio unutrašnjost Audija Q3. U ponudi su tri boje, naradžasta, bež i siva.

Za one koje preferiraju klasičniji stil, umesto aluminijumskih lajsni ispred suvozača i u vratima mogu da se poruče dekoracije od drveta.

auto magazin srbija test audi q3Adaptivno ogibljenje

Kao alternativa standardnom ogibljenju može da se poruči adaptivno. Ono se regularno isporučuje uz S-Line paket, omogućavajući još sofisticiranije ponašanje automobila.

Senzori prate pokrete karoserije i prilagođavaju tvrdoću amortizera stanju na putu; na primer, preko većih rupa otpor amortizera je najmanji, dok je najveći u brzim krivinama i prilikom kočenja.

auto magazin srbija test audi q3Audi Q3 35 TDI quattro 35 TFSI 40 TFSI quattro 45 TFSI quattro

Zapremina (ccm) 1968 1498 1984 1984
Snaga (kW/KS) 110/150 110/150 140/190 169/230
Maks. o. moment (Nm) 340 250 320 350
Dimenzije D/Š/V (mm) 4484/1856/1616
Međuos. rastojanje (mm) 2680
Prtljažnik (l) 530-675/1525
Rezervoar (l) 60
Maks. brzina (km/h) 211 207 220 233
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,3 9,2 7,4 6,3

auto magazin srbija test audi q3

6 KOMENTARA

        • Skuplje je održavanje za dizelaše, potencijalno imaju više problema jer su sistemi ubrizgavanja goriva projektovani da maksimalnu efikasnost imaju do 170.000 km. Na kraju krajeva, benzinci sve manje troše a ukupni troškovi eksploatacije su povoljniji u zemljama zapada… Da ne pominjemo cenu goriva, benzin je jeftiniji…

          Inače, juče su se pojavile još dve dizel varijante za novi Q3. Obe su 2,0 TDI, s tim što je prva slabija varijanta od 150 KS a druga je bi-turbo sa 230 KS. Sada ih ima ukupno tri, za svakoga ponešto…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring