Kia oborila rekord trećim kvartalom u Evropi

1

Kia Motors je u 3. kvartalu u Evropi zabeležila rekordno uspešan kvartal. Po podacima koje je objavilo udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) Kijina prodaja u Evropi (tu spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) od jula do septembra 2020. ukupno iznosila 132.933 vozila. To je 10,0-postotno povećanje u odnosu na jednak period 2019. (120.846 vozila) i premašilo je Kijin dosadašnji najbolji kvartal (Q1 2019) kada su prodali 132.174 Kije.

Hibridi i električna vozila predstavljaju više od četvrtine prodatih Kija u Evropi

Najnoviji podaci o prodaji uključuju Kijinu sve širu ponudu električnih i hibridnih vozila (laki hibridi (MHEV), paralelni hibridi (HEV), plug-in hibridi (PHEV)). Elektrifikovana vozila predstavljaju ključni razlog za Kijin rast u 2020. godini, uprkos smanjenju evropskog tržišta. Elektrifikovani pogoni sada predstavljaju 28,6% Kijine ukupne prodaje u Evropi – više od četvrtine.

Kijin tržišni udeo u Evropi ove godine skočio na 3,6%

Kijina prodaja je u prvih devet meseci zbog pandemije koronavirusa pala za 20,0% (na 311.325 vozila). Uprkos tome je Kia zabeležila manji pad od samog evropskog tržišta, koje se smanjilo za 29,3%. Kijin tržišni udeo narastao je ove godine na 3,6% (3,2% u jednakom periodu 2019.).

Za dobre prodajne rezultate zaslužni i Ceed, elektrifikovani pogoni, unapređeni modeli

Karoserijske varijante modela Ceed i sve bogatija ponuda elektrifikovanih modela ove godine imaju značajnu ulogu u Kijinim prodajnim uspesima. Ukupna prodaja elektrifikovanih modela (MHEV, HEV, PHEV i EV pogoni) je od januara do kraja septembra iznosila 88.959 vozila.

Pogotovo je vidljiv rast prodaje elektrifikovanog Nira (HEV, PHEV i potpuno električni e-Niro), čija prodaja se povećala za 24,0%, na ukupno 55.588 primeraka. Od toga e-Niro predstavlja 20.588 primeraka, sa rastom prodaje od čak 156,6 posto u odnosu na jednak period 2019. godine. Niro je tako ove godine postao Kijin 2. najprodavaniji model u Evropi i prvi put je prestigao Sportaga (55.525 vozila).

Prodaja električnih vozil viša za čak 155%, a prodaja priključnih hibrida za 76%

U prvih devet meseci ove godine potpuno električni e-Soul ostvario je sličan rast popularnosti (+150,6%, 6.110 primeraka). Ukupno je prodaja plug-in hibrida (PHEV) bolja za 75,8% (22.913 vozila). Model Ceed sa svim varijantama karoserije (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed) i dalje ostaje Kijin najprodavaniji model u Evropi. Kijin prvi model »Made in Europe« zabeležio je 3,6-postotni rast prodaje (ukupno 83.700 vozila). Tom uspehu između ostalog su kumovale i nedavno predstavljene PHEV varijante Ceed Sportswagon i XCeed, kao i ‘EcoDynamics+’ dizel MHEV varijante koje su lansirane ove godine.

Do kraja godine stižu novi Sorento, 4 unapređena modela i novi pogoni

Zadnji meseci 2020. godine ponudiće najstarijem južnokorejskom proizvođaču automobila nove prilike, jer u neke evropske zemlje stiže 4. generacija novog Sorenta. Kijin globalno najznačajniji SUV prvi put u 18-godišnjoj istoriji dobija hibridnu snagu, dok početkom 2021. godine stiže i PHEV varijanta.

Unapređenja postojećih modela uskoro dobijaju Kijini popularni modeli Picanto (35.918 prodatih primeraka), Stonic (40.295 vozila) i Rio (24.558 vozila), a kojima se pridružuje prestižni gran turismo Stinger. Unapređenja uključuju osvežen dizajn, nove tehnologije i u slučaju Stonica i Ria i uvođenje novih EcoDynamics+ benzinskih MHEV pogona. Do kraja  godine im se pridružuje i atraktivni Stonic GT-Line.

Kia će uskoro otkriti više informacija o svojim planovima u vezi sa lansiranjem dodatnih MHEV i HEV pogona i ostalih efikasnih tehnologija.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring