TEST na Majorci: Mercedes-AMG A 35 4MATIC

AMG sila

Trenutno najjači „Mercedes A klase“ donosi oznaku „AMG A 35“, 306 „konja“ iz 2,0 litre zapremine, pogon na sva četiri točka i mnogo radosti za sve ljubitelje G sile i dobrog zvuka izduvnog sistema

Majorka, Španija
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35

Prošlog meseca objavili smo reportažu o međunarodnoj prezentaciji potpuno nove Mercedes B klase.

Imali smo prilike da provozamo auto najlepšim putevima Majorke, na kojima su se smenjivali pejzaži planinskih predela i obala Sredozemnog mora.

Vozeći najnoviji MPV konstruisan na mehaničkoj platformi nove A klase, prokomentarisali smo ograničenje brzine od 90 km/h.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Ta cifra je gotovo nedostižna u oštrim uzastopnim krivinama, od kojih se dobar deo njih nalazi na preko hiljadu metara nadmorske visine.

A onda je usledio novi dan. I novi automobili na hotelskom parkingu. Za sada najsnažnija verzija A klase čekala nas je da još jednom prođemo planinske krivine Majorke.

Upoznajemo se sa automobilom i primećujemo velike razlike u odnosu na standardni model.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Sportska sedišta i zasečeni volan manjeg prečnika sa AMG logoom su definitivno najupadljiviji.

Kako i ne bi bili, kada svojom ekstremnošću nagoveštavaju razlog zbog kog su baš tako dizajnirani. Kupci mogu da biraju ne samo boju, već i vrstu materijala.

Posebno nam se dopala prevrnuta koža na volanu, ali i to što je profilisan tako da praktično i ne skidate ruke sa pozicije 9:15.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Usredsređenost vozača na vožnju je bila prioritet, pa je Mercedes na volan postavio i tastere za odabir režima vožnje.

Dramatičnost pojačava i to što svaki od njih ima displej; dok preko desnog birate mod za klizavu podlogu, „komfort“, „sport“, „sport plus“ i „individual“ režim vožnje, preko levog tastera na volanu, takođe sa displejem, imate mogućnost da isključite ESP ili da odaberete manuelni mod menjača.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Upadamo u polu-kadicu i podešavamo je vrlo nisko, skoro kao u trkačkim automobilima. Dubok zvuk iz auspuha nagoveštava zabavu na putu ka Palmi, najvećem gradu Majorke.

AMG A 35 se ponaša vrlo uglađeno po gradu, nema neprijatnih i naglih reakcija na laganu komandu gasa. Brzine slaže sitno, pri 60 km/h je već u šestoj.

Izlazimo na otvoreno i selektor režima vožnje prebacujemo u „sport“. Mapa ubrizgavanja menja karakter, a motor neuporedivo brže prima gas.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35
Raspodela snage se automatski obavlja, od potpunog prebacivanja na prednje točkove pa sve do odnosa od 50:50

Stižemo u predeo sa krivinama. želimo da osetimo suštinu trenutno najsnažnije A klase; selektor prebacujemo u „sport plus“ režim.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Tek sada auto postaje prava zver, neprepoznatljiv u odnosu na „komfort“ mod. Volan je maksimalno krut a ogibljenje zategnuto kao praćka.

Pun gas katapultira auto uz snažno roktanje iz auspuha prilikom svake promene brzine. Svaki, pa i najmanji pritisak na gas izaziva naglu reakciju.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Maksimalno ubrzanje po izlasku iz krivine kazaljku brzinomera za čas dovodi na preko 140 km/h! Osećamo kako auto bukvalno grize asfalt.

Sledi snažno kočenje i oštar ulazak u krivinu; unutrašnji zadnji točak je čvrsto uz podlogu. „A klasa“ skreće kao po šinama.

Ponovno maksimalno ubrzanje zakucava za sedište u naletu adrenalina uz fantastičnu kanonadu klapne auspuha. A da, ograničenje brzine… Sada je tako malo u našim očima.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Na svu sreću, domaćini iz Mercedesa su nam odabrali duži put do cilja. Dovoljan da bar neko vreme ne maštamo o prkošenju G sili.

Posle smirivanja pulsa i snižavanja krvnog pritiska razgledamo auto. Na njemu su opcione „devetnaestice“.

Neki primerci imaju i opasno atraktivan zadnji krovni spojler. Perforisane kočnice od 350 i 330 milimetara su iste kao i na budućem „AMG A 45“.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Razmišljamo kakav li će tek on biti kada se pojavi. Imaće oko sto „konja“ više. I ovih 306 nije lako ukrotiti kada podivljaju.

Staza je već druga priča. Na Zapadu ih je mnogo i vikendom ljudi odlaze da se zabave. Za tako nešto, snage nikad dovoljno.

Mercedes obećava cenu nižu od 50.000 evra, mnogo opreme i još više zabave.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35AMG displej

Kao i kod standardne A klase, displej instrumenata ima nekoliko modova – „klasik“, „sport“ i „supersport“.

Poslednji stavlja obrtomer u prvi plan, kao i stepen prenosa. Desni displej za to vreme prikazuje trenutnu isporuku snage i obrtnog momenta, kao i temperaturu ulja u motoru i menjaču.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Za one najzahtevnije tu je i „AMG Track Pace“. Kao sastavni deo multimedije prikazuje više od 80 podata bitnih za vožnju na stazi, na primer, brzinu kruga, ubrzanja…

Uz pomoć GPS sistema, zna čak i kada ste napustili stazu ili ste je skratili.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35

Promena karaktera sa volana

Osim preko prekidača na centralnoj konzoli, odabir režima vožnje („klizavo“, „komfort“, „sport“, „sport plus“ i „individual“) može da se obavi i preko desnog tastera na volanu.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Levi je rezervisan za isključivanje ESP-a i odabir manuelnog režima menjača. Bez njega, kliktanje na komande menjača iza volana dovode samo do privremenog manuelnog režima.

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35Mercedes-AMG A 35 4MATIC

Motor: zapremina 1991 ccm, snaga 225 kW (306 KS) pri 5800 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 3000-4000 o/min, menjač automatizovan, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4436/1797/1405 mm, međuos. rastojanje 2729 mm, prtljažnik 370 l, rezervoar 51 l, masa 1480 kg, pneumatici 235/40 R18

Performanse: maks. brzina 250 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 4,7 s, potrošnja 9,5/6,2/7,4 l/100 km, emisija CO2 169 g/km

auto magazin srbija test mercedes AMG A 35

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring