TEST: BMW F 900 XR

1

Korak po korak

BMW lagano nadograđuje svoju „F“ seriju motociikala. Posle F 800 i F 850 na red je došla snažnija F 900 generacija. Prvi put u „XR“ izdanju

Do sada je „XR“ oznaka na motorima bila rezervisana isključivo za „S“ familiju bavarske fabrike. Sada, prvi put, „XR“ se pojavljuje u srednjoj klasi BMW motocikala.  „F 900 XR“ je ovogodišnji novitet i našao se na testu u našoj redakciji.

Oznaka „XR“ podrazumeva sport-turing motocikle i do sada, punih pet godina od pojavljivanja, se proizvodio samo sa rednim četvorocilindrašem od 1000 ccm.

BMW nam je ove godine priuštio manju verziju; „F 900 XR“, sportistu za duga putovanja sa dvocilindričnim motorom.

Test BMW F 900 XR

Napomenućemo da je fabrika paralelno predstavila i „F 900 R“ koji ima identičan motor ali sasvim drugačiji dizajn ali o njemu neki drugi put.

„F 900 XR“ je koncipiran tako da blago podseća na svog velikog brata „S 1000 XR“. Međutim, dok „hiljadarku“ pokreće redni četvorocilindraš, motor „F 900 XR“-a je prepolovljen; redni dvocilindrični, vodeno hlađeni motor ima zapreminu od 895 ccm,  105 konjskih snaga i maksimalni obrtni moment od 92 Nm pri 6.500 obrtaja u minutu.

Test BMW F 900 XR

I ram je nov i drugačiji u odnosu na prethodne modele. Napravljen je od čelika čime se postiže veća čvrstina i preciznost tokom vožnje.

Zahvaljujući novom ramu, sada plastični rezervoar je pomeren na nešto klasičniju poziciju, između upravljača i vozača.

Vidno je suženje na donjem delu kako bi vozač mogao da bolje da smesti kolena i pripije se uz motocikl, a da bude adekvatno zaštićen malim prednjim oplatama.

Test BMW F 900 XR

Prednjim delom dominiraju LED svetla, ispod se nalaze kratki migavci, dok je iznad lagano zatamnjeni vetrobran koje je podesiv u dva položaja.

Sedište vozača i suvozača je iz jednog dela, a tanak rep se završava, takođe, kratkim migavcima, špicastom „štopaljkom“, nosačem tablice i tablicom koja služi kao dodatna zaštita.

Svi podaci dostupni su preko TFT ekrana od 6,2 inča, kroz čiji meni prolazite pomoću komandi na levoj ručici. Vrlo je pregledan i jednostavan za korišćenje.

Test BMW F 900 XR

Naravno tu je i aplikacija „BMW konektiviti“ koja putem blututa povezuje motor sa vašim pametnim telefonom.

Kao što smo pomenuli, zahvaljujući novom ramu i nešto izmenjenom položaju rezervoara izmenjen je položaj vozača.

Test BMW F 900 XR

Možda će se neki iznenaditi, ali na „F 900 XR“-u se sedi prilično uspravno slično kao na „GS“ modelima.

Sedište je udobno, visina je dobro podešena za osobe prosečne visine a dostupna su i opciona – niže od 795 mm, komfort 845 mm i visoko od 870 mm.

Suvozačevo sedište je takođe veoma udobno i pogodno za duga putovanja a fuzasteri su smešteni tako da je prložaj prirodan pa se nećete ukočiti tokom duge vožnje.

Test BMW F 900 XR

Kako smo prošle godine imali priliku da testiramo „F 850 GS“, a nedavno novi „S 1000 XR“ možemo vam reći da je „F 900 XR“ pokupio najbolje od oba.

U vožnji je živahniji i brži od manjeg, a lakši i okretniji od većeg modela. Vrlo se jednostavno nosi sa gradskom gužvom, snaga mu je dostupna pri niskim obrtajima, a kočnice su odlične i munjevito odgovaraju na komandu.

Test BMW F 900 XR

Naravno ABS i ASC (automatska kontrola stabilnosti) su standard kao i dva moda vožnje „roud“ i „rejn“. Na putu se prvi stvarno dokazao i suvereno gazio kilometre da se pri tome ni malo nismo zamorili.

Vreme nas je poslužilo tokom testa pa nije bilo mokrih kolovoza ali smo ga ipak isprobali. Umesto da samo umanji dostupnu količinu snage što je nepisano pravilo za skoro sve proizvođače, Rain mod usporava komandu ručice gasa kada vozite na niskim obrtajima. Ukoliko uđete u više, motor se budi i odgovor je brži.

Test BMW F 900 XR

 

Testirani motor je imao niz opcionala pa tako i dva dodatna moda „dinamik“ i „dinamik pro“ koje vožnju čine upadljivo zabavnijom i toplo ih preporučujemo iskusnim vozačima.

Naravno ova dva moda prate i „DTC pro“ sistem protiv proklizavanja i „ABS pro“. Za duga putovanja tu je i tempomat, „ESA pro“ elektronsko ogibljenje, nosači kofera, držač navigacionog uređaja, centralni štender, sportski vizir, grejači ručica…

Test BMW F 900 XR

Deklarisana prosečna potrošnja je 4,2 litra. Naša je iznosila oko pet litara ali je većina pređenih kilometara bila po gradu pa smo ovu razliku i očekivali.

Ni na putu nismo bili nežni sa ručicom gasa pa možemo reći da „BMW F 900 XR“ spada u motore koje će prijati vašem novčaniku pogotovo ako se vozite svakodnevno.

Test BMW F 900 XR

Kada već spominjemo novčanik, važno je da spomenemo i cene. U osnovnoj verziji „F 900 XR“ košta 11.990 evra što je manje od njegovog najbliskijeg konkurenta „trijumfa tajger 900“.

Sa svom dodatnom opremom koju je motor imao cena se popela na 14.924 evra što nam se i nije učinilo mnogo obzirom na to šta sve dobijate za manje od tri hiljade.

Kome ovo nije dovoljno BMW se potrudio da na spisak dodatne opreme stavi skoro sve što bi dodatno moglo da inspiriše.

Nela Tasić

Test BMW F 900 XR

BMW F 900 XR

Motor: redni, dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 895 ccm

Snaga:           105 KS (77 kW) pri 8.500 o/min

Max. obrtni moment:           92 Nm pri 6.500 o/min

Menjač:          manuelni šest brzina

Dimenzije:     2.160 x 860 mm

Visina sedišta:          825 mm

Masa: 219 kg

Zapremina rezervoara:       15,5 l

Pneumatici: 120/70 R 17 napred, 180/55 R17 nazad

Kočnice: dvostruki plivajući disk 320 mm sa četvoroklipnim radijalnim čeljustima napred, disk 265 mm sa jednoklipnim plivajućim čeljustima nazad

Test BMW F 900 XR

Dostupan i za početnike

„BMW F 900 XR“ može se vozi i sa A2 vozačkom kategorijom. Naime, postoji opcija da se motor redukuje na 35 kW (48KS) što je i zakonsko ograničenje za ovu kategoriju.

Tada ima maksimalni obrtni moment od 66 Nm pri 4.500 obrtaja u minutu. Maksimalna brzina sa redukovanom snagom je do 170 km/h.

Ovo je idealno za mlade vozače, a i njihove roditelje koji će imati manje razloga za zabrinutost.

Test BMW F 900 XR

Dodatna oprema

Ponudu opreme čine pet paketa; „komfort“, „turing“, „dinamik“,  „aktiv“ i „stajl sport“ koji podrazumeva samo sportski vizir koji možete videti na testiranom modelu.

Pored toga tu su još i MSR sistem koji kontroliše kočenje motorom, kontrola pritiska u gumama, štitnik ruku, alarm… Naravno tu je i niz asesoara kojima možete personalizovati svoj  motocikl.

Test BMW F 900 XRTest BMW F 900 XRTest BMW F 900 XR

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring