Auto magazin

TEST: Mini One 3 Door Automatic

TEST: Mini One 3 Door Automatic
24.08.2019.

Bolje od kartinga

Ako vam se dopada izgled novog Minija, još više će vam se dopasti način na koji se vozi. Mnogi ga porede sa kartingom, a nas je asocirao na nešto još bolje

Redizajnirani Mini je već godinu dana na našem tržištu. Osveženu treću generaciju čuvenog lajfstajl automobila lako ćete prepoznati po zadnjim svetlima, koja su dobila grafiku britanske zastave.

Bilo je i drugih, manje primetnih izmena na planu estetike i opreme. Na primer, od sada možete da poručite Mini sa LED matriks farovima čiji snop „preskače“ automobile ispred, tako da opušteno možete da vozite sa dugim svetlima a da ne zaslepite druge vozače.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKome je potrebno bežično punjenje telefona, od sada i ovu opciju može da poruči. To su samo neki od primera koji su obogatili redizajnirani Mini.

Međutim, ono što predstavlja najveću izmenu ne možete da uočite na prvi pogled. Motori su unapređeni tako da su štedljiviji za pet procenata i što je najvažnije, dobili su na snazi i obrtnom momentu.

auto magazin srbija test mini one iskustvaMožda najveću novinu predstavlja uvođenje automatizovanog menjača sa dve lamele i sedam brzina, koji je od sada dostupan i u najslabijoj verziji koja može da se kupi na našem tržištu – Miniju One sa 1,5 motorom od 102 konjske snage.

Mi smo se odlučili da proverimo kako to sve izgleda u praksi na ovom modelu čija je akcijska cena 19.990 evra za Black Edition verziju.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKompanija Delta Motors na test nam je ustupila Mini One sa sličnom, prilično luksuznom opremom. Ovo je pravi dokaz da i verzija sa osnovnim motorom može da izgleda kao i daleko jači modeli.

Pre svega, tu su fantastična sportska sedišta sa tkaninom koja pre priliči najboljoj skandinavskoj školi dizajna nego Nemcima. Imaju veoma izraženu bočnu podršku i podešavanje dužine donjeg dela.

auto magazin srbija test mini one iskustvaTu su još automatska „klima“, tempomat, LED glavna svetla, alu-felne prečnika 16 inča i beskontaktno startovanje motora.

Ako u auto prvi put sedate u večernjim časovima, prijatno će vas iznenaditi projektor koji na asfalt pored vozačevih vrata projektuje Mini logo.

auto magazin srbija test mini one iskustvaIpak, ono što smo želeli da isprobamo je kako se u kombinaciji sa sedmostepenim automatikom ponaša unapređeni turbo-benzinac koji je dobio deset njutn-metara, tako da sada raspolaže sa 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Prvo što smo primetili je neverovatno uglađen rad motora, za koji slobodno možemo da kažemo da je najtiši i najmirniji trocilindarski motor koji smo do sada imali prilike da testiramo.

auto magazin srbija test mini one iskustvaČak i kada stojite pored automobila sa upaljenim motorom ne primećujete da mu „fali“ cilindar. Sve što dopire do ušiju je iznenađujuće duboki zvuk izduvnog sistema.

Da, ni mi nismo mogli da verujemo da najslabiji motor ima ne samo prilično snažna ubrzanja, već i vrlo sportski zvuk iz auspuha.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKada krenete, posebno sa naglim dodavanjem gasa, tačno se oseća da je na granici da „zarokće“ kao snažni turbo-benzinci.

Ipak, Nemci su ovaj zvučni efekat kao proizvod ubrizgavanja male količine benzina u izduvni sistem rezervisali za jače modele.

auto magazin srbija test mini one iskustvaSedmostepeni menjač je isprogramiran tako da u standardnom modu veoma rano menja brzine, čak dosta ranije nego što bi to uradio prosečan vozač.

U stanju je da motor drži na svega oko 1100 obrtaja pri konstantnoj brzini. Čak i kada ga nagazite, vraća stepen do dva niže ali tako da se opet ne zalazi u visoke obrtaje.

auto magazin srbija test mini one iskustvaPraktično, u svakodnevnoj vožnji o zvuku uopšte ne možete da prepoznate da je pod haubom trocilindarski motor, sve dok ne stisnete papučicu gasa do kraja.

Tek preko 4000 obrtaja čuje se onaj karakteristični zvuk za ovu koncepciju motora.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKada se prebaci u „sport“ mod, Mini One postaje ozbiljno žustar. I nama je bilo teško da poverujemo šta sve mogu 102 konjske snage, ali je očigledno da je bitno kako je ta snaga raspoređena, odnosno obrtni moment.

Maksimum postiže već pri 3900 obrtaja i snažno vuče sve do 6500, što je jedan od najvećih opsega isporuke maksimalne snage među turbo-benzincima.

auto magazin srbija test mini one iskustvaSlično je i sa maksimalnim obrtnim momentom – svih 190 Nm je dostupno već pri 1350 obrtaja, što je takođe jedna od najboljih vrednosti među motorima slične zapremine.

Zato i ne čudi što opušteno krstari na tek nešto preko hiljadu obrtaja i odlučno povlači pri umerenom dodavanju gasa bez promene stepena prenosa.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKada smo već kod šaltanja, brzine se smenjuju vrlo glatko. Nije preterano zgodan za kočenje motorom, i to iz dva razloga.

Prvo, dok klikćete ručicom menjača unapred u početku smo nehotice dodirivali „unlock“ taster na levoj strani a imali smo i fobiju od pritiskanja „P“ tastera koji je pozicioniran na vrhu, kao i kod BMW modela.

auto magazin srbija test mini one iskustvaDrugo, s obzirom da u standardnom režimu menjač teži da izmenja sve brzine, potrebno je dosta kliktanja da iz sedme prebacite u drugu.

Sa druge strane, pokazalo se da je sasvim dovoljno da se ručica samo gurne ulevo; tako se aktivira sportski režim menjača, a samim tim se vraća koji stepen naniže, što je dovoljno za kočenje motorom.

auto magazin srbija test mini one iskustvaInače, sedma je toliko duga da se pri 130 km/h „vrti“ na svega 2350 obrtaja i tada troši oko sedam litara na sto kilometara.

Kao što smo i očekivali, ponašanje u vožnji je zaista jedinstveno. Većinu asocira na karting, ali nas je Mini podsetio na roudstere.

auto magazin srbija test mini one iskustvaPogotovo sa automatskim menjačem, vozač ima mogućnost da nešto više pomeri sedište unazad, pa se stiče utisak kao da se sedi tik ispred zadnje osovine.

I ne samo to, vetrobran je toliko udaljen da stvara osećaj kao da se vozite u daleko većem automobilu nego što zapravo jeste.

auto magazin srbija test mini one iskustvaIako na prvi pogled deluje tesno zbog niske a široke šoferke, zapravo ne postoji mogućnost da je dodirnete rukom.

Jedini problem je kad se staje na semafor; to morate da učinite ranije nego obično jer od krova ne možete da vidite koje je svetlo, s obzirom da ste uvučeni u dubinu kabine.

auto magazin srbija test mini one iskustvaBez obzira na sve to, pozadi ima dovoljno mesta za dve odrasle osobe. Čak i oni visoki neće imati problem za glavu, ali će putnici sa prednjih sedišta ipak morati malo da se povuku unapred.

Sve u svemu, kada se vozi dvoje, osećaj zaista kao da ste u roudsteru, pogotovo kada se uzme u obzir način na koji skreće.

auto magazin srbija test mini one iskustvaMini One se u vožnji ponaša kao pravi sportski auto, sa vrlo direktnim volanom i kratkim hodom ogibljenja. Prilično je tvrd, mada ne i pretvrd.

Fascinantno je koliko je auto utegnut uprkos svemu tome, pa se može reći da vožnja podseća na visokoperformansne modele većih hečbeka.

auto magazin srbija test mini one iskustvaIako ima dva i po kruga, volan je ne samo direktan, već težak i vrlo osetljiv, tako da u krivine ulazite bez skidanja ruku sa obruča.

Skretanje predstavlja pravo zadovoljstvo, posebno što deluje da su prednji točkovi dosta udaljeni, kao kod već pomenutih roudstera.

auto magazin srbija test mini one iskustvaDoduše, morate da pripazite da dlanom ne pritisnete neki od multifunkcionalnih dugmića koji su blizu ivice.

Uz nisko sedenje i uspravan volan, Mini pruža vrlo jedinstven sportski osećaj, uz istovremenu praktičnost zbog svojih kompaktnih dimenzija.

auto magazin srbija test mini one iskustvaPrtljažnik je više nego upotrebljiv, baš kao i zadnja sedišta. Očekivali smo nisku potrošnju po gradu, a test smo završili sa solidnih 7,5 l/100 km. „Sport“ mod prosek diže na preko osam, dok „klima“ dogura i na preko 9,0 litara.

Mini je specifičan i po tome što je u ovom trenutku jedini premijum model B segmenta, sa kvalitetom materijala i završne obrade koja ne zaostaje za većim BMW modelima.

auto magazin srbija test mini one iskustvaKada se u obzir uzmu vrhunski inženjering, jedinstveni način na koji se vozi, pa još i čuveni lajfstajl karakter sa neprevaziđenim i vanvremenskim dizajnom, jasno je da to mora i da se plati.

Sigurno je da se za uloženi novac dobija mnogo, baš kao što vlasnici BMW Serije 5 i Serije 7 očekuju, kada parkiraju svoje limuzine i požele potpuno drugačiju vrstu relaksacije u vožnji.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test mini one iskustvaTri moda vožnje

„Sport“ mod prilično menja karakter motora, koji se u praksi ponaša kao da ima daleko više od deklarisane 102 konjske snage. U standardnom režimu motor se opušteno „vrti“ na oko 1100 obrtaja.

auto magazin srbija test mini one iskustvaOdaberite boju osvetljenja

Preko tastera smeštenih u krovu možete da odaberete željenu boju ambijentalnog osvetljenja, uključujući i prsten oko centralnog displeja.

Posebno je zanimljiv „lajt šou“ koji proizvodi tokom pojačavanja muzike ili podešavanja „klime“.

auto magazin srbija test mini one iskustvaBudite primećeni

Do skoro je ova opcija bila rezervisana za skuplje modele BMW-a a od sada se nalazi i na Miniju. Projektor se nalazi u retrovizoru levih vrata i „baca“ sliku, odnosno Mini logo na asfalt pored automobila.

auto magazin srbija test mini one iskustvaAutomatik i za najslabiju verziju

Jedna od novina koja se našla u redizajniranom Miniju je automatizovani menjač sa dve lamele i sedam brzina.

Inteligentno i neprimetno menja brzine, sa tendencijom vožnje na niskim obrtajima – po gradu na oko 1100 a pri 130 km/h na oko 2350 obrtaja.

auto magazin srbija test mini one iskustvaOzvučenje za primer

I dalje nam nije jasno kako su inženjeri uspeli da dobiju izuzetno snažan i kvalitetan zvuk iz malih zvučnika.

Muzika je, bez preterivanja, na nivou većih BMW modela, sa snažnim basom i velikim dinamičkim opsegom.

auto magazin srbija test mini one iskustva

Mini One 3 Door Automatic

Motor: 3 cil, zapremina 1499 ccm, snaga 75 kW (102 KS) pri 3900-6500, maks. o. moment 190 Nm pri 1350-3600 o/min, menjač automatizovan sa dva kvačila, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3821/17271414 mm, međuos. rastojanje 2495 mm, prtljažnik 211 l, rezervoar 40 l, masa 1215 kg, pneumatici 195/55 R16

Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,2 s, potrošnja 6,0/4,5/5,0 l/100 km, emisija CO2 114 g/km

auto magazin srbija test mini one iskustvaauto magazin srbija test mini one iskustvaauto magazin srbija test mini one iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Sli ni tekstovi

1 komentar

  1. Boss
    Boss February 06, 16:27

    Moras biti bas bas bas zaljubljen u Minija da bi dao toliko para za ovakav auto. Svaka cast njima na svim dodacima ali to je vec neka standardna oprema.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Potrošnja navedena u tekstu je naša - po putnom računaru, a potrošnja navedena u tabeli [...]

Prelepo izgleda. P.s. da li je potrosnja, zvanična od proizvođača. Nešto je nerealno niska. [...]

Gute Arbeit. Danke. [...]

Nikola, delim misljenje koje ste izneli u Vasem komentaru. Srećni sam vlasnik ovog vozila od [...]

Masovna ulazak električnih automobila po swvemu sudeće ne može da se zaustavi. Naftni lobi se [...]

Odlična vest za ljubitelje BMW vozila. [...]

Preuzmite Auto magazin za android