Saznajemo: novi Kia Sorento stiže i u Srbiju

Potpuno nova generacija Kije Sorento premijerno je trebalo da bude prikazana na Salonu u Ženevi, koji je odložen zbog koronavirusa. Bez obzira na to, prodajni planovi nisu promenjeni a dobra vest je da će moći da se kupi i u našoj zemlji.

Novi Sorento u domaće salone bi trebalo da stigne do kraja godine. Biće to još jedna Kijina alternativa nemačkim premijum modelima, s obzirom da je za najveći SUV korejskog proizvođača predviđena najnovija tehnologija ali i prilična količina luksuznih detalja.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-SorentoSorento je u odnosu na prethodnika duži za 10 mm, međuosovinsko rastojanje sa dodatnih 35 mm sada iznosi 2.815 mm. Kabina nudi više prostora od većine konkurenata, a inteligentna konstrukcija Sorentu daje najveću zapreminu prtljažnika u segmentu velikih sportskih terenaca.

Nova platforma je namenjena novom ‘Smartstream’ turbo hibridnom pogonu. Novi pogon, koji je Sorentov prvi elektrifikovani pogon, donosi 1.6 T-GDi  turbo benzinski motor, elektro motor snage 44,2 kW i litijum-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 1,49 kWh.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-SorentoBenzinski i elektro motor zajedno pružaju 230 KS i 350 Nm obrtnog momenta, uz ove solidne mogućnosti potrebno je spomenuti i niske emisije novog elektrifikovanog pogona.

Inteligentna konstrukcija nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod vozila, bez zadiranja u kabinu ili prtljažni prostor.

Auto-magazin-Srbija-2021-Kia-SorentoSorentov novi četvorocilindrični 2.2 ‘Smartstream’ dizel motor, koji će biti u ponudi u Evropi i Južnoj Koreji, proizvodi 202 KS, a njegov obrtni moment iznosi 440 Nm. Motor prenosi snagu preko Kijinog novog 8-stepenog menjača sa dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT), koji je nastao sa ciljem pružanja uglađenog prenosa karakterističnog za uobičajene automatske menjače, dok je ujedno unapređen u odnosu na menjač sa suvim dvostrukim kvačilom.

Uskoro možemo očekivati još neke nove pogone, između ostalog i  plug-in hibridnu varijantu.

[vc_video link=”https://youtu.be/VU6Hy6s9zR4″]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring