Poslednji momenti zlatnih vremena: Clio V6 slavi 20. rođendan

1

Polako popunjavamo rubriku “Istorija” automobilima koji su i dalje prisutni na našim ulicama u velikom broju.  Zadržali su se zbog skromnih materijalnih mogućnosti vlasnika, niskih troškova održavanja ali i zbog kvaliteta koji je neuporedivo bolji u odnosu na automobile s kraja prošlog veka.

Renault Clio Sport V6Ipak, ova verzija popularnog Renault Clija zaslužuje posebnu pažnju. Može se reći da je ovo jedan od poslednjih automobila nastalih tokom “zlatne ere” ne samo francuskih, već i svetskih proizvođača automobila.

Renault Clio Sport V6Zašto je Clio V6 toliko poseban?

Ne samo što je imao V6 motor, potpuno nezamislivo na današnjim serijskim automobilima B segmenta, već što je motor bio postavljen iza vozača! Da, prednji kraj je praktično bio prazan… Zapravo, služio je kao prtljažnik sa skromnih 67 litara zapremine.

Renault Clio Sport V6Šestak zapremine 3.0 litre je bio atmosferac, pozajmljen iz Lagune, sa dosta izmena, među kojima su novi klipovi, povećan stepen kompresije i modifikovana usisna grana.

Renault Clio Sport V6Vrteo se do 7100 obrtaja a maksimalna snaga je bila, za današnju turbo-eru ne preterano impresivnih 230 konja, koja se postizala pri 6000 obrtaja u minuti. Poređenja radi, Clio 3 RS je imao dvolitarsku atmosfersku mašinu sa 200 konja… Maksimalnih 300 njutn-metara je postizao pri 4650 obrtaja.

Renault Clio Sport V6Naravno, snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog menjača, a bio je postavljen i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem u cilju boljeg kontakta sa podlogom.

Renault Clio Sport V6Do stotke je stizao za 6,4 sekunde a maksimalna brzina je bila 237 km/h. Renault Clio V6 je bio 66 milimetra niži od standardnog klija dvojke a imao je i 38 milimetra duže međuosovinsko rastojanje. Felne su bile OZ, sa gumama dimenzija 205/50 R17 napred i 235/45 R17 nazad.

Renault Clio Sport V6Od opreme je imao sedišta presvučena alkantarom, klimu, standardno ozvučenje i zatamnjena stakla.

Renault Clio Sport V6

Ukupno je napravljeno 1631 primerak prve faze, dok je posle redizajna napravljeno još 1309 primeraka. Facelift je doneo i više snage u motoru – ukupno 255 KS pri 7150 o/min i 300 Nm.

Renault Clio Sport V6Više snage je omogućilo i bolja ubrzanja – do stotke je stizao za sjajnih 5,8 sekundi a maksimalna brzina je podignuta na 246 km/h. Proizvodnja je prekinuta 2005. godine.

Renault Clio Sport V6S obzirom da su u pitanju vrlo retki automobili, raste im i cena. Nedavno je prodat primerak pre redizajna za impozantnih 62.540 britanskih funti (70.000 evra) i to prvenstveno zbog toga što je prešao samo 2.106 milja (3.389 km).

Renault Clio Sport V6

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring