Prva vožnja: Toyota Proace

Tojota je rešila da se vrlo ozbiljno uključi u Evropsko tržište lakih komercijalnih vozila koje trenutno ima najveći rast. Novi model, "proejs" predstavila je u teretnoj, putničkoj i VIP verziji Varšava, Poljska Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin Toyota proace Ivan Katunac 2016 04

Tojota već nekoliko decenija ima ponudu u kategoriji lakih komercijalnih vozila i venova, ali se čini da nikada nisu bili potpuno posvećeni da ovladaju tim sektorom tržišta kao što to rade u ostalim segmentima.

Nedavno, situacija se drastično promenila. Segment lakih komercijalnih vozila počeo je da se širi najviše od svih u Evropi, pa je Tojota rešila da osvoji što veći deo.

Našla je ozbiljne partnere, svoje stare “drugare” iz PSA grupacije i sa njima je razvila novu mehaničku platformu na kojoj su predstavili teretni van i putnički kombi .

Tojota očigledno ima mnogo veće ambicije u odnosu na prethodnu generaciju, pa je uložila vidan napor da nas upozna sa novitetom.

Naravno, od prvog kontakta puno toga zavisi, pa je domaćin odlučio da nas odvede u lepu i pitomu Varšavu na probne vožnje novog modela.

Čak i nama sa nekoliko decenija u novinarskom izveštavanju, Poljska nije česta destinacija za testiranje novih automobila. Međutim, Tojota je napravila pravi izbor. Poljaci raspolažu sa odličnom infrastrukturom.

Auto-put na koji se uključujemo odmah iza aerodroma ima šest traka i ravan je kao lenjir. Neko od kolega reče da se oseća kao u okolini Hamburga. Ne, još je bolje. Njihovi lokalni putevi su sveže asfaltirani, dobro obeleženi i prijatni za vožnju.

Auto magazin Toyota proace preview 2016 03
Tojota očigledno ima mnogo veće ambicije u odnosu na prethodnu generaciju kombija

Na pažljivo odabranoj test ruti, nakon silaska sa auto-puta prolazimo kroz gradiće i sela. Tamo je sve pod konac. Trava i rastinje kraj puta su ošišani, kuće su sveže okrečene. Narod vozi relativno nove automobile. Sve je mirno i opušteno, skoro kao da se nalazimo u Švajcarskoj.

Dragi domaćini u Poljskoj, moramo da vam se izvinimo što smo vam ponekad prilično bezobzirno ometali saobraćaj kako bi slikali i snimali automobile u vožnji. Zbog toga smo i na auto putu, ali i na lokalnim putevima vozili paralelno, jedan pored drugoga, često previše sporo.

Auto magazin Toyota proace verso preview 2016 010
Varijanta sa dužim međuosovinskim rastojanjem ima karoseriju standardne dužine, ali i verziju sa povećanim rastojanjem iza zadnje osovine

Ometali smo, usporavali i blokirali smo vas u svakodnevnim životima, pa opet, u dva dana boravka u Poljskoj nismo čuli ni jednu jedinu trubu negodovanja, nismo videli ni jedno namrgođeno lice, niti mimiku koja bi nagoveštavala psovku. O, kako bi voleli da se ovakva staloženost i mir prenese na puteve Srbije. Međutim, da bi se to desilo, nije potrebna samo kultura, već i socijalni spokoj od kojeg smo na žalost vrlo daleko.

Testna ruta obuhvatila je dobrim delom i vožnju kroz prilično zakrčene ulice prestonice. Uostalom, laka komercijalna vozila u dobroj meri i služe za dostavu putnika i robe u tim uslovima.

Auto magazin Toyota proace verso preview 2016 011
Najbogatija oprema putničkog kombija je atraktivna i luksuzna

Tojota nam je predstavila kombi sa dva međuosovinska rastojanja, od 2,9 i 3,2 metra. Varijanta sa dužim međuosovinskim rastojanjem ima karoseriju standardne dužine, ali i verziju sa povećanim rastojanjem iza zadnje osovine. To znači da postoje tri karoserijske varijante, ukupne dužine 4,6, 4,96 i 5,3 metara. Sve tri verzije imaju širinu od 2,2 metra i visinu od 1,9 metara.

Najkraća teretna varijanta može da primi dve euro palete, duža tri takva tovara, dok kombi verzija može da preveze do devet putnika. “Tojota proejs” je konstruisana tako da u teretnoj kabini može da preveze tri odrasle osobe što nije uobičajeno u ovom segmentu vozila.

Auto magazin Toyota proace verso preview 2016 07
Komfor kao u najboljoj limuzini

Najkraća varijata je duga samo 4,6 metara, što je nekih dvadest do trideset centimetara manje u odnosu na konkurenciju. “Proejs” se tu približio za klasu manjim dostavnim vozilima. Ipak, tovarni prostor zapremine 4,6 kubika nije ispod proseka klase. Glavna prednost ovako kompaktnih dimenzija je laka prohodnost u zakrčenim gradskim jezgrima, čime se olakšava i ubrzava dostava robe. Lakom manevrisanju doprinosi i mali prečnik okretanja od 11,3 metra.

Putnička verzija “proejsa” takođe dolazi u tri dužine karoserije. Kupci mogu da biraju između tri varijante kabine. Osnovni nivo je “šatl” koji je namenjen masovnom prevozu ljudi sa odličnim osnovnim nivoom komfora. Srednji paket je “femili” i on sadrži sve pogodnosti i udobnost koji pružaju, na primer MPV automobili. Prestižna VIP verzija namenjena je prevozu značajnih ličnosti u maksimalnom luksuzu.

Auto magazin Toyota proace verso preview 2016 02
I sa tri reda sedišta, prtljažnik ostaje relativno veliki

Tojota nudi dva turbo-dizel motora zapremine 1,6 i 2,0 litara. Manji agregat dolazi u verzijama sa 95 i 115 KS, dok veći ima 120, 150, ili 180 “konja”. Najslabiji motor može da se dobije sa ručnim menjačem od pet brzina, ili robotizovanim sa šest stepeni prenosa. Uz ostale motore predviđen ručni menjač sa šest stepeni prenosa, osim uz najjači, koji se isporučuje isključivo sa klasičnim šestostepenim automatikom.

Tokom dva dana druženja sa novom “tojotom proejs” uspeli smo da vozimo gotovo sve verzije koje su u ponudi. Najkraći i najslabiji kombi, interesantno, nije i najekonomičniji. Na ruti od nekih 250 kilometara po lokalnim putevima i kroz sela, a nešto što bi moglo da podseća na turu po Sremu, uspeli smo da zabeležimo prosečnu potrošnju od 7,92 litara. Priznajemo, nismo znali da nas domaćini sve vreme “osmatraju” vrlo preciznom telemetrijom, pa se nismo trudili da vozimo u stilu dobro verziranog kurira. Proseku potrošnje svakako nije pomoglo ni često zaustavljanje zbog fotografisanja.

Auto magazin Toyota proace kombi preview 2016 05
Kraća verzija ima krug okretanja od 11,3 metra

Zbog toga smo se “uozbiljili” za upravljačem “femili” verzije srednje dužine karoserije sa motorom od 150 KS. Na kombinovanoj turi koja je sadržala auto-put, lokalne puteve i barem pola ukupne razdaljine provedene na zakrčenim bulevarima Varšave, zabeležili smo prosek od 6,4 litara.

Vozačko mesto je visoko, pregledno. Upravljač ima oko tri i po kruga okretaja, ali je ipak dovoljno precizan i prilično komunikativan. Ručica menjača je kraj upravljača i ima kratke hodove. Jedino je ručna kočnica daleko ispod desne butine na patosu, pa je potrebno sagnuti se da bi je dohvatili. Međutim, ovaj detalj je jedini koji vas podseća da vozite kombi, sve ostalo je na nivou odličnog MPV-a.

Auto magazin Toyota proace kombi preview 2016 07
U teretnoj kabini mogu da se prevezu tri odrasle osobe što nije uobičajeno u ovom segmentu vozila

Teretna verzija je nešto bučnija i grublja u odnosu na putničku, a naročito VIP varijantu koja je maksimalno utišana korišćenjem izolacione pene u svim šupljinama i specijalnom vrstom stakala. Pa opet, rekli bi da je i ta osnovna, radna “mazga”, nešto tiša u odnosu na konkurenciju. Tovarni prostor ne buči previše, a mehnika je dovoljno utišana da ne zamara prilikom svakodnevne višesatne vožnje.

Uskoro ćemo moći da van detaljnije opišemo sve vrline i mane nove “tojote proejs” jer je ona već stigla na tržište Srbije. Teretna varijanta može da se nabavi već od 18.500 evra. Za detaljnije informacije o cenama i o rokovima isporuke, preporučujemo vam da se obratite nekom ovlašćenih prodavaca u Srbiji.

Auto magazin Toyota proace kombi preview 2016 08
Najkraća teretna varijanta može da primi dve euro palete

Na vrhu klase

Auto magazin Toyota proace preview 2016 05

– Nova generacija “tojote proejs” je konstruisana tako da bude konkurentnija nego ikada.

Dimenzije karoserije smo osmislili tako da omogućuju veliki tovarni i putnički prostor, a da u isto vreme vozilo ima odlične vozne osobine kako u gradu, tako i na otvorenom drumu.

Putnička varijanta može da posluži za prevoz posade i zaposlenih, nešto bogatija varijanta je idealna za veće porodice, dok najbogatija verzija služi kao VIP prevoz.

Jedna od velikih prednosti novog “proejsa” je i takozvana “kompletna cena poslovanja” koja je među najmanjima u klasi.

To smo postigli zahvaljujući ne samo maloj potrošnji goriva, već i zbog umerene cene servisa koji su planirani čak na dve godine, ili 40 hiljada kilometara, u zavisnosti od tržišta i uslova rada.-
Fabio Kapano
PR menadžer Tojote za Evropu

 

Auto magazin Toyota proace verso preview 2016 03

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring