Prva vožnja: Opel Corsa

Šesti čin

Počeo je šesti čin priče „opel korse“ koja traje već 37 godina. Do sada je prodata u preko 13,7 miliona primeraka. Šesta generacija donosi brojne novine, među kojima je i potpuno električna verzija

Šibenik, Hrvatska
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaNarativni tok priče o „korsi“ i Opelu generalno, dobio je novi tok kada je PSA grupacija kupila nemački brend od Dženeral Motorsa.

Nije tajna da novi „opeli“ dele mehaniku sa Francuzima, a tako je i u slučaju potpuno nove „korse“. Da ne bude zabune, automobili nisu „preslikani“, to što dele mehaničke komponente ne znači da im je i karakter isti.

Cenovnu politiku i opremu da ne pominjemo. Zato smo se uputili u Dalmaciju na međunarodnu prezentaciju nove „korse“, gde smo iz prve ruke mogli da se upoznamo sa svim specifičnostima najnovijeg „opela“. Za dizajn su bili zaduženi isključivo Nemci.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaCorsa je više nego prepoznatljiva, ne samo spolja, već i iznutra. U potpunosti se razlikuje u odnosu na francuske konkurente i po konceptu sedenja.

Ovde se instrumenti, tradicionalno, gledaju kroz volan a ne preko njega. I Corsa je umesto analognih „cajgera“ dobila displej

Doduše, nešto skromnijih dimenzija i za današnje pojmove neobičnih proporcija 4:3, ali sa svim neophodnim informcijama koje očekujete od gradskog automobila.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaNaravno, tu je i prikaz navigacije preko celog ekrana. U tom slučaju obrtomer je u vidu horizontalne skale, pa je potrebno malo vremena za privikavanje.

Vozač može da sedi vrlo nisko, što odgovara visokim osobama. Nožne komande su relativno blizu, što kod automatika može da dovede do preterane opuštenosti vozača u smislu pomeranja sedišta unazad.

Prostor za noge ispred suvozača je donekle skraćen. Pozadi je komfor u proseku klase. S obzirom da je evropski prosek i dalje jedan i po čovek po automobilu, nije bilo potrebe za specijalnim povećanjem mesta na zadnjim sedištima.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaOsobe prosečne visine sede komforno, dok će oni viši morati da se malo stisnu. Izbor materijala je nešto skromniji a tu, pre svega, mislimo na površine meke na dodir.

Zato se nije štedelo na tehnici i naprednim rešenjima. Na primer, tu je kamera za snimanje saobraćajnih znakova, zatim, kontrola mrtvog ugla, aktivna asistencija za nenamerno napuštanje saobraćajne trake sa automatskom korekcijom upravljača…

Svaka Opel Corsa je opremljena uređajem za automatsko kočenje u slučaju nužde sa prepoznavanjem pešaka i biciklista. Za one koji žele više komfora, može da se poruči adaptivni tempomat najnovije generacije.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaTo znači da, kada vozite iza vozila koje je sporije od zadate brzine i date migavac za prestrojavanje, Corsa će ubrzati i pre nego što izvedete prestrojavanje, kako bi se izbegle neprijatne situacije koje su karakterisale dosadašnje radarske tempomate.

U razgovoru sa inženjerima Opela saznali smo da je ogibljenje „korse“ specijalno prilagođeno nemačkim uslovima vožnje; na primer, auto je dodatno „ukrućen“ u slučaju naglih kočenja i manevara u cilju izbegavanja prepreke pri velikim brzinama na „autobanu“.

Tako je „korsa“ postala jedan od najstabilnijih modela u klasi, za šta je dokaz i vrlo retko intervenisanje ESP sistema.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaS obzirom da su test vožnje počele tek kasno popodne, sticajem okolnosti smo dobili sjajnu priliku da isprobamo još jedan veliki noviet – IntelliLux matrix farove.

Tako je Corsa postala prvi model B segmenta sa farovima čiji snop „preskače“ vozilo ispred. Pre svega, bitno je reći da se duga svetla automatski aktiviraju kada nestane ulične rasvete.

Radi se o najnovijoj generaciji gde je osam LED elemenata smešteno iza jednog velikog sočiva. Kamera snima put ispred, i u zavisnosti od toga da li vozite iza drugog vozila ili vam neko nailazi u susret, LED elementi se po potrebi uključuju i isključuju, pa se stvara utisak da ih snop svetla preskače.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaLED elementi koji su aktivni svetle kao da vozite sa dugim svetlima, pa je put osvetljen u najboljoj mogućoj meri, ali tako da ne zaslepljuje druge.

Inače, na raspolaganju su nam bila tri motora, dva jača benzinca i dizelaš. Odlučili smo se prvo za 1,2 turbo od 100 „konja“.

Ovaj motor je prava mera za „korsu“. Ima sasvim dovoljno snage za snažna ubrzanja i više nego bezbedna preticanja na magistralnim putevima, u šta smo na licu mesta mogli da se uverimo.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaNa nižim obrtajima je po zvuku teško primetiti da ima tri cilindra, koji postaju očigledni tek preko 3500 o/min.

Generalno, vrlo je elastičan i ne zahteva da se „zavrti“, a mirno radi i na niskim obrtajima. Za one koji češće voze auto-putem, za preporuku je jača verzija istog motora.

On je dostupan isključivo sa osmostepenim automatskim menjačem. Vozili smo i ovu verziju i možemo da kažemo da ćete po gradu teško primetiti 30 „konja“ razlike, ali na auto-putu i preticanjima pri velikim brzinama se itekako oseća.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaTu su i komande na volanu; kada kliknete plus ili minus, menjač se samo trenutno prebacuje u manuelni režim i ponovo vraća u automatski, posle nekoliko sekundi.

Sve to je dovoljno, na primer, za kočenje motorom. Ukoliko kliknete na „M“ taster u podnožju ručice menjača, tada ste konstantno aktivirali manuelnu promenu brzina.

Ko želi, automatski menjač može da poruči i uz slabiji motor od 100 KS, koji inače standardno dolazi sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaZa one kojima su performanse u drugom planu, na raspolaganju je verzija bez turba, od 75 konjskih snaga. Opel je zadržao i dizel motor; u „korsu“ će se ugrađivati samo 1,5 dizelaš i to od 100 „konja“.

Velika novina je uvođenje potpuno električne verzije, ali ona, bar za sada, neće biti dostupna na našem tržištu. GSI nije u planu, pre svega zbog toga što bi doveo do povećanja proseka emisije CO2 na nivou kompletne game.

A ograničenja koja su zadata proizvođačima su nemilosrdna… Zato može da se poruči GS Line paket koji po svom izgledu bez problema može da bude zamena za GSI.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaNova Opel Corsa može da se pohvali i povoljnim koeficijentom aerodinamike, od svega 0,29 Cd, što je dobar rezultat za gradske automobile.

Pomaže u smanjenju potrošnje goriva a redukuje i buku strujanja vazduha na auto-putu. Kada smo već kod uštede, bitno je reći i da je ukupna masa vozila (u baznoj verziji) smanjena na svega 980 kilograma. Podaci u tabeli se odnose na masu sa vozačem od 75 kilograma.

Još jedna zanimljivost je i to da grejači volana i sedišta mogu da budu konfigurisani čak i u baznom paketu opreme.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaMultimedijalni displej dijagonale sedam inča je standard (izuzev u baznoj verziji), dok se HD od deset inča doplaćuje.

Naravno, korisnicima su dostupne Android Auto i Apple CarPlay aplikacije. Ko želi, može da poruči opciju bežičnog punjenja telefona, kožna sedišta, kao i beskontaktno otključavanje i startovanje motora na dugme.

Prodaja nove „opel korse“ je počela i kod nas. Može da se nabavi već od 13.373 evra sa PDV-om.

Auto magazin Srbija Test Opel Corsa

LED farovi

Čak i slabije opremljene verzije imaće kao standard LED farove. Naravno, to nisu LED matriks svetla koja „preskaču“ druga vozila, već standardna sa reflektorima, koja podjednako dobro osvetljavaju put ali bez adaptivne funkcije.

Svaki far ima potrošnju od 17 vati kada su uključena oborena svetla, što je ušteda od 80 posto u odnosu na halogene.

Auto magazin Srbija Test Opel CorsaKamera renderuje prikaz

Kamera za vožnju unazad pruža pogled od 360 stepeni ali ne odmah. Kada započnete vožnju unazad, u prvom trenutku radi kao klasična kamera sa prikazom od 180 stepeni, ali kako vožnja napreduje, tako skenira prostor oko auta, prikazujući na displeju sliku od 360 stepeni.

Auto magazin Srbija Test Opel Corsa

Opel Corsa

Motor 1,2 1,2 Turbo 1,2 Turbo 1,5 D
Zapremina (ccm) 1199 1199 1199 1499
Snaga (kW/KS) 55/75 74/100 96/130 75/102
Maks. o. moment (Nm) 118 205 230 250
Menjač (stepeni) 5 6 8 (auto) 6
Dimenzije D/Š/V (mm) 4060/1765/1435
Međuos. rastojanje (mm) 2538
Prtljažnik (l) 309
Rezervoar (l) 40 44 44 41
Masa (kg) 1055 1165 1233 1165
Pneumatici 185/65 R15, 195/55 R16, 205/45 R17
Maks. brzina (km/h) 174 194 208 188
Ubrzanje 0-100 km/h 13,2 9,9 8,7 10,2
Potrošnja NEDC (l/100 km) 4,9/3,8/4,2 5,3/3,8/4,3 5,5/4,2/4,7 3,8/3,1/3,4
Emisija CO2 NEDC (g/km) 95 99 106 88

Opel Corsa-e

Snaga (kW/KS) 100/136
Maks. o. moment (Nm) 260
Baterija (kWh) 50
Prtljažnik (l) 267
Masa (kg) 1530
Trajanje punjenja 5:15 AC punjač, 30 min DC punjač (80%)
Maks. brzina (km) 150 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,1
Autonomija WLTP (km) 330
Potrošnja WLTP (kWh/100 km) 17

Auto magazin Srbija Test Opel Corsa

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring