Auto magazin

SF realnost: Tesla Model S i Model X dobili poluvolan

SF realnost: Tesla Model S i Model X dobili poluvolan
28.01.2021.

Nekada smo ovakve automobile gledali u naučnofantastičnim filmovima a sada su realnost koja se može kupiti. Kompanija Tesla je predstavila redizajnirani Model S i Model X koji su dobili mnogoštvo unapređenja na, kako se navodi u saopštenju za medije, hardveru i softveru.

Najviše pažnje privukao je poluvolan, preuzet iz aviona. Toliko puta je ugrađivan u automobile u SF filmovima ali i u brojne prototipe velikih proizvođača automobila, da je samo bilo pitanje vremena kada će zaživeti u realnosti.

TeslaIpak, svaki instruktor sportske vožnje reći će vam da je ovakav volan apsolutno nebezbedan za maksimalno iskorišćenje upravljačkog mehanizma. Tačno je da se to najčešće dešava na stazi, ali vrlo lako može da se desi i u svakodnevnoj vožnji kada je potrebno obuzdati automobil nad kojim je vozač izgubio kontrolu zbog, na primer, poledice ili akvaplaninga.

Za sve drugo, uobičajeno kretanje na pravcu i skretanje, može da bude dovoljan i poluvolan, ali samo dok je situacija pod kontrolom.

TeslaU svakom slučaju, Tesla Model S ima maksimalnu snagu sistema od 1020 konja, sa autonomijom od 627 kilometara. Verujemo da u hladnim atmosferskim uslovima ona biva čak prepolovljena, na primer, ukoliko je temperatura vazduha oko nule. Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat, odnosno do 96 km/h, iznosi svega 1,99 sekundi i to je ono što ljude najviše privlači. Naravno, sa pravim gumama, naglašava gazda kompanije Tesla, Elon Musk. Maksimalna brzina je 322 km/h.

TeslaUkoliko vam to nije dovoljno, umesto 120.000 američkih dolara moraćete da platite 140.000 dolara za Plaid+ varijantu, koja iz tri elektro-motora izvlači više od 1100 konjskih snaga! Tačno obrzanje do 60 milja na sat nije navedeno, ali je saopšteno da je ubrzanje na 1/4 milje kraće od 9 sekundi, što se smatra najbržim serijskim automobilom na svetu. U Plaid+ verziji domet je 837 kilometara sa punim baterijama.

TeslaSLičan hardver i softver su i u Modelu X. Od 0 do 96 km/h stiže za 2,5 sekunde i razvija maksimalnih 262 km/h zahvaljujući snazi od 1020 KS. DOmet je 547 km.

Inače, osnovna cena za Tesla Model S je 79.990 američkih dolara, što je povećanje od tačno 10 hiljada dolara. Za te pare dobija se hardver koji do 96 km/h stiže za 3,1 sekundu. Može da pređe 63 km.

TeslaTesla

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android