TEST: Mazda 6 CD184 AT Takumi Plus

Tiho među najbolje

Opremljenija u startu, sa kvalitetnijim materijalima i motorima veće zapremine: da li je Mazda već pretekla nemačku konkurenciju?

Treća generacija Mazde 6 je već sedam godina na tržištu. Za to vreme Mazda je postala pravi autoritet ne samo po pitanju izuzetno uspelog dizajna već i u pogledu inženjeringa, tačnije, motora.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusUmesto da smanjuje radnu zapreminu, Mazda je povećava, pa dvolitarski benzinci troše kao dizelaši i usput mogu da se pohvale takvom krivom obrtnog momenta i snage da im turbo i ne treba.

Pokazalo se da su i dizelaši sjajni, baš kao i benzinci. I ovde Mazda povećava zapreminu; iako je relativno skoro predstavljen, 1,5 sada ima zapreminu od 1,8 litara, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusOvaj put, predstavljamo vam najnovije izdanje limuzine Mazda 6 i 2,2 dizelaš u najjačoj verziji od 184 konjske snage.

Pokazalo se da na našem tržištu „šesticu“ vrlo često kupuju ljudi koji jednostavno ne žele da se ističu nekim od nemačkih premijum brendova, pa se radije opredeljuju za „mazdu 6“ u najvišem paketu opreme.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusU tom smislu nije problematična ni zapremina 2,2 dizelaša. Drugi po redu redizajn doneo je velike izmene u percepciji doživljenog kvaliteta.

Desilo se to da razlike između Mazde i premijum proizvođača gotovo da i nema. Bar se na test primerku ne vidi.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusOkej, kod Mazde i dalje nema šta da se doplati, za razliku od ovih drugih kod kojih ne bi trebalo da ulazite u salon ako nemate da dodate bar još 20 posto od cene za dodatnu opremu.

Ovde su paketi opreme fiksni, a jedino što možete da doplatite jeste posebna metalik boja.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusZnali smo da je Mazda u redizajnu „šestice“ napravila velike izmene, ali ovo što smo doživeli na prvo otvaranje vrata zaista nismo očekivali.

Kao prvo, kompletan enterijer je u specifičnoj elegantnoj braon boji koja je vrlo unikatna na tržištu. Drugo, materijali su potpuno neočekivano dobro uklopljeni sa aplikacijama od „zen“ drveta. Verovali ili ne, ovo je pravo drvo!

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusNa komandnoj tabli celom širinom postavljena je specifična vrsta alkantare sa štepom, baš kao i u tapacirunzima prednjih i zadnjih vrata.

Izgleda kao brušena koža i po atmosferi koju stvara unutrašnjost „mazde 6“ deluje čak otmenije i sofisticiranije od modela čuvene nemačke trojke.

Nije lako reći ovako nešto, međutim opšti utisak je zaista iznenađujući. Tome u prilog idu i pažljivo odabrani detalji od mat aluminijuma.

Na primer, nalaze se u vratima, razdvajajući površine pod alkantarom od drvenih lajsni; ručice za otvaranje vrata su takođe od ovog materijala, kao i luksuzne lajsne postavljene neposredno iznad džepova u naslonima sedišta.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusIsta je priča i sa prekidačima za električno pomeranje sedišta. Aluminijumom su obloženi i svi okrugli prekidači, odnosno potenciometri.

Sve navedeno je deo Takumi Plus paketa opreme koji je pozicioniran iznad doskorašnjeg maksimuma – Revolution Top.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusStandard su kožna sedišta sa elektro-podešavanjem, s tim što vozačevo ima i memorije.

Ono što je velika novina jeste uvođenje opcije hlađenja u prednja sedišta. Grejanje se podrazumeva, kao i grejač volana.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusDrugim rečima, uz stakleni krovni otvor, sa „mazdom 6“ ste spremni za sve sezone. Još jedna velika novina je promena koncepta hed-ap displeja.

Više se ne projektuje na komad pleksiglasa već direktno na vetrobransko staklo. Na taj način je pozicija projekcije dosta viša, pa je samim tim i bezbednost veća jer gledate baš tamo gde treba – na put.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusMazda je na dobrom putu da uvede poluautonomnu vožnju, koja u nekom obliku već postoji. Asistencija za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake interveniše tako što se volan sam koriguje u slučaju približavanja liniji i vraća auto u sredinu.

Adaptivni radarski tempomat je dobio još jednu funkciju; ako se vaša „mazda“ automatski zaustavi u koloni, od sada će sama i krenuti iz stanja mirovanja kada se auto ispred pomeri. Prilično zgodno u stani-kreni vožnji…

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusMotor je u potpunosti prilagođen novim Euro 6d-Temp standardima. Po WLTP realnijim ciklusima merenja potrošnje fabrika je deklarisala 5,9 l/100 km po gradu.

Nismo uspeli da postignemo tu cifru, iako nije bio nikakav problem da prosek spustimo čak ispod sedam litara. Doduše, ovde se pre radi o čvrstini karaktera.

Jer, nije lako biti nežan sa papučicom gasa. Jednom kada osetite kako motor reaguje, povratka na laganu vožnju nema.

Potpuno neočekivano, Mazda 6 se ponaša kao da ima mnogo više snage i to u situacijama u kojima se to od nje ne očekuje.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusNa primer, vozite konstantnom brzinom od 80 km/h, naglo dodate gas i auto toliko silovito povuče da bukvalno osetite kako se „devetnaestice“ muče da prenesu toliku snagu na podlogu.

U odnosu na prethodne serije pre redizajna, motor je očigledno dobio mnogo više od pukih devet „konja“ razlike.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusZa „čitanje misli“ vozaču „kriv“ je i fantastični automatski menjač. Bez obzira na to što ima šest brzina, Japanci su tačno znali šta rade, pa motor momentalno daje svoj maksimum u kom god da ste režimu obrtaja.

Što na umu, to na drumu: nema problem ni sa 1000 o/min, kao ni sa izuzetno velikim putnim brzinama. Jednostavno, nema nikakvog „razmišljanja“ i odugovlačenja sa reakcijom.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusOvakva isporuka obrtnog momenta i brzina reakcije je nešto čime vrlo malo modernih dizelaša može da se pohvali.

Mazda je tiho ali zasluženo ušla u sam premijum rang automobila, do sada rezervisan pre svega za nemačke marke.

Sigurni smo da po kvalitetu ni malo ne zaostaje za daleko skupljim, ponekad bezrazložno prepotentnim konkurentima.

Jednostavno, nova Mazda 6 je udobna, kvalitetna i ubedljiva, što je čini jednim od najboljih automobila uopšte koji smo testirali ove godine.

Test tim Auto magazin

Analogno-digitalno

Mazda nije odolela trendu da ubaci digitalne instrumente. Priređena je lepa kombinacija digitalnog i analognog, tako da ne izgleda preterano jednostavno i hladno kao kod nekih skupih limuzina, već je sve vrlo elegantno rešeno i na prvom mestu funkcionalno.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto „gleda“ umesto vas

Velika pomoć vozaču su radarski senzori koji upozoravaju na nadolazeći saobraćaj ili pešake sa zadnje strane vozila.

To je posebno važno kada se isparkiravate unazad i nemate dobru preglednost puta. Ovako, „mazda“ vas zvučnim signalom i trouglovima na kameri upozorava ako neko nailazi.

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusBrzi punjač pozadi

U centračnom naslonu zadnjih sedišta nalaze se vrlo korisni komadi opreme. Pre svega, tu su prekidači grejača sedišta ali i dva USB priključka velike struje od 2,1 amper.

Tako bez problema brzo možete da punite i najnovije mobilne uređaje.

Cena:
37.390 evra sa PDV-om

Mazda 6 CD184 AT Takumi Plus

Motor: zapremina 2191 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 4500 o/min, maks. o. moment 445 Nm pri 2000 o/min, menjač automatski, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4870/1840/1450 mm, međuos. rastojanje 2830 mm, prtljažnik 480 l,
rezervoar 62,2 l, masa 1561 l, pneumatici 225/45 R19

Performanse: maks. brzina 220 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s,
potrošnja 5,1/4,5/5,9 l/100 km, emisija CO2 133 g/km

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusOprema

Standard: Napa kožna sedišta, krovni otvor, elektro-podešavanje sedišta sa memorijom, grejanje i hlađenje prednjih sedišta, grejanje zadnjih sedišta, unutrašnji retrovizor bez okvira, unutrašnje LED osvetljenje, LED osvetljenje u predelu nogu, alu-felne 19 iča, adaptivni LED farovi, beskontaktno otključavanje, Bose ozvučenje sa 11 zvučnika, digitalna instrument tabla, kamera od 360 stepeni, prednji i zadnji parking senzori, el. preklapanje retrovizora, grejač volana, hed-ap displej, navigacija, dvozonska automatska klima, multimedijalni displej osetljiv na dodir od 8 inča, adaptivni radarski tempomat, automatsko kočenje u gradu, automatska duga svetla, kontrola mrtvog ugla

Auto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi PlusAuto magazin Srbija Test Mazda 6 CD184 AT Takumi Plus

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring