Auto magazin

Kia gradi prvu fabriku za električna namenska vozila

Kia gradi prvu fabriku za električna namenska vozila
24.05.2022.

Kia Corporation, koja je usred prelaska u pružaoca održive mobilnosti, nedavno je objavila da će izgraditi potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namenjen proizvodnji električnih namenskih vozila (PBV, eng. Purpose Built Vehicles).

Gradnja pogona kreće u 1. polovini 2023. godine, a proizvodnja u 2. polovini 2025.

Inteligentno novo proizvodno središte za PBV-ove će biti izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje je najavljen za prvu polovinu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovini 2025. godine.

U fabrici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godine s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta.

Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. da postane vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prevozna sredstva koja dodatno doprinose napretku društva.

Nova fabrika će sadržavati najsavremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljenične emisije tokom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojenjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju uticaj na životnu sredinu.

kia pbv

Budućnost Kije

Kada pogon počne s radom u drugoj polovini 2025. godine u njemu će Kia proizvoditi srednje veliki PBV koji će biti prvo Kijino namensko vozilo.

Zasnivaće se na Kijinoj platformi ‘eS’ koja je specijalno razvijena za PBV. Nova platforma se može prilagođavati različitim dimenzijama modela kao odgovor na različite zahteve klijenata.

Nakon predstavljanja modela s kodnim imenom SW Kia će se raširiti na samovozeće PBV-ove mikro dimenzija, opštu logistiku, svežu hranu, shuttle prevoze i velike PBV-ove koji se mogu koristiti kao mobilne kancelarije ili prodavnice.

Svi modeli će biti opremljeni funkcijom OTA (Over the Air) koja će bežično nadgrađivati programsku opremu vozila u realnom vremenu, što će smanjiti troškove vlasništva i pojednostaviti upotrebu.

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis namerava da do 2030. širom sveta proda 3,23 miliona električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12 posto tržišnog udela na globalnom tržištu električnih vozila.

Grupacija bi tako postala jedan od glavnih igrača na svetskom tržištu električnih vozila sa izuzetnim performansama i vrednošću koja premašuje konkurenciju. U prvom kvartalu 2022. Grupacija je prodala 76.801 električno vozilo, što je 73 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad