Auto magazin

Moto TEST: BMW F 850 GS

Moto TEST: BMW F 850 GS
29.08.2019.

Multitasker

BMW je u potpunosti redefinisao srednju klasu svojih GS motocikala. Snažnija verzija , F 850 GS, stigla je na test i možemo vam reći, uz brojne novine, ono staro-dobro, ostalo je netaknuto

Posle jedanaest godina od nastanka ovog modela i niza restilizacija, F 850GS je sasvim novi motocikl – pravi GS srednje klase. Šta je novo? Skoro sve.

Najpre dizajn. Iako je GS DNK ostao prepoznatljiv motor je dobio na agresivnosti. Oštre ivice na rezervoaru su logičan nastavak kljuna, a prelomljene linije se spuštaju do sedišta.

U to je odlično uklopljen mali (mogao bi biti i nešto veći) vetrobran ispod dominira LED far vrlo zanimljivog izgleda.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaLako je primetiti da se izduv nalazi sa desne a lanac sa leve strane, što je suprotno do prethodne verzije. „Reli“ kombinacija boja kao  na našem testnom motoru dodatno je istakla njegovu robusnost.

Sve u svemu tipično nemački i prilično muški, kao da izgledom hoće da nagovesti da je reč motoru namenjenom da odradi ozbiljan posao.

Novi motor dolazi sa skoro impresivnim unapređenjima. Paralelni tvin ima izmenjen interval paljenja 240/450 stepeni.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaTo jeste dodalo još poneku vibraciju ali je uticalo i na povećanje snage i bitno prijatniji zvuk koji dopire do ušiju vozača i okoline.

Upravo zbog vibracija balansne osovine, novo je i kvačilo kao i sistem prenosa pa su sada prve tri brzine nešto kraće zarad lakše vožnje po gradu a naročito van asfalta dok su zadnje tri nešto duže radi manje potrošnje i opuštenije vožnje na otvorenom putu.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaU brojkama to izgleda ovako; motor zapremine 853 ccm razvija 95 konjskih snaga pri 8.250 obrtaja u minutu, maksimalni obrtni moment iznosi 92 Nm pri 6.500 o/min.

Motor se startuje pritiskom na dugme dok vam je ključ u džepu. Praktična novina koja se ne sreće često u srednjoj klasi motocikala, pa čak ni kod premijum proizvođača.

Zvuk motora koji dopre do vaših ušiju je upravo onakav kakav i očekujete da ima jedan bokser.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaJogunast, brundav pravi „GS“-ovski. Smeštamo se u sedište i krećemo. Da bi smo izašli na otvoreni drum moramo da se provučemo kroz grad. To je lak zadatak za GS.

Startan, živahan, sa dosta snage u nižim brzinama motor nas za čas dovodi do auto-puta. Tu se najbolje vidi njegova višestruka upotrebljivost.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaNa otvorenom putu do izražaja dolazi njegova udobnost i mirnoća kada vozite ujednačenom brzinom. Ukoliko vam zatreba dodatna snaga za preticanje – tu je i samo  čeka na komandu ručice gasa.

Vožnja po krivudavim putevima je krajnje zabavna. Lako se obara u krivinama, rezerve snage su velike a kočnice odlično odrađuju svoj posao.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaOno što nam se dopalo je da Motor nije ni previše mek ni previše tvrd već skoro hiruški precizno podešen za različite uslove vožnje.

Iako naš motor nije ima of-roud gume nismo odoleli da ga okušamo van asfalta. Na šljunku veliki prednji točak os 21 inča pokazao se vrlo kompetentan.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaUzan rezervoar omogućava lakši položaj vozača pogotovo ako teren zahteva da ustanete sa sedišta. Na mekom i rastresitom pesku smo definitivno poželeli gume sa kramponima, kako bismo imali potpuni adrenalinski ugođaj.

Gradski pneumatici nam to na žalost nisu omogućili ali je naš „GS“ uspeo da se dokaže. Tamo gde bi veliki avanturistički motori ostali zakopani on je išao.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaNaravno, jasno vam je da je penjanje po ivičnjacima, vožnja po rupama za njega dečija pesmica. Dok je stari F 800GS bio više gradski motor, novi ima bitno unapređene of-roud karakteristike.

Pri tome je vrlo udoban, kako za vozača tako i za suvozača, pa ni duge destinacije vas neće umoriti.  Ako već moramo da mu nađemo zamerku ima je; rukohvat za suvozača je u stvari šipka pa posle nekog vremena može postati neprijatan pogotovo u gradskoj vožnji.

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaTaj nedostatak se lako rešava montiranjem zadnjeg kofera pa potrebe za držanjem praktično i nema.

Kome je F 850 GS namenjen? Pa svim onim kojima je rvanje sa 250 kg teškim R 1200GS-om previše rada, a G 310GS ipak samo bejbi verzija.

Početna cena kreće od 11.490 evra. Standardno za BMW spisak dodatne opreme je vrlo dug, pa cena motora može da se poveća i za nekoliko hiljada.

Nela Tasić

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaSistemi asistencije

Osnovna verzija opremljena je sa dva moda vožnje; za put (road) i kišu (rain) kao i fabričkim ABS i ASC (automatska kontrola stabilnosti) sistemima.

U opcionalu u ponudi su tri dodatna moda – „dinamik“ „enduro“ i „enduro pro“, kao i ABS „pro“ i dinamička kontrola proklizavanja (DTC)

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaBMW F 850 GS

Motor: dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 853 ccm

Snaga: 95 KS (70 kW) pri 8,250 o/min

Max. obrtni moment: 92 Nm pri 6,250 o/min

Menjač: šestostepeni manuelni

Dimenzije:       23055×922

Visina sedišta:            860 mm

Masa:  229 kg

Pneumatici:    90/90 R21 napred, 150/70 R17 naza5

Kočnice:         dvostruki disk 305 mm da dvoklipnim plivajućim čeljustima napred, disk 260 mm sa jednoklipnim plivajućim čeljustima nazad

auto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustvaauto magazin srbija test BMW F 850GS iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto Najnovije

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Potrošnja navedena u tekstu je naša - po putnom računaru, a potrošnja navedena u tabeli [...]

Prelepo izgleda. P.s. da li je potrosnja, zvanična od proizvođača. Nešto je nerealno niska. [...]

Gute Arbeit. Danke. [...]

Nikola, delim misljenje koje ste izneli u Vasem komentaru. Srećni sam vlasnik ovog vozila od [...]

Masovna ulazak električnih automobila po swvemu sudeće ne može da se zaustavi. Naftni lobi se [...]

Odlična vest za ljubitelje BMW vozila. [...]

Preuzmite Auto magazin za android