Auto magazin

Prva vožnja u Barseloni: Toyota Corolla Cross

Prva vožnja u Barseloni: Toyota Corolla Cross
28.12.2023.
Porodica na okupu

Najprodavaniji automobil svih vremena sada je dobio brata: iako mlađi, novi član porodice je i veći, i snažniji, i napredniji…

Toyota Corolla Cross

Barselona, Sitges

Od našeg specijalnog izveštača

Dejan Danilović

 

 

 

Šta smo ono beše imali? Dakle, u prethodnih par godina, Toyota je zaokružila kros sekciju svojih manjih automobila.

Redom: gradski Aygo dobio je verziju pretočenu u novi model sa oznakom „X“ (iako se jasno radi o kros filozofiji), zatim je transformaciju lika i imena doživeo (među)gradski Yaris dobivši većeg brata takođe sa oznakom Cross, a sada je i legendarna Corolla postala dvojna ličnost – pojavila se Corolla Cross.

Toyota Corolla Cross

Iako su i (uslovno rečeno) bazni modeli bivali s vremenom sve veći, tek im je porodica kros verzija podarila gabarite koji su ih po dimenzijama praktično odveli za pola klase više, kao što je to slučaj sa novopridošlom Corollom Cross koja se po dimenzijama gotovo izjednačila se prethodnom generacijom modela RAV4.

 

Teško je precizno kategorisati „korolu kros“. Iako je Toyota svrstava u SUV kategoriju C segmenta, pre bismo rekli da je, pre svega po mogućnostima ovde reč o „lakom“ SUV automobilu.

Toyota Corolla Cross

U odnosu na standardnu „korolu“, „kros“ je porastao u sva tri pravca, izgleda ozbiljno, deluje ubedljivo i po svojoj suštini se razlikuje od modela čiji je izdanak.

Nastala je proverenoj GA-C platformi, pa su nadogradnja i unapređenja bila relativno jednostavna, a primena novih tehnoloških rešenja laka.

Toyota Corolla Cross

Ono što u nekoliko rečenica objašnjava iskorak jesu hibridna tehnologija pete generacije, unapređenje vožnje, primena svih naprednih multimedijalnih rešenja, i, na kraju ali ne i najmanje važno, sveobuhvatni sistemi aktivne i pasivne bezbednosti.

Ako se tome doda i japanska posvećenost smanjenju potrošnje i zagađenja, onda imamo pred sobom tehnički savremeno delo koje sa pravom nosi porodično ime „korole“ nastale pre nešto više od 55 godina.

Toyota Corolla Cross

Spolja, Corolla Cross se nepogrešivo prepoznaje kao Toyota – to su trapezoidne forme farova, prednje rešetke, donji deo branika, uz istovetne linije elemenata na zadnjem delu.

 

Čak i bočni zaštitni paneli prate tu dizajnersku ideju. Glavna svetla (u svim paketima opreme) imaju bi-led tehnologiju. Auto je dugačak 4,46 centimetara, i po dimenzijama je smešten između modela C-HR i RAV4.

Toyota Corolla Cross

Da bi sve bilo lepo zaokruženo (da ne kažemo skockano), predviđeno je nekoliko opcija naplataka, prečnika 17 i 18 inča, u nekoliko nijansi i nekoliko kombinacija izgleda i broja paoka.

Novi automobil namenjen je porodičnim ljudima, kojima je potreban komfor, prostor za decu, ali i dovoljno mesta za stvari u prtljažniku.

Toyota Corolla Cross

Zapremina prtljažnog prostora je 433 litara, a obaranjem naslona zadnjih sedišta dobija se čak 900 litara dodatnog prostora.

Srce tehnologije jeste najnovija, peta generacija hibridnog sistema. Radi se o samopunjivoj tehnologiji baterija, nastaloj još pre 25 godina.

Toyota Corolla Cross

Svakim unapređenjem hibridi postaju sve bolji, donoseći više snage, uz manju potrošnju i emisiju gasova.

 

Potpuno je nova i hibridna, litijum-jonska baterija: pored toga, manja je i lakša, uz kapacitet koji je veći za 14 odsto.

Toyota Corolla Cross

Što se tiče samih benzinskih motora, u ponudi su dva – 1,8 i 2,0 litarski koji se ugrađuju u verzije sa prednjim pogonom, a mogućnost inteligentnog pogona na sve točkove (AWD-i) predviđena je jedino sa jačim agregatom.

Ipak, za sada je spremna isporuka samo verzije sa dvolitarskim motorom, dok se automobili sa mašinom manjeg kapaciteta očekuju uskoro, verovatno na proleće.

Toyota Corolla Cross

Dok on ne stigne na puteve, samo nekoliko osnovnih podataka o performansama jačeg motora: njegova tačna zapremina je 1987  ccm, a maksimalna snaga (objedinjena sa elektro motorom) iznosi 197 KS, i maksimalnog ubrzanja od oko 7,5 sekunde do 100 km/h.

Važna stavka ovog automobila jeste predviđena opcija pametnog pogona na sve točkove.

Toyota Corolla Cross

Iako Corolla Cross neće biti da je primer auta za sve terene, mogućnost raspodele prenosa na prednje i zadnje točkove dobro će doći u situacijama gubljenja dobrog kontakta sa podlogom, prilikom skretanja ili ubrzanja.

U uobičajenim režimima vožnje, snaga se prenosi samo na prednju osovinu, smanjujući tako i potrošnju.

Toyota Corolla Cross

A, ako postoji zaštitni znak Toyote, onda je to bezbednost i gotovo beskonačna lista sistema koji čuvaju vozača i putnike.

Polazna tačka je Tojotina tehnologija pod imenom T-Mate, koja obuhvata zaštite od gotovo svih rizika, od upozorenja na mogućnost sudara, pomoći u vožnji, uočavanja pešaka ili biciklista, prepreka na putu, pa sve do asistencije prilikom parkiranja ili isparkiravanja, ili navigacije u realnom vremenu.

Toyota Corolla Cross

Susret uživo sa novom „korolom kros“ je iznenađenje, ne samo zbog veličine automobila, već karaktera koji prikazuje. Automobil izgleda snažno, ali i elegantno, velik koliko i skladan.

Njegova visina olakšava pristup sa svih strana, ulazak u kabinu je lak i praktičan, Unutra, udobna sedišta, upravljač optimalnih dimenzija u prečniku i obimu.

Ispred vozača dominira digitalna instrument tabla (12,3 inča), čiji prikaz možete postaviti na bezbroj načina, bilo da se radi o podacima koje želite pred očima, ili boji.

Toyota Corolla Cross

Još je dominantniji veliki ekran infotejnment sistema, dijagonale 10,5 inča. Treba li reći da radi brže, bolje, više…

Corolla Cross je samouverena na putu. Tiha, sa brzim odgovorom na papučici gasa, sa ravnomernim ubrzanjem koje neprimetno podiže brzinu, uveravajući vas tako da će vam potrebna snaga uvek biti na raspolaganju.

Toyota Corolla Cross

I kočenje je ravnomerno, mirno, čak i pri većim brzinama vas neće pogurati iz sedišta. Jednom rečju, udobnost je zagarantovana, kako za vozača, tako i za putnike, i napred i pozadi.

Mesta je više nego dovoljno, a ni zabave neće nedostajati. Multimedija sa mogućnostima povezivanja preko aplikacija, muzika, bežični punjač mobilnog telefona, automatska klima ili USB priključci…

Toyota Corolla Cross

Uvođenjem „korole kros“ Tojota je zaokružila svoju gamu praktičnih SUV vozila. Novi model već je stigao u Srbiju, očekujemo ga uskoro i na test vožnji, koja će biti prilika da detaljnije upoznamo model koji obećava lepe trenutke za volanom, ali i obavezu da ispuni visoke kriterijume na koje su navikli kupci japanske marke.

Toyota Corolla Cross

Pomoć

Corola Cross je opremljena inovativnim rešenjima iz paketa T-Mate za pomoć pri vožnji i parkiranju: to su funkcije naprednog parkiranja, kontrola mrtvog ugla, pomoć pri bezbednom izlasku vozila i podsetnik na stvari ili osobe na zadnjim sedištima.

Toyota Corolla Cross

Navodimo samo neke funkcije koje mogu dati samopouzdanje vozaču, čineći vožnju i parkiranje bezbednijim za vas, ali i za ostale učesnike u saobraćaju.

Prostorno planiranje

Pogodna visina utovara i prostor u prtljažniku znače da ćete imati mesta za sve, od prevoza dece, pa do uživanja u vikendima. Želite još prostora? Nema problema!

Deljenje zadnjih preklopivih sedišta u odnosu 60/40 začas obezbeđuju mesto za kofere, bicikle i sve ostalo što treba da ponesete na put.

Toyota Corolla Cross

Praktični prostor za sitnice, uključujući kasetu ispred suvozača i držač za šest šolja, garantuju da ćete imati mesta za sve i svakoga.

Aplikacija MyToyota

Kada ste zauzeti ili vozite, aplikacija MyT na pametnom telefonu pruža inteligentnu vezu između pametnog telefona i automobila, MyT radi sve, od planiranja putovanja do kuće, do slanja ažuriranja i obaveštenja o servisnom održavanju.

Funkcija Hybrid Coaching analizira vožnju i govori vam kako na putu možete da poboljšate efikasnost u potrošnji goriva.

Toyota Corolla Cross

Motor  1,8 Hybrid       2,0 Hybrid       2,0 Hybrid AWD

Zapremina (ccm)       1798    1987    1987

Snaga (kW/KS) pri o/min       72/98 pri 5200 112/152 pri 6000        112/152 pri 6000

Maks. o. moment (Nm) pri o/min       142 pri 3600   190 pri 4400-5200      190 pri 4400-5200

Elektro-motori sinhroni, sa stalnim magnetom

Snaga prednjeg (kW/KS)       70/94   83/111 83/111

Maks. o. moment prednjeg (Nm)      185      206      206

Snaga zadnjeg (kW/KS)        –           –           30/41

Maks. o. moment zadnjeg (Nm)        –           –           84

Ukupna snaga sistema (kW/KS)       103/140           145/197           145/197

Baterije           Litijum-jonske

Broj ćelija baterije       56        60        60

Nominalni napon (V)  3,7

Kapacitet baterije (Ah)           4,08

Menjač            e-CVT

Dimenzije D/Š/V (mm)           4460/1825/1620

Međuos. rastojanje (mm)      2640

Zapremina prtljažnika (l) 433/1337

Rezervoar (l)  43

Maks. brzina (km/h)   170      180      180

Ubrzanje 0-100 km/h (s)        9,9       7,6       7,5

Potrošnja (l/100 km)              4,9-5,3 5,0-5,3 5,3-5,6

Emisija CO2 (g/km)   112-121          113-120          119-127

Toyota Corolla Cross

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]