MOTO TEST: Honda CRF 1100L Africa Twin

1

Korak dalje u evoluciji

Testirali smo novu „hondu afriku tvin“ i možemo da vam potvrdimo da je brža, lakša upravljivija od prethodne verzije. I da, nama je i lepša

Kada je 2016. Honda ponovo lansirala svoj legendarni motor iz osamdesetih, Africa Twin, velikom broju poklonika ovog modela to je bila vest godine.

Od te 2016. pa do danas prodato je oko 87 hiljada „afrika“ što bi prostom računicom moglo da se izvede da se u jednom danu proda 63 motora negde u svetu.

Honda CRF 1100L Africa Twin

Iskoristivši neophodnost da se prilagode novim euro standardima, Honda je za 2020. godinu predstavila sasvim novu generaciju „afrike.“

Puna oznaka modela CRF 1100L Africa Twin odmah stavlja do znanja da je reč o snažnijem motoru. On doduše nije bitno menjan.

Honda CRF 1100L Africa TwinTo je i vodeno hlađeni paralelni dvocilindraš sa četiri ventila po cilindru ali je zapremina sa 998 ccm povećana na 1.084 ccm.

I snaga je veća i iznosi 102 KS pri 7.500 obrtaja u minutu uz maksimalni obrtni moment od 105 Nm pri 6.250 o/min.

Honda CRF 1100L Africa TwinUz promenu zapremine i snage izmenjeni su i usisnici vazduha kompletan izduvni sistem a brizgaljke su modifikovane tako da gorivo ubrizgavaju direktno u kompresioni prostor.

Motocikl je i olakšan; novi ram ima 1,8 kilograma manje a nova zadnja viljuška donela je uštedu ukupnoj masi od 500 grama. I u vožnji se ta razlika u masi stvarno oseća.

Honda CRF 1100L Africa TwinI pre nego što krenemo da vam pričamo o utiscima iz vožnje, treba da se osvrnemo na još par detalja. Prvo položaj. Povišen upravljač i nešto niže sedište u odnosu na prethodnu generaciju čini da sedite nešto uspravnije.

Sedište je i uže pa osobe srednjeg rasta sada lako mogu da dohvate tle, ali i lakše da se usprave na motoru što je važno u vožnji van asfalta.

Honda CRF 1100L Africa TwinLED farovi su nešto više pozicionirani tako da snop svetla sada pokriva veći prostor, a dnevna LED svetla, zahvaljujući senzorima, automatski podešavaju jačinu u zavisnosti od vremenskih uslova.

Ispred vozača se nalazi TFT ekran od 6,5 inča oseljiv na dodir čak i kada na rukama imate rukavice. Pored standardnih podataka na njemu odabirete i jedan od šest dostupnih modova vožnje „put“, „grad“ i „šljunak“, „of-roud“, koji dodaje snagu pri niskim i srednjim obrtajima, aktivira se ABS pri zaokretanju volana, a ABS zadnje kočnice može da se isključi.

Honda CRF 1100L Africa TwinTu su još i dva moda u kojima možete u potpunosti personalizovati svoj motocikl. Povezivanje sa pametnim telefonom je standardni deo opreme, a sve ovo bitno olakšava svakodnevnu vožnju.

Nismo baš imali sreće sa vremenom, ali izgleda da nam je kiša koja je padala otkrila da ekran osetljiv na dodir ne reaguje na kapi koje padaju po njemu.

Honda CRF 1100L Africa TwinKada smo konačno seli na „afriku, već posle prvih par kilometara smo zaključili da novi, snažniji motor vožnju čini daleko relaksiranijom. Više snage na nižim obrtajima čini da mnogo ređe menjate brzinu u kojoj se nalazite.

To nam je najviše pogodovalo u gradskoj vožnji kada nam je brza promena tempa najpotrebnija. Agilnost motora je upadljivo poboljšana iako je i na prošloj verziji koju smo testirali zaradila visoku ocenu.

Honda CRF 1100L Africa TwinČetiri kilograma, koliko je motor olakšan čine se više, i motorom upravljate sa veoma malim korišćenjem mišića. Odziv motora na komandu ručice gasa je skoro trenutan a živahnost „afrike“ je daleko veća od prethodne generacije.

Honda CRF 1100L Africa Twin„Kvikšifter“, koji je deo dodatne opreme radi gotovo besprekorno i vrlo je koristan pogotovo tokom gradske vožnje.

Vožnja po magistrali je priča za sebe. „Afrika“ suvereno vlada krivinama, u jednom trenutku je meka i nežna i njom lagano krstarite predelima, a već u sledećem može da promeni svoj karakter i da postane agresivna, samo ako to od nje zahtevate.

Honda CRF 1100L Africa TwinVeliku ulogu u samopouzdanju koje motor pruža imaju i odlične kočnice koje niti jednom nisu protestvovale čak ni kada baš snažno pritisnete ručicu.

Honda CRF 1100L Africa TwinSa ovakvim karakterom ovo bi stvarno mogao biti motor koji biste mogli da odaberete za vrlo dalek put. LED svetlo pokazalo se kao vrlo korisno po mraku jer vam osvetljava putanju krivine i dok je motor oboren.

Honda CRF 1100L Africa TwinIako je rep motora uži, zadnje sedište je sasvim udobno tako da možete da uživate stotinama kilometara. Opcioni zadnji kofer koji se nalazio na testiranom modelu samo je doprineo udobnosti.

Ponašanje „afrike“ van asfalta nam se, takođe, veoma dopalo. Da razjasnimo, ovo nije enduro motor i mi nismo imali of-roud gume, ali smo posle svakog izleta na neravni teren bili zadovoljni.

Honda CRF 1100L Africa TwinOvde je do izražaja došao prednji ABS, ali i uže sedište koje nam je stajanje činilo znatno lakšim i jednostavnijim.

Ono što je na nas ostavilo pozitivan utisak bila je i potrošnja goriva. Prosečna potrošnja tokom testa iznosila je tek nešto više od pet litara na sto pređenih kilometara što je vrlo blizu cifre koju je deklarisala fabrika.

Honda CRF 1100L Africa TwinAko već treba da sitničarimo i tražimo manu – našli smo je. Komande migavaca su pomerene niže kako bi ustupile mesto dugmićima kojim prolazite kroz meni na TFT ekranu, pa nam je bilo potrebno malo vremena da se naviknemo na njihovu poziciju.

Sve u svemu CRF 1100L Africa Twin je postala jedan sasvim konkurentan model kako performansama tako i cenom.

Honda CRF 1100L Africa TwinBitno je bolja od prethodne generacije i nama se veoma dopala. Osnovna cena jedva da se razlikuje od konkurenata i iznosi 14.490 evra za standardnu verziju.

Dodatna oprema koju čine tri kofeta, „kvikšifter“ i veliki vizir cena se uvećava za još 2.500 evra.a isto toliko košta automatski menjač.

Honda CRF 1100L Africa TwinNaravno, spisak dodatne opreme je podugačak pa se cena može uvećati onoliko koliko su velike vaše želje i potrebe. Dostupne su dve kombinacije boja plavo-bela i crveno-crna.

Nela Tasić

Honda CRF 1100L Africa TwinNapredna elektronika

Možda najvažnija izmena u odnosu na prethodnu generaciju je Bošov šesto-osna merna jedinica koja beleži sve parametre i šalje ih do motora.

Honda CRF 1100L Africa TwinTo u praksi znači da su kontrola proklizavanja i  ABS daleko precizniji a mogu se i podešavati po sopstvenim željama.

Obično elektronski sistemi mogu i da zasmetaju jer previše umrtve motor. Ovde to nije slučaj. „Afrika“ je bezbedna ali i dalje zabavna.

Honda CRF 1100L Africa TwinHonda CRF 1100L Africa Twin

Motor: dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 1.084 ccm

Snaga: 102 KS (75 kW) pri 7,500 o/min

Max. obrtni moment: 105 Nm pri 6,250 o/min

Menjač: šestostepeni manuelni

Dimenzije: 2330x960x1395 mm

Visina sedišta: 850/870 mm

Masa: 226 kg

Pneumatici: 90/90 R21 napred, 150/70 R18 nazad

Kočnice: dvostruki plivajući disk 310 mm da radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, disk 265 mm sa jednoklipnim plivajućim čeljustima nazad

Honda CRF 1100L Africa Twin Honda CRF 1100L Africa TwinHonda CRF 1100L Africa TwinHonda CRF 1100L Africa Twin

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring