SF realnost: Tesla Model S i Model X dobili poluvolan

1

Nekada smo ovakve automobile gledali u naučnofantastičnim filmovima a sada su realnost koja se može kupiti. Kompanija Tesla je predstavila redizajnirani Model S i Model X koji su dobili mnogoštvo unapređenja na, kako se navodi u saopštenju za medije, hardveru i softveru.

Najviše pažnje privukao je poluvolan, preuzet iz aviona. Toliko puta je ugrađivan u automobile u SF filmovima ali i u brojne prototipe velikih proizvođača automobila, da je samo bilo pitanje vremena kada će zaživeti u realnosti.

TeslaIpak, svaki instruktor sportske vožnje reći će vam da je ovakav volan apsolutno nebezbedan za maksimalno iskorišćenje upravljačkog mehanizma. Tačno je da se to najčešće dešava na stazi, ali vrlo lako može da se desi i u svakodnevnoj vožnji kada je potrebno obuzdati automobil nad kojim je vozač izgubio kontrolu zbog, na primer, poledice ili akvaplaninga.

Za sve drugo, uobičajeno kretanje na pravcu i skretanje, može da bude dovoljan i poluvolan, ali samo dok je situacija pod kontrolom.

TeslaU svakom slučaju, Tesla Model S ima maksimalnu snagu sistema od 1020 konja, sa autonomijom od 627 kilometara. Verujemo da u hladnim atmosferskim uslovima ona biva čak prepolovljena, na primer, ukoliko je temperatura vazduha oko nule. Ubrzanje od 0 do 60 milja na sat, odnosno do 96 km/h, iznosi svega 1,99 sekundi i to je ono što ljude najviše privlači. Naravno, sa pravim gumama, naglašava gazda kompanije Tesla, Elon Musk. Maksimalna brzina je 322 km/h.

TeslaUkoliko vam to nije dovoljno, umesto 120.000 američkih dolara moraćete da platite 140.000 dolara za Plaid+ varijantu, koja iz tri elektro-motora izvlači više od 1100 konjskih snaga! Tačno obrzanje do 60 milja na sat nije navedeno, ali je saopšteno da je ubrzanje na 1/4 milje kraće od 9 sekundi, što se smatra najbržim serijskim automobilom na svetu. U Plaid+ verziji domet je 837 kilometara sa punim baterijama.

TeslaSLičan hardver i softver su i u Modelu X. Od 0 do 96 km/h stiže za 2,5 sekunde i razvija maksimalnih 262 km/h zahvaljujući snazi od 1020 KS. DOmet je 547 km.

Inače, osnovna cena za Tesla Model S je 79.990 američkih dolara, što je povećanje od tačno 10 hiljada dolara. Za te pare dobija se hardver koji do 96 km/h stiže za 3,1 sekundu. Može da pređe 63 km.

TeslaTesla

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring