Ovako bi izgledala Škoda 130 u modernom izdanju

1

Dok Aymeric Chertier obilazi veličanstveni primerak modela 130 RS u ŠKODA muzeju, ne može sakriti divljenje. „Ovaj automobil napravljen je s jednom jasnom svrhom koja zrači iz njega. Trebalo je da bude brz, pa je dizajniran i konstruisan u skladu s tim. Sve je podređeno toj svrsi: oblik karoserije, točkovi, sedišta, celokupan raspored unutrašnjosti. Sve je kreirano s tim na umu, kako bi ovaj automobil bio najbrži“, opisuje. Očito je da voli automobile koji imaju jasno definisanu svrhu i funkciju i da je doprinos projektu „Ikone dobijaju novo ruho“ i rad na modelu 130 RS za njega imao veliki značaj.

Škoda 130„To je ta suština, ta svrha koju sam pokušao preneti u svoju modernu interpretaciju modela 130 RS“, objašnjava Aymeric. Naučio je da dobro promisli o suštini proizvoda tokom svojih univerzitetskih dana. „Industrijska stvarnost je malo pragmatičnija. Naši proizvodi rezultat su kompromisa i poštuju rizik koji predstavlja veliko ulaganje u njih. Ulaganje se jednostavno mora isplatiti”, kaže on, opisujući principe svog svakodnevnog rada. Sa svojom modernom interpretacijom modela 130 RS, uspeo je da skine okove sa svoje mašte i stvori automobil koji je bio sve: siguran, automobil koji budi strast i sportski duh, baš kao i legenda iz 1970-ih.

Škoda 130

Njegova studija modela 130 RS je više nego samo moderan automobil koji želi da se za njim okreću zbog retro dizajna inspirisanog uspešnim trkačkim modelom. „Svojevremeno, 130 RS bio je automobil koji je rušio mnoge prepreke i bio potpuno neobičan“, kaže Aymeric, možda i ne sluteći da je njegova izjava istinita u svakom smislu. To je zato što je 130 RS, proizvod tadašnje komunističke Čehoslovačke, izbio iz okvira komunističkog bloka. Međunarodni uspeh automobila obezbedio mu je nadimak „Porsche s istoka“.

Noseća konstrukcija

Spoljašnji dizajn studije temelji se na originalnom modelu. „Hteo sam da osvežim originalni automobil, a ne da ga menjam. Zadržao sam njegovu suštinu i karakteristične linije i dodao određene detalje koje znamo iz modernih WRC automobila“, kaže dizajner, objašnjavajući retro osećaj u kombinaciji s prepoznatljivim mišićavim oblicima svog automobila.

Iako njegov 130 RS spolja ostaje veran tradiciji, unutra je inovativan i ruši barijere. Aymeric je dizajnirao potpuno novu polugu koja čini deo osnovne strukture automobila. „To nije sigurnosni kavez, već sastavni deo šasije. Konstrukcija drži celu unutrašnjost, podupire instrument tablu, sedišta, vrata i menjač“, kaže on. „Nije me zanimalo da dizajnom pokažem lep i egzotičan enterijer. Od samog početka kreirao sam nešto sa funkcijom i jasnom svrhom“, naglašava.

Škoda 130

Drugi deo koncepta je inovativna instrument tabla, koja je u osnovi jedan veliki ekran s tri različite informacione zone. Ispred vozača nalazi se skup podataka o brzini, obrtajima u minuti i ostalim ključnim parametrima. U srednjoj zoni nalaze se detaljnije informacije, poput temperature tečnosti u automobilu i performansi motora ili podataka o navigaciji. A s desne strane, ispred sedišta suvozača, nalazi se zona za dodatne informacije, poput slike sa zadnje kamere automobila.

ŠKODA 130 RS

Jedan od najuspešnijih ŠKODA trkačkih automobila zasnovan je na kupeu ŠKODA 110 R. Model 130 RS doživeo je puno modifikacija. ŠKODA 130 RS redovno je pobeđivao na trkama u svojoj klasi motora, ali je takođe završavao na najvišim pozicijama u ukupnim kvalifikacijama na reli događajima i kružnim trkama. Njegova najveća postignuća uključuju pobedu u svojoj klasi na reliju Monte Carlo 1977. godine i postajanje brenda koji je pobedio na evropskom prvenstvu na stazi za turističke automobile 1981. godine. Od 1975. do 1980. napravljeno je oko 200 modela automobila ŠKODA 130 RS.

Škoda 130

Old school

Aymericu je trebalo nekoliko sati da složi osnovni koncept dizajna. Nakon toga usledio je rad na detaljima. „Pomalo sam old school: sve radim olovkom i papirom. Brzo skiciram osnovne linije, a zatim fino podesim proporcije i pojedinačne linije”, kaže Aymeric, opisujući svoj modus operandi. U ovom slučaju, svom računaru se obratio tek u poslednjoj fazi. „Na računaru projektu dodajem boje kako bi ga šira javnost lakše razumela“, kaže on, dodajući da u osnovi sve vreme zna kako će izgledati na kraju. Ako nešto ne ispadne tačno onako kako je zamislio ili ako njegovi šefovi žele da nešto preradi, vraća se na olovku i papir. „Možda je manje efikasno, ali to je način na koji znam da razmišljam i stvaram“, smeje se.

Škoda 130Aymeric ostaje realan u vezi sa sudbinom svoje studije. „Iako se mojim šefovima i meni sviđa vizija, ona će i dalje ostati vizija. ŠKODA studije dizajna koje predstavljamo javnosti uvek imaju neke veze s nečim što pripremamo“, kaže objašnjavajući zašto prihvata činjenicu da će njegov moderni ŠKODA 130 RS ostati na papiru. „Ali bilo bi zabavno kad bih mogao ponovo pobeći od stvarnosti i barem napraviti maketu ovog modela“, sanja Aymeric.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring