Auto magazin

Kia Pro_cee’d 1,6 GDI EX Style

Kia Pro_cee’d 1,6 GDI EX Style
19.03.2014.
Na prvi pogled

Kada je reč o najnovijoj verziji "kije sid" sa troja vrata, na prvi pogled osvaja ubedljivim dizajnom, a dobar izgled upotpunjen je modernom mehanikom i kvalitetom izrade.

Za Bg Car Show, cene su dodatno snižene, pa vam preporučujemo da iskoristite priliku i nabavite ovaj auto pa vrlo povoljnim uslovima. Više čitajte u posebnoj vesti >>

Možda više nego ikada do sada, prema novoj “kiji prosid” su pljuštali komentari tipa – “jao vidi kako je lep, ovo je baš dobar automobil! Korejci su sada sigurno “razvalili” Evropljane”! Peter Šrajer, glavni dizajner Kije, a od nedavno i jedan od direktora kompanije je očigledno nadmašio sebe. Novi “sid” ovaj put sa troja vrata je prepoznatljiv, pun karaktera i moderan, sve ono što njegov rođak, “hjundai i30” nije.

Moderan i odmeren dizajn Moderan i odmeren dizajn

Međutim, ono što mi uvek potenciramo je da dizajn, odnosno izgled nije i ne treba da bude presudan prilikom određivanja kvaliteta automobila. Dizajn jeste bitan za imidž, ali je ipak najvažnije ono što vidite i osećate kada sednete u auto. Tu ćete boraviti najveći deo vremena, zar ne? Zato, hajde da otvorimo vrata i starujemo motor.

Već prilikom ulaska u kabinu nove  “kije pro sid” stiče se utisak kvaliteta i solidnosti, mnogo bolji nego kod prethodne verzije i na nivou sa najboljim konkurentima u klasi.  Materijali nisu najskuplji, ali su pažljivo odabrani tako da budu prijatni na dodir. Boja tkanine na sedištima je crno-sive boje, a atmosferu u kabini upotpunjuju umeci od pijano plastike, koja je trenutno vrlo moderna, ali je notorno problematična za čišćenje.

Kabina je vrlo prostrana za ovakav, kupeovski oblik karoserije. Ruku na srce, oblik karoserije nije previše menjan u odnosu na hečbek sa petoro vrata, pa zato ni prostor u kabini nije umanjen. Pozicija vozačevog sedišta je dosta niža nego u prethodnoj verziji, pa sa zadovoljstvom konstatujemo da se u “pro sidu” sedi zavaljeno, sportski i prijatno. Zavaljen položaj za volanom omogućava i vrlo visokim osobama da se udobno smeste, a s obzirom da upravljač ima vrlo dug hod prilikom podešavanja po dubini i visini, svako može da pronađe kvalitetan položaj koji mu najviše odgovara.

Materijali su primetno kvalitetniji nego u prethodnoj generaciji Materijali su primetno kvalitetniji nego u prethodnoj generaciji

Činjenica je da je ovo vrlo atraktivan kupe i svakoga najviše interesuju njegove vozne karakteristike. Ono što smo primetili je da se setap ogibljenja ne razlikuje puno od verzije sa petora vrata. U ovom slučaju to je dobro, jer to znači da je auto vrlo stabilan na putu sa “zrelim” osećajem mnogo većeg auta, uz dobro kroćenje većine neravnina na našim putevima. Ogibljenje i upravljački mehanizam su odlično uklopljeni, auto bespogovorno prati svaku reakciju upravljačem do krajnjih granica koje su vrlo visoko postavljene. Zanošenja gotovo da i nema, a prilikom naglih korekcija volanom “pro sid” se ponaša vrlo neutralno i poslušno prati zadatu putanju. Ponekad smo samo poželeli da preko upravljača dobijamo više informacija o tome kako gume drže put.

Moderni benzinac ima sistem za direktno ubrizgavanje Moderni benzinac ima sistem za direktno ubrizgavanje

Uz ovako relativno umeren i udoban automobil, odlično se slaže moderni benzinac zapremine 1,6 litara. Uz pomoć sistema za direktno ubrizgavanje goriva u cilindre razvija maksimalnu snagu od 135 KS i maksimalni obrtni moment od 164 Nm. I snaga i obrtni moment se razvijaju na prilično visokim obrtajima. Na svu sreću u ovom slučaju to samo znači da motor ima energičan sportski karakter i da voli da se vrti, a ne da je neelastičan. Opušteno će prihvatiti gas i pri hiljadu obrtaja u šestom stepenu prenosa manuelnog menjača. Međutim, ako želite da pretičete, ili ako jednostavno želite da ratite osmeh na lice, vratićete ga tri brzine naniže i pustiti za do limitera. Dobro kontrolisan, ali pun i “zdrav” zvuk odlično će se uklopiti u opšti karakter auta. Maksimalna brzina iznosi 198 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” “kiji” je potrebno 10,8 sekundi.

Prtljažnik ima zapreminu od 380 litara Prtljažnik ima zapreminu od 380 litara

Moderna konstrukcija motora najviše se oseća u potrošnji goriva. Prosek testa naj je iznosio 7,1 litar. Opuštenom vožnjom on bi mogao da se spusti za oko pola litra. U gradu potrošnja se kreće oko osam litara, a na otvorenom između četiri i osam litara, u zavisnosti od puta, i stila vožnje.

Automobil koji vam prikazujemo ima pretposlednji od šest ponuđenih paketa opreme. Luksuzni detalji poput dvozonske automatske klime, tempomata, automatskih podizača stakala i kvalitetnog audio sistema uveliko će ulepšati vožnju i olakšati boravak u autu. Ističemo da već najniži nivo opreme poseduje kompletnu bezbednosnu opremu, sa šest vazdušnih jastuka i kompletnom elektronikom za korigovanje ponašanja automobila u vožnji.

Pretposlednji paket opreme je krcat Pretposlednji paket opreme je krcat

Kija nas je proteklih godina navikla na automobile koji se pored kvaliteta diče cenom koja je upadljivo niža od konkurencije. Atraktivnost ovog automobila povećava i činjenica da u C segmentu ima samo nekoliko direktnih konkurenata sa kupeovskim izgledom karoserije.

Ivan Katunac

Test je objavljen u Auto magazinu broj 59, maja 2013. godine. Paketi opreme, uslovi prodaje  i cene navedeni u tekstu odnose se na trenutak objavljivanja u našem štampanom izdanju i u međuvremenu su mogli da budu promenjeni. 

Sistem preklapanja sedišta je izmenjen Sistem preklapanja sedišta je izmenjen

Sedište (napokon) prepravljeno

Prilikom testiranja prethodne generacija “prosida” velike zamerke smo upućivali sistemu obaranja prednjih sedišta. Naime, nakon što se naslon preklopi i sedište poviče u napred, kako bi se oslobodio pristup zadnjoj klupi, sedište se nije vraćalo u prethodni položaj, već je ostajalo zabravljeno pomereno maksimalno u napred. Bilo je neophodno svaki put ga iznova podešavati. U novom modelu, sedište radi kako treba, odnosno, automatski se vraća u podešeni položaj.

Praktična sitnica koja olakšava upotrebu Praktična sitnica koja olakšava upotrebu

Dodaj mi pojas

Kako su vrata automobila primetno duža u odnosu na verziju sa petora vrata i srednji stub, na koji je pričvršćen pojas, pomeren je unazad. Zbog toga je u kupeima prilično nezgodno dohvatiti pojaseve sa prednjih sedišta. Kija je želela da olakša situaciju vozaču i suvozaču i u maniru mnogo skupljih kupea ugradio sistem poluga koji pojas približavaju ramenu putnicima na prednjim sedištima. Ovo je naizgled jednostavan detalj koji umnogome poboljšava ukupnu sliku automobila.

Tri nivoa regulacije osetljivosti volana Tri nivoa regulacije osetljivosti volana

Upravljač sa tri brzine

Kija u modele “prosid” i “sid” sa bogatijim nivoima opreme ugrađuje električnu asistenciju upravljača koja može da se podešava u tri nivoa, “komfor”, “normal” i “sport”. Dok je pri idealan  parkiranje, treći previše oteža upravljač koji ne dobija na preciznosi i komunikaciji sa vozačem. Najviše nam se dopalo da auto vozimo u srednjem od tri nivoa rada “serva”.

Bez kolor displeja u ovoj opremi Bez kolor displeja u ovoj opremi

Kia Pro_cee’d 1,6 GDI EX Style

Motor: 4 cilindra, zapremina 1591 ccm, snaga 99 kW (135 KS) pri 6300 o/min, maks. obrtni moment 164 Nm pri 4850 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: 4310/1780/1470 mm, međuos. rastojanje 2650 mm, prtljažnik 380-1320 l, rezervoar 53 l, pneumatici 205/55 R16, masa 1280 kg

Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,8 s, potrošnja 4,4/5,2/6,6 l/100 km, emisija CO2 119 g/km

Garancija: sedam godina ili 150.000 km, ili tri godine bez limita. Servisni interval 15.000 km, cena redovnih servisa: prvi 14.620 dinara, drugi  22.480 dinara, treći 18.571 dinara.

Hromirani detalji Hromirani detalji

Oprema

ESC, TCS, VSM, EBD, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, automatski dvozonski klima uređaj, el. automatski podizači prozora, el. podesivi retrovizori, tempomat, centralna brava sa daljinskim, vozačevo sedište podesivo po visini, deljiv naslon zadnjeg sedišta, LED dnevna svetla, tonirana stakla, svetla za čitanje napred, putni računar, maglenke, prednji naslon za ruku, radio CD/MP3 sa šest zvučnika, bluetooth konekcija, flex steer, aluminijumski naplaci od 16 inča, parking senzori pozadi, umeci od eko kože na sedištima i vratima, umeci od pijano plastike, hromirani detalji, kožni točak upravljača

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]