Škoda Octavia: Svi detalji redizajna

Škoda nas je jutros iznenadila otkrivanjem redizajnirane "oktavije", jednog od najpopularnijih modela u gami

Najprodavaniji Škodin model, “oktavija”, jutros je zvanično predstavljena u svom redizajniranom izdanju. Pravo iznenađenje predstavlja dizajn prednjeg dela, koji je dobio potpuno novu masku i farove po ugledu na Mercedesovu “E klasu” serije “W212”.

Novina je da su farovi sada potpuno u LED tehnici umesto dosadašnjih bi-ksenona. Nešto je izmenjen i prednji branik sa novim maglenkama.

auto magazin rs srbija skoda octavia redizajn facelift 2

Sve drugo je praktično ostalo isto kao i do sada, osim unutrašnje konfiguracije na zadnjim svetlima koja takođe imaju LED tehnologiju. Naravno, Škoda je obezbedila i setove novodizajniranih felni prečnika od 16 do 18 inča.

Unutrašnjost je na prvi pogled ostala ista ali kada se bolje pogleda, u velikoj meri su unapređeni materijali. Konkretno, ima više sjajne plastike što stvara luksuzniju atmosferu. Zapravo, iza te sjajne plastike se kriju tasteri osetljivi na dodir, koji su stigli kao zamena za klasične.

auto magazin rs srbija skoda octavia redizajn facelift 2

Najupečatljivija izmena je na multimedijalnom uređaju. Top verzije su opremljene “kolumbus” uređajem sa displejem osetljivim na dodir dijagonale 9,2 inča koji smo imali prilike da vidimo i u “škodi kodijak”. Zapravo, svaka od verzija će imati tač skrin displej, a veličina će zavisiti od paketa.

Novina je i ambijentalno osvetljenje, koje možete da vidite u priloženom videu, baš kao i nova svetla:

U skladu sa modernim vremenima kupcima će opciono na raspolaganju biti mnogo bezbednosnih sistema. Na primer, tu su kamere za predviđanje kretanja pešaka i potencijalno automatsko kočenje u slučaju njihovog izletanja.

Unapređen je i uređaj za automatsko parkiranje, a novina su i radarski senzori za zadnji deo vozila koja upozoravaju vozača na nadolazeći saobraćaj tokom isparkiravanja, na primer.

auto magazin rs srbija skoda octavia redizajn facelift 2

Neki od detalja su pozajmljeni sa “škode superb”, kao što je baterijska lampa smeštena u prtljažniku. Personalizacija je sada moguća i preko ključa.

Svaki vozač može da ima svoj ključ koji, kada ga auto prepozna, sva podešavanja prilagođava konkretnom korisniku. Na spisku opreme od sada će se nalazi i grejači volana, kao i stočići u sedištima.

Na listi motora je proširena, tako da se njihove zapremine sada kreću od 1,0 do 2,0 raspona snage od 84 do 184 konjske snage. Ljubitelji automatika mogu da uživaju u šestostepenim i sedmostepenim DSG menjačima.

auto magazin rs srbija skoda octavia redizajn facelift 2

I dalje su prisutne 4×4 verzije i to sa 1,8 TSI i 2,0 TDI motorima. Kao i kod sportskih modela VW grupacije, restilizovana “oktavija” će imati “dinamičku kontrolu šasije” (Dynamic Chassis Control – DCC), koja omogućava vozaču da po svom ukusu podesi osetljivost volana i amortizera kroz “komfort”, “normal” i “sport” modove.

“Škoda oktavija” će moći da se poruči već krajem godine a prvi primerci do svojih vlasnika će stići početkom 2017. godine.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring