Auto magazin

Redizajnirana Kia Rio

Redizajnirana Kia Rio
26.05.2020.

Četvrta generacija Kije Rio upravo je dobila osveženje dizajna ali i tehnike. Osim LED farova i zadnjih svetala, nova je prednja maska, kao i kompletna paleta boja i felni.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioU unutrašnjosti je potpuno novi multimedijalni displej dijagonale osam inča, dok je između brzinomera i obrtomera takođe ubačen povećani displej veće rezolucije sa dijagonalom od 4,2 inča. Naravno, tu su i Apple CarPlay i Android Auto aplikacije.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioUnutrašnjost je dobila nove dezene tkanine na sedištima i u vratima, dok je na komandnoj tabli postavljen materijal sa izgledom ugljenih vlakana.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioNajveća novina je u pogledu motora. Rio je postao laki hibrid sa starter-generatorom koji radi pod naponom od 48 volti. Radi u kombinaciji sa trocilindarskim 1,0 turbo-benzincem od 100 i 120 konjskih snaga. Elektrifikacija je dovela i do povećanja maksimalnog obrtnog momenta koji sada iznosi 200 njutn-metara.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioEmisija ugljendioksida je smanjena za 8,1 do 10,7 procenata po starom NEDC ciklusu. Inače, laki hibrid ima i izbor modova vožnje, među kojima su “eko”, “sport” i “normal”.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioZanimljivo je i to daje Rio EcoDynamics+ jedan od prvih modela Kije sa električnim kvačilom pod nazivom “intelligent Manual Transmission” (iMT). Umesto mehaničke veze, kvačilo je u potpunosti kontrolisano elektronski. Rezultat svega je bolja efikasnost lakog hibrida i niža emisija CO2. Istovremeno, koristi se kao i svaki drugi manuelni menjač sa kvačilom.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioIpak, verujemo da će sva ova tehnologija kod nas biti dosta skupa, čak i sa subvencijom države za nabavku elektrifikovanih vozila. Za one koji preferiraju tradicionalna rešenja, na raspolaganju je atmosferac zapremine 1,2 litra od 84 KS, koji se do sada pokazao kao mali potrošač i motor koji je jeftin za održavanje.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioOni koji žele više snage mogu da odaberu 1,0 trubo-benzinski motor od 100 KS bez tehnologije lakog hibrida. Uz njega je dostupan i sedmostepeni automatik.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioUnapređena je i bezbednost, pa redizajnirani Rio prepoznaje pešake i bicikliste u cilju izbegavanja potencijalnog sudara. Tu je kontrola održavanja saobraćajne trake, kao i kontrola mrtvog ugla.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioUz doplatu su dostupni i napredniji sistemi za automatsko izbegavanje sudara za vozila u mrtvom uglu, upozorenje na nadolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja unazad, kao i automatska intervencija prilikom nenamernog napuštanja saobraćajne trake.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioAuto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioAuto-magazin-Srbija-2021-Kia-RioAuto-magazin-Srbija-2021-Kia-Rio

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dobro, ali mnogo malo [...]

Isti problem i ja kod citroen xsara pikasso 1.8 menjao sam kompresor sve pokušavao i [...]

Ovo nije prva objava, gde se pominju lego kockice i to u najboljem svetlu :). [...]

Sigurno je lepša od konkurenata. [...]

Izvanredno izgledaju. Stilski, ali nenapadno. Za pozeleti! [...]

Svaka cast, cega su se setili! Sjajna ideja i koncept! [...]

Preuzmite Auto magazin za android