Kia Ceed familija dobija nove benzince i lake hibride

1

Kia Motors svoju ponudu modela Ceed obogatila je novim benzinskim motorom i benzinskim motorom sa lakim hibridom. Sa ukupno 4 varijante karoserije i najvećom ponudom motora do sada Ceed kupcima nudi više izbora od bilo kog konkurenta u segmentu.

Novi 1,5-litarski T-GDI Smartstream motor i laki hibrid EcoDynamics+ sa 48 volti

Kijin novi 1.5 T-GDI Smartstream benzinski motor može da se pohvali izuzetnim performansama, ali ujedno i niskim emisijama. Novi motor je raspoloživ kod svih varijanti Ceeda sa klasičnim motorom, a uz novi EcoDynamics+ motor i kao laki hibrid – i kod opreme GT-Line. Novi 1.5 T-GDI će da zameni postojeći 1.4 T-GDi motor.

Auto magazin Srbija Test Kia Ceed 1.0 T-GDIU ponudi i 1.0 T-GDi motor sa novim 48-voltnim lakim hibridom

U motornoj ponudi sada je i novi 1.0 T-GDi EcoDynamics+ laki hibrid i to kod varijanti Ceed i Ceed Sportswagon.

Novi 1,5-litarski motor i sve u vezi sa Cedom je napravljeno u Evropi

Porodicu Ceed čine Ceed hatchback, karavanski Ceed Sportswagon, shooting brake ProCeed i krosover XCeed. Model Ceed čije sve varijante se proizvode u fabrici u slovačkom gradu Žilina je najprodavaniji model Kije u Evropi. U ovoj fabrici takođe proizvode i novi 1.5 T-GDi motor, a u unapređenje tamošnjih pogona nedavno su uložili dodatnih 70 miliona evra.

Auto magazin Srbija Test Kia Ceed 1.0 T-GDI1.5 T-GDI Smartstream motor: veća snaga, bolje performanse i niža potrošnja goriva

Novi 1,5-litarski T-GDi motor u ponudi je kod sve 4 varijante Ceeda i to u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim (6MT) ili 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT). Ovaj novi motor sa 160 KS je pri 5.500 obr./min čak 14 posto snažniji od postojećeg 1.4 T-GDi motora sa 140 KS. Najveći obrtni momenat je kod novog motora veći za 4,5 posto (253 Nm u intervalu od 1.500 do 3.500 obr./min). Pored toga novi motor uz niže emisije donosi bolja vozna svojstva. Novi motor može se pohvaliti brojnim inovacijama, kao što su npr. vremenski promenjivo upravljanje otvaranja ventila (CVVD, Continuously Variable Valve Duration – CVVD). Ova tehnologija upravljanja ventilima reguliše vreme otvaranja i zatvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje kako bi se unapredile perfomanse, a ujedno i smanjile emisije. Novi ventil niskog pritiska za reciklažu izduvnih gasova (LP-EGR, low-pressure exhaust gas recirculation system) deluje i kod nižih obrtaja motora i optimizuje iskorišćavanje goriva i snižava emisije; filter čvrstih čestica za benzinske motore (GPF) snižava emisije čestica motora.

Auto magazin Srbija Test Kia Ceed 1.0 T-GDI

Kia Ceed u hečbek varijanti sa 1,5-litarskim T-GDi benzinskim motorom ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,4 sekunda (ručni menjač) odn. za 8,6 sekunda (7DCT), Kod Ceeda Sportswagon to traje 8,6 sekunda (6MT), a kod ProCeeda 8,8 sekunda (7DCT). Bez obzira na varijantu emisije CO2 počinju od 125 g/km (WLTP kombinovani način, 6MT), što predstavlja poboljšanje od 6,7 posto u odnosu na postojeći 1,4-litarski motor.

Kia XCeed sa novim motorom od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,0 odn. 9,2 sekunda (6MT odn. 7DCT). Emisije iznose 136 g/km, što je 6,2-postotno smanjenje u odnosu na 1.4 T-GDI motor (145 g/km).

Auto magazin Srbija Test Kia Ceed 1.0 T-GDINovi 1,5-litarski EcoDynamics+ benzinski motor sa lakim hibridom

1.5 T-GDi motor može biti integrisan sa Kijinim lakim hibridnim sistemom EcoDynamics+. Takav pogon omogućava identične mogućnosti kao nehibridne varijante, ali sa nižim emisijama i manjom potrošnjom goriva. EcoDynamics+ laki hibrid nudi bolje iskorišćenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem i rekuperiše električnu energiju. Kompaktna 48-voltna litijum-ionska polimerna baterija umesto benzinske snage koristi električnu i produžava ‘nedelovanje’ sa novim starterskim generatorom za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator – MHSG). MHSG je preko kaiša povezan sa radilicom i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (elektro motor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’ tokom ubrzavanja MHSG pruža dodatnu električnu snagu čime smanjuje opterećenje motora i snižava emisije. Tokom usporavanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio bateriju. Novi 1.5 EcoDynamics+ pogon je raspoloživ kod sve 4 varijante, ali samo u kombinaciji sa 7DCT menjačem.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX Flow

Ceed, Ceed Sportswagon i ProCeed opremljeni 1.5 EcoDynamics+ sistemom i 7DCT menjačem imaju emisije CO2 od 126 g/km (WLTP, kombinovani način). To predstavlja 8 posto niže emisije u odnosu na postojeći 1.4 T-GDi motor sa istim menjačem. XCeed EcoDynamics+ sa 7DCT menjačem sada ima emisije CO2 od 135 g/km (pre 145 g/km, što je 6,9 posto manje).

XCeed EcoDynamics+ je raspoloživ i sa Kijinim inteligentnim 6-stepenim ručnim menjačem (iMT) čije emisije iznose 134 g/km (WLTP, kombinovani način). Sistem ‘clutch-by-wire’ razvijen je sa ciljem pružanja boljeg iskorišćenja goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava zabavnu vožnju karakterističnu za konvencionalne ručne menjače. Umesto mehaničke veze iMT kontroliše kvačilo potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom lakog hibrida (MHSG) i u »coastingu« – to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja – gasi motor pre nego Kijin ISG sistem stani/kreni (Idle Stop & Go).

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowNovi 1.0 T-GDi EcoDynamics+ pogon za Ceeda i Ceed Sportswagon

Novost u motornoj ponudi modela Ceed je i dodatni benzinski laki hibrid i to sa Kijinim popularnim 1.0 T-GDi Smartstream motorom. Motor sa 120 KS – zasad raspoloživ samo kod varijanti Ceed i Ceed Sportswagon – prvi put je u ponudi u kombinaciji sa 7-stepenim DCT-om i ima emisije CO2 od 123 g/km (WLTP, komb.). Ceed 1.0 T-GDI EcoDynamics+ ubrzava od 0 do 100 km/h za 11,2 sekunda, a Ceed Sportswagon za 11,3 sekunda.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowŠiroka ponuda: benzinski, dizel, laki hibrid, GT

Novi motor 1.5 T-GDI EcoDynamics+ predstavlja deo šire Ceedove ponude, koja sa 4 varijante karoserije i mogućnošću izbora benzinskog, dizel ili elektrifikovanog lakog hibrida nudi najveći izbor u svom segmentu. Pored ovih motora Ceed i dalje nudi i EcoDynamics+ dizel laki hibrid sa 136 KS.
*Kia ProCeed je raspoloživ samo sa benzinskim i lakim hibridnim motorima.

Ceed GT i ProCeed GT i dalje ostaju najsnažniji članovi porodice Ceed, jer ih pokreće motor 1.6 T-GDi sa 204 konjske snage.

7-godišnja fabrička Kia garancija

Svi motori uskoro će biti raspoloživi širom Evrope. Sve varijante – uključujući i laki hibrid – standardno nude najdužu evropsku garanciju od 7 godina odn. 150.000 pređenih kilometara (prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).

auto magazin srbija test kia xceed 1.4 t-gdi

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring