Auto magazin

TEST: Kia XCeed 1,0 T-GDI EX Flow

TEST: Kia XCeed 1,0 T-GDI EX Flow
24.03.2020.

Modni hit

Proizvođačima automobila izgleda više ništa nije sveto. Ne samo da su se izgubile tradicionalne klase automobila, već su i podklase dobile dodatne podkategorije. Sve nas je to navelo na duboko razmišljanje šta je XCeed? Novi hit? Dobro, da, ali u kom žanru?

Stajali smo nekoliko minuta ispred automobila sa značajno podignutom obrvom i kažiprstom na ustima. Hečbek? Ne, ne definitivno ne. SUV? Neeee. Krosover? Hm. Pa tu je negde, ali baš i nije.

U Kiji kažu da je novi član familije “sid” u stvari CUV (City Utility Vehicle). Pa hajde da i mi na taj način okončamo dilemu. Koncept podseća dosta na, recimo Volvoov V40 Cross Country, s tom razlikom što CC verzija V40 ima gotovo identičnu liniju kao standardni model samo uz dodatak plasnitčnih odbojnika i nešto povećano rastojanje od tla.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowU Kiji su uložili dosta više truda i odradili kompletno prepakivanje Ceeda uz dosta atraktivnih detalja. Moglo bi se reći da je XCeed namenjen populaciji kojoj je klasičan Ceed previše konzervativan i kojima su avanture životna inspiracija.

Verzije velikoserijskih automobila sa povećanim rastojanjem od tla nisu novost, ali su u, ovom trenutku, apsolutni hit u Evropi, bilo da se zovu Crossoveri ili CUV u konkretnom slučaju.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowTako imamo situaciju da veliki broj proizvođača automobila ima po dva ili čak i tri automobila ove kategorije koji se razlikuju po veličini i, naravno ceni.

U Kiji su to prepoznali prilikom kreiranja nove Ceed game tako da su porodicu Ceed bukvalno obnovili iz temelja.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowTu su standardni Ceed sa petoro vrata i karavan, ali umesto hečbek varijante sa troje vrata, sada je ProCeed postao Shooting Brake varijanta, sa mnogo premijum detalja i stremi u klasu iznad.

XCeed popunjava prazninu između ProCeeda i Ceeda, i očekuje se da povuče ogroman deo kolača. Koliki? Pa, plan je da dve trećine proizvodnje game Ceed pripadne upravo ovoj varijanti.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowOčigledno je da se u ovaj model polaže dosta nade, što je možda i jedan od razloga za dosta dizajnerskih razlika u odnosu na običnog Ceeda.

Iako dele istu platformu i mnoštovo delova, spolja ova dva modela ne liče previše. Prednja maska je drugačija i dosta uzbudljivija.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowSvetla “Z” oblika su drugačija u odnosu na osnovnu varijantu Ceeda. Za razliku od standardnog Ceeda, kod XCeeda su i prednja svetla istandardno izrađena u LED tehnologiji.

Prednja su bi-funkcionalna projekcijska i odlično osvetljavaju put noću. Zadnji deo je posebno atraktivan i pomalo podseća na Mercedesovu GLA klasu. Aluminijumske felne su standard.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowU osnovnom paketu su prečnika 16 inča, a u naredna dva su od 18 inča sa pneumaticima dimenzija 235/45 R18.

Testirani model imao je ispod haube trocilindrični benzin motor od jednog litra, sa turbinom i 120 konjskih snaga. Ovo bi ubuduće trebalo da predstavlja početak ponude benzinskih agregata.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowSa ovim motorom susretali smo se i kod prošle generacija Ceeda i čini nam se da je tada delovao živahnije. Izgleda da je pooštravanje ekoloških normi (u EU) malo umirilo i ovaj motor.

Snage ima dovoljno i generalno bolje se ponaša od, recimo 1,4 atmosferskog motora koga je zamenio u gami. Međutim na niskim obrtajima, do nekih 2.000 o/min je prilično uspavan.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowRazigran i u punoj formi postaje posle 2.500 obrtaja. Do 4.000 obrtaja imate na raspolaganju maksimalan obrtni moment, ali treba imati na umu da vožnja na ovakvim obrtajima sa sobom povlači i prilično veću potrošnju.

XCeed smo pretežno vozili u gradskim uslovima i prosek nam je bio nešto malo manje od osam litara.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowKarakteristični reski tonovi trocilindričnog motora čuju se pri višim obrtajima i imaju simpatičan sportski prizvuk, dok se vibracije u leru osete samo kada je motor hladan pri prvom startovanju.

Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da je prava mera za ovaj model turbo motor od 1,4 litra sa 140 konja.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowSuština ovog nije automobila nije štednja već avantura i uživanje. Probaćemo i verziju sa snažnijim motorom.. pa ćemo podeliti utiske…

Što se ponašanja u vožnji tiče, povećano rastojanje od tla ne oseti se u krivinama jer je oslanjanje solidno, što će reći (prilično) tvrdo, ali opet mekše u odnosu na standardni Ceed.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowDobro je balansiran u krivinama i oseća se tek malo naginjanje. Ukoliko poznajete put, vožnja može da bude zaista zabavna.

Ne treba zaboraviti da su na ovom modelu montirani i ogromni naplaci od 18 inča. Posledično, buka točkova se čuje u kabini.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowMislimo da su tome prilično zaslužni zimski pneumatici koji su naknadno montirani na vozilo. Izuzev toga, zvučna izolacija i akustika su na zaista visokom nivou.

Pozicija sedenja je negde između one u SUV-u i kod klasičnih hečbeka iz C segmenta. Nije previše uzvišena, taman toliko da imate pregledniju situaciju ispred sebe.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowPreglednost unazad zbog malog zadnjeg stakla i debelih zadnjih stubova je ispod proseka, tako da parking senzori i kamera dobro dođu.

Sedišta su izrađena u kombinaciji kože i tkanine i dosta dobro su profilisana. U paketu opreme EX Flow ova sedišta poseduju i funkciju podešavanja visine, kao i grejanje za hladna zimska jutra. Grejanje ima i obruč upravljača.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowPonuda prostora za odlaganje sitnica je dosta dobra. Već smo u par navrata pohvalili policu za telefon koja se nalazi ispred manjača na donjem delu centralne konzole.

Prostor za čaše ima rolo poklopac pa kada ne koristite limenke ili čaše, okruženje oko vozača može da deluje zaista uredno.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowJedina zamerka jesu pregrade u oblogama vrata koje iz nekog razloga ne idu celom dužinom vrata nego samo do pola.

Prtljažni prostor je nešto veći nego kod standardnog Ceeda i iznosi 426 litara. Dno prtljažnika ima mogućnost spuštanja tako da možete da dobijete još malo dodatne dubine ukoliko se ukaže potreba. Zlu ne trebalo, tu je rezervni točak kompaktnih dimenzija.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowMultimedijalni sistem je nešto što je postalo centralna stvar prilikom kupovine automobila. Ne kažemo da nam se to sviđa, ali to je realnost koju treba prihvatiti.

U sastavu srednjeg paketa opreme nalazi se centralni displej dijagonale osam inča sa komandama osetljivim na dodir.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowOva verzija ne poseduje navigaciju, ali taj problem vrlo uspešno ii efikasno se prevazilazi upotrebom mobilnog telefona i veze putem Android Auto ili Apple Carplay aplikacije.

Grafika je svedena, elegantna i lako čitljiva. Ekran je moguće podeliti na dva dela tako da prikazuje podatke iz dve različite kategorije.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowNa samom kraju dolazimo do onog filozofskog pitanja – kome je ovaj automobil namenjen. Pa sudeći po planovima i potražnju u Evropi – mnogima.

Ovo je trenutno “mejnstrim” odnosno najpopularnija klasa automobila na Starom kontinentu, i Kia to želi da iskoristi. Da li se vožnja XCeeda razlikuje previše od vožnje običnog Ceeda? Pa i ne toliko.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowZa one kojima je novčanik bitniji od mode, Ceed i dalje ostaje osnovno rešenje, naročito sa cenovnog aspekta. E sad, osnovni XCeed košta 18.000 evra, testirani oko 20.000.

Prilično ozbiljna cifra i sa tom cenom XCeed ozbiljno zalazi u cenovni rang “sportidža”. Na strani manjeg i mlađeg modela su atraktivnost i primamljiviji dizajn.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowSa druge strane Sportage, iako u godinama, je i dalje za klasu veći automobil i pravi SUV. Jednostavne presude nema, sve zavisi od individualnih potreba potencijalnih kupaca.

Armen Derbogosijan

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowOzbiljne namere

Fabrika u Slovačkoj Žilini svake godine na tržište izbaci 350.000 jedinica automobila marke Kija. U ovom trenutku na pokretnim trakama nalaze se modeli Sportage i Ceed.

Prema izjavama čelnika korejskog giganta, model XCeed bi trebalo da predstavlja dve trećine proizvodnje koja je rezervisana za gamu Ceed, dok će hečbeku, karavanu i ProCeedu pripasti preostala trećina kvote.

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAko pretpostavimo da Sportage ima trenutnu produkciju oko 100-150.000 jedinica, znači da celoj gami Ceed pripalo oko 200.000 vozila.

Po toj, istina, nezvaničnoj računici godišnja proizvodnja XCeeda bi mogla da iznosi oko 140-150.000 primeraka. Prilično ambiciozna količina.

auto magazin srbija test kia xceed 1,0Kia XCeed 1,0 T-GDI EX Flow

Motor: zapremina 998 ccm, snaga 88,3 kW (120 KS) pri 6.000 o/min, obrtni moment 172 Nm pri 1.500-4.000 o/min, menjač manuelni 6 brzina

Dimenzije: 4.395/1.826/1.495 mm, međuosovinsko rastojanje 2.650 mm, prtljažnik 426/1.378 l, masa 1.332 kg, rezervoar 50 l, pneumatici 235/45 R18

Performanse: maks. brzina 186 km/h, ubrzanje 0/100 km/h 11,3 s, potrošnja (fabrička): 4,8/5,4/6,8 l/100 km, emisija CO2: 124 g/km

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowOprema

Standard: ABS, ESC, HAC, 6 vaz. jastuka, elektronska parkirna kočnica, dvozonski automatski klima uređaj, bi funkcionalna projekcijska LED prednja svetla, zadnja LED svetla, automatsko paljenje svetala, blutut konekcija sa prepoznavanjem glasa, zadnji parking senzori sa kamerom, audio sistem sa kolor ekranom osetljivim na dodir dijagonale 8 inča sa Apple Carplay i Android auto funkcijom, audio uređaj sa pet zvučnika i USB konekcijom, USB brzi punjač, komande audio uređaja na upravljaču, kožom presvučeni volan i ručica menjača, tempomat i limitator brzine, sedišta u kombinaciji tkanine i veštačke kože, grejanje prednjih sedišta i volana, aluminujumski naplaci od 18 inča, sigurnosni alarm, daljinsko centralno zaključavanje…

Auto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX FlowAuto magazin Srbija TEST Kia XCeed 1,0 T-GDI EX Flowauto magazin srbija test kia xceed 1,0

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Sasa
    Sasa March 27, 14:37

    Nisam ljubitelj KIA vozila ali kako vidim postaju ozbiljni igrači na trzistu. Kolega vozi stariji CEED i brani ga kao da mu ga otac pravio 🙂

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Još uvek nemamo preciznu informaciju, čim saznamo, javljamo! [...]

kada moze da se dobije rav4 hibrid plagin? [...]

Priznajem da sam dugo bila skeptik ali kada sam dobila na poklon postala sam veliki [...]

Sve vise ih vidjam po gradu, odlicni su i ekonomicni. Jedino sto je nekad malo [...]

Malo kasnim, ali svaka cast! [...]

Bilo bi lepo da se standard života u našoj zemlji poveća pa da i mi [...]

Preuzmite Auto magazin za android