Auto magazin

TEST: Citroën C3 Aircross BlueHDI 100

TEST: Citroën C3 Aircross BlueHDI 100
28.12.2020.

Šik lice za urbane avanture

U podsegmentu u kojem se u poslednje vreme pojavilo mnogo modela različitih proizvođača, u različitim stilovima i filozofijama, Citroën je zaigrao na kartu svoje originalnosti i ponudio vozilo koje se sasvim razlikuje po izgledu, a donosi formu koja je ujedno i praktična

Kad se pojavio na tršištu pre dve godine, Citroënov model C3 Aircross doneo je osveženje u ionako mladoj kategoriji mini SUV, što bi moglo da se okarakteriše kao instant uspeh!

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossOva kategorija, naime, na samim počecima je donosila automobile ekstravagantnog izgleda (treba samo navesti pojavu “nisan džuka”), ali je vrlo brzo vremenom stigla do prilično konvencionalnih formi što samo može da navede na zaključak da proizvođači ozbiljno računaju na ove modele i mnogo širu ciljnu grupu.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossE sad, pošto je Sitroen definitivno kasnio sa pojavom u segmentu koji im po svojoj prirodi prilično leži, doneta je odluka da njihov adut bude model koji po izgledu mora da bude avangardan, kakav je i imidž brenda, ali sa nekim drugim adutima koji će ga izdvojiti od ostalih.

Sami gabariti u koje je morao da se “smesti”, ukazali su na – praktičnost i ergonomiju.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossPre nego što dođemo do tih detalja, važno je da se još jednom osvrnemo na spoljašnjost. Prirodno je da C3 Aircross podseća na C3, pre svega zato što dele proverenu PSA platformu PF1 i obilje drugih detalja i komponenti sa ostalim malim automobilima iz ove grupacije.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossMeđutim, povišeni klirens i gabariti diktirali su i nastanak izgleda koji definitvno privlači pažnju, što jeste jedan od važnih aduta ovog modela.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossNjegova forma nije “svemirska”, nije “ozbiljan” u svojoj avangardi, već je dobio šik crte koje su se dobro uklopile sa retro fazonom kabine, pa automobil izgleda vedro i nasmejano, što u kombinaciji interesantnih, živih boja u paleti, predstavlja ozbiljan magnet za kupce.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossDaleko od toga da “C3 erkros” ne treba ozbiljno shvatiti – on izgleda veoma upečatljivo, a enterijer u paketu opreme Shine dostojan je i modela iz viših klasa.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossPrednosti, kad je reč o pomenutoj ergonomiji, najizraženije su kada je reč o preglednosti. Povišeni klirens, pozicija za upravljačem i “kockasta” forma karoserije dovode do toga da je Citroën C3 Aircross veoma pregledan automobil, a na to se nadovezuje i odličan upravljački mehanizam, zbog čega su primerci ovog modela veoma laki za upravljanje.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossSa “C3 erkrosom” ne možete da preterate u krivinama tako lako, s obzirom da njegova konstrukcija vodi ka tome da će problem da bude “najavljen” već pri samom ulasku u krivinu – ako stižete sa nešto većom brzinom od neophodne, C3 Aircross neće da nastupi dramatično, sa nekakvim proklizavanjima i slično, već će se javiti konstantno podupravljanje kao signal da se smanji brzina.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossKabina je prostrana, iako je “C3 erkros” kraći od 4,2 metra, a na prostor u unutrašnjosti ne mogu da se žale ni dve odrasle osobe na zadnjoj klupi.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossNa ergonomiju se nadovezuje i priča o praktičnosti, sa brojim odeljcima i pregradama u kabini za odlaganje sitnica, ali i nekih krupnijih predmeta; a kad je reč o prtljažnom prostoru, njegova osnovna zapremina iznosi 410 litara, uz mogućnost preklapanja naslona zadnjih sedišta, uključujući i središnji deo, kao otvor za skije, sa integrisanim držačem za napitke.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossNa našem testu ovoga puta je bio primerak sa slabijim dizel motorom od 100 konjskih snaga i manuelnim petostepenim menjačem, koji se za potrebe gradske vožnje pokazao kao sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu svakodnevne obaveze onih koji bi “C3 erkros” ocenili kao idealan izbor.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 Aircross

Sa masom od oko 1,3 tone, automobil ne predstavlja preterani napor za motor sa maksimalnim obrtnim momentom od 254 njutnmetara, pa su ubrzanja solidna i sama vožnja gradom ne predstavlja nikakav zamor.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossNaravno, pod pretpostavkom da ste odmereni sa prtitiskom pedale gasa, što ovaj motor ume da podržava i, zahvaljujući pomenutom maksimalnom obrtnom momentu, doprinosi udobnoj vožnji.
Izlazak na auto-put donosi neke blage minuse u smislu lakoće postizanja i održavanja krstareće brzine i pojave turbo-rupe na nižim obrtajima, ali za sve kojima takve, retke, situacije smetaju, mogu da se odluče za snažniji Blue HDi agregat sa 120 KS i 6-stepenim manuelnim menjačem.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossS njim, naravno, dolaze i nešto veće brojke kad je reč o potrošnji… Kad je reč o testiranom agregatu on, očekivano, ne donosi nekakve vrtoglave brojeve u segmentu u kojem se priča o performansama, posebno u ubrzanju do 100 km/h, ali fabrički podatak o maksimalnoj brzini od 175 km/h jasno ukazuje da krstareće brzine u skladu sa propisima, posebno kad je reč o magistralnim putevima, C3 Aircross postavljaju u zonu u kojoj se on ponaša idealno.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossGeneralno, “C3 erkros” je automobil koji je udoban za vožnju, koji se u krivinama ne naginje preterano, osim ako baš ne forsirate, koji zadovoljavajuće upija neravnine i ima pristojnu zvučnu izolaciju, osim blagog povećanja buke oko retrovizorima na nešto većim brzinama.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossOgroman “plus” je što ovaj model u serijskoj opremi sadrži mnogo sistema pomoći i asistencije vozaču, kao što su ESP, ASR, ABS, AFU sistem pomoći pri naglom kočenju, pomoć pri pokretanju vozila na nagibu, upozorenje o neželjenom prelasku preko linije, prepoznavanje saobraćajnih znakova, indikator umora…

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossSve navedeno ukazuje da su Francuzi kreirali još jedan moderni SUV, namenjen pre svega gradskoj vožnji, sa originalnim dizajnerskim elementima koji omogućavaju vlasnicima da budu u trendu, ali da, sa druge strane, imaju automobil, koji im omogućava nesmetano obavljanje svakodnevnih obaveza, uključujući i putovanja, pa čak i “izlete” van asfalta, ukoliko je to baš neophodno.

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossNaš je utisak da je klirens na ovom modelu pre svega odlično rešenje za aktuelne probleme u saobraćaju po gradu, koji se odnose na mnogo nekvalitetnh i oštećenih saobraćajnica, potrebe za parkiranjima preko ivičnjaka i slično…

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossAuto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossZa takve izazove, ovaj Citroënov “mali” SUV je uvek spreman.

Dodatne informacije, cene i spisak opreme možete pronaći na www.citroen.rs.

Dejan Potkonjak

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossCitroën C3 Aircross BlueHDI 100 Shine

Motor: 4 cilindra, zapremina 1.560 ccm, snaga 73 kW (100 KS) pri 3.750 o/min, maks. obrtni moment 254 Nm pri 1.750 o/min, menjač 5-stepeni manuelni

Dimenzije: D/Š/V 4.154/1.765/1.597 mm, međuosovinsko rastojanje 2.600 mm, prtljažnik 410/1.289 l, rezervoar 47 l, masa 1.203 kg, pneumatici 215/50 R17

Performanse: Maks. brzina 175 km/h, 0-100 km/h 11,5 sek, potrošnja 4,7/4,0/3,5 l/100 km, emisija CO2 105 g/km

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossOprema

Standard: automatski klima uređaj, senzori za svetla, navigacija, zatamnjena stakla pozadi, električni podizaći stakala, elektro-podesivi preklopivi retrovizori, parking senzori, svetla za maglu, krovni nosači, sistem kočenja u slulaju opasnosti, upozorenje na izlazak iz trake, radio/bluetooth/USB, putni računar, tempomat, 16-inčne alu felne

Auto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossAuto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossAuto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossAuto magazin Srbija Test Citroën C3 AircrossAuto magazin Srbija Test Citroën C3 Aircross

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android