Otkrivamo sve detalje o novoj Toyoti Yaris

1

Toyota je za malu grupu novinara priredila vožnje nove, četvrte generacije modela Yaris. S obzirom na okolnosti nismo mogli da prisustvujemo događaju ali vam zato prenosimo odabrane fotografije iz Brisela, gde je održana novinarska vožnja.

Primena nove GA-B mehaničke platforme dovela je do spuštanja težišta automobila, što je doprinelo dinamici vožnje.

Auto magazin Srbija Toyota YarisPrišrena je i primena aktivnih sistema bezbednosti Toyota Safety Sense kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS), kao što su pomoć u zadržavanju u saobraćajnoj traci (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u slučaju potrebe (Emergency Steering Assist) i sistem pomoći u  skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance).

Funkcionalnost sistema predsudarne zaštite proširena je tako da sada može prepoznati pešake danju i noću, a bicikliste danju. Novi Yaris nudi i, prvi u svom segmentu, sistem pomoći u skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance) radi prepoznavanja opasnosti od sudara s nadolazećim vozilima i pešacima prilikom skretanja u raskrsnici, i prva je Toyota opremljena centralnim vazdušnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog sudara.

Auto magazin Srbija Toyota YarisNovi Yaris se proizvodi u pogonu Toyota Motor Manufacturing France u Onnaingu, u blizini Valenciennesa, gde je uloženo 300 miliona evra u omogućavanje proizvodnje vozila TNGA. 1,5-litarski motor Hybrid Dynamic Force i hibridni menjač proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland.

U odnosu na prethodni snaga je veća za 16%, pa je sada ukupna snaga sistema 116 KS, uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15%.  Yarisu je za taj zadatak sada potrebno 9,72 sekunde, a odziv na pritisak papučice gasa je brži.

Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može dostići brzinu do 130 km/h.

Auto magazin Srbija Toyota YarisEmisija CO2 smanjena je na 85 g/km, a vrednost potrošnje goriva prema mešovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20%.

Inženjerski tim bio je odlučan u rešavanju najčešćeg prigovora koji su Toyoti upućivali vozači Yaris Hybrida. Reč je o ubrzanju kod preticanja pri brzinama na auto-putu (ubrzanje 80 do 120 km/h je skraćeno za dve sekunde, na 8,1 s).

Auto magazin Srbija Toyota YarisElektromotori/generatori

Hibridni sistem u novom Yarisu ima dva elektromotora/generatora – MG1 i MG2. MG2 je spojen na prednje točkove i može se koristiti kao izvor snage za pogon vozila. Broj obrtaja elektromotora kod kojeg se snaga može prenositi na točkove određuje najveću brzinu koju automobil može postići uz električni pogon (EV), zbog čega je MG2 ključan za vozna svojstva na električni pogon ovog automobila.

MG1 se koristi za pokretanje benzinskog motora i za generisanje električne energije za punjenje baterije.

Auto magazin Srbija Toyota YarisLitijum-jonska hibridna baterija

Novi Yaris odlikuje se litijum-jonskom hibridnom baterijom, čiji je napon povećan sa 144 na 177,6 V. Broj ćelija je smanjen, sa 120 na 48. Električni tok je značajno poboljšan, za 100% na ulazu u bateriju, odnosno 50% na izlazu.

Uz značajno veću gustoću električne energije, baterija je i manja i lakša, za 12 kg. Zbog malih dimenzija moguće ju je smestiti ispod zadnjih sedišta, zajedno s akumulatorom čime se oslobađa prostor u prtljažniku.

Tehnologija litijum-jonskih baterija stvara bolji električni tok, što je ključno u dostizanju snažnih performansi Yarisa u vožnji na električni pogon po gradu.

Auto magazin Srbija Toyota YarisHibridni menjač

Potpuno novi hibridni menjač je manji i lakši, pri čemu su elektromotori/generatori postavljeni na različita vratila, umesto jedan iza drugoga, čime je smanjena širina sklopa za oko 37 mm. Elektromotor/generator 2 ima novi segmentni statorski kalem, zahvaljujući čemu je sklop kompaktniji. Njegova snaga je 59 kW, a obrtni moment 141 Nm na prednjim točkovima pri maksimalnih 17.000 o/min. Ključna prednost je veliko povećanje performansi, pa sada benzinski motor može mirovati, a vozilo da se kreće isključivo na električni pogon brzinom do 130 km/h.

Ovaj menjač ima i novu uljnu pumpu, koja osigurava podmazivanje zupčanika i elektromotora/generatora 2.

Auto magazin Srbija Toyota YarisUpravljačka jedinica snage

Upravljačka jedinica snage podnosi struju do 100 A, menjajući 177 V iz baterije na 580 V i koristeći tranzistorsko upravljanje u inverteru za transformaciju iz jednosmerne u naizmeničnu struju. Na efikasnost tranzistora utiče upravljanje toplotom unutar sklopa; kada su vertikalno postavljeni moguće ih je hladiti s obe strane, pa je moguće preciznije upravljanje toplotom, a time i visoka frekvencija struje – do 10.000 puta u sekundi. Na taj način je značajno povećana efikasnost sistema i prenos električne energije u elektromotor.

Transformator u upravljačkoj jedinici snage pretvara 177 V iz hibridne baterije u 12 V za napajanje pomoćnih agregata u automobilu.

Auto magazin Srbija Toyota YarisU ponudi i standardan benzinac

Novi Yaris je dostupan i s 1,5-litarskim benzinskim motorom i manuelnim menjačem sa šest brzina ili kontinualno varijabilnom transmisijom (W-CVT) s dugim hodom – W (Wide range) – u prvoj brzini. To je u osnovi isti novi trocilindrični motor koji je deo hibridnog sistema; u poređenju s motorima male zapremine s turbo-punjačima njegovih konkurenata, nudi malu emisiju štetnih gasova i malu potrošnju goriva.

Na nekim tržištima dostupan je i 1,0-litarski, trocilindrični benzinski motor, sličan onom koji se ugrađivao u Yaris prethodne generacije, kao ulazni model u paleti novog Yarisa.

Auto magazin Srbija Toyota YarisAuto magazin Srbija Toyota Yaris

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring