TEST: VW Arteon 2,0 TDI DSG Elegance

U centru pažnje

VW Arteon stiže kao zamena za Passat CC. Nesvakidašnja pojava pleni izgledom i izaziva ogromnu pažnju, gde god da se pojavi. Uz sve to ide i veoma bogata oprema, koja je rezervisana već za osnovni model

Nema mnogo automobila koji u ovolikoj meri privlačili pažnju gde god da se pojave. Ovakvo okretanje ljudi na ulici bi se dogodilo samo još ako bismo vozili neki od besnih super-automobila.

Gde god da prođemo, gde god da stanemo, Arteon je privlačio ogromnu pažnju. Kako i ne bi, ovako atraktivan dizajn je nešto što se ne viđa često. Odmah da kažemo, nije samo dizajn taj koji zaslužuje pažnju, kompletan auto je za poštovanje.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Folksvagen ne krije da je novi Arteon konstruisan na mehaničkoj platformi „pasata“. Baš kao i njegov prethodnik, Passat CC, zamišljen je da bude kupe sa četvora vrata. Sa „arteonom“ se otišlo i korak dalje.

Sa sedana se prešlo na liftbek oblik karoserije. Silueta nije nepoznata i veoma podseća na „audi A5“. Naravno, poredak se vrlo dobro zna, mehanički koncept je drugačiji; kod „audija“ je motor postavljen uzdužno a ovde poprečno. To je osnovna razlika, ali, da ne ulazimo u detalje.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Suština je da je Folksvagen napravio još jednu prekretnicu, osim u pogledu dizajna. Arteon ima izuzetno bogatu opremu, što kod Nemaca ranije nije bio slučaj.

Nekada je strategija bila da se dosta toga doplati ako želite pristojno opremljen auto.

Ovde je praktično sve standard, a za doplatu je malo toga ostalo. I to malo su zaista haj-tek detalji u skladu sa opštim imidžom.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Dakle, ideja je bila da se napravi praktično premijum auto ali na mehanici standardnog modela, sa produženim međuosovinskim rastojanjem, i nešto više prostora na zadnjim sedištima.

U ponudi su svega dva paketa opreme – Elegance i R-Line. Ovaj drugi je, zapravo, varijanta koja ima sportskije detalje a nije nužno i luksuzniji.

„Osamnaestice“ su standard kod oba, s tim što R-Line ima drugačiji dizajn felni. Po želji mogu da se doplate točkovi prečnika 19 i 20 inča, sa kojima Arteon izgleda još moćnije.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Čak i u osnovnoj konfiguraciji izgleda više nego atraktivno, pogotovo u zlatnoj boji. LED glavni farovi i zadnja svetla su takođe na spisku osnovne opreme, a poseban utisak i ostavlja široko treće stop svetlo koje se proteže gotovo celim zadnjim staklom.

Kao i kod „audija“, Arteon ima dinamične zadnje migavce koji takođe privlače veliku pažnju.

Suština koncepta je da je ovo kupe, iako ima četvora vrata. To je istaknuto i vratima koja nemaju okvir stakla.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Moramo da priznamo, sve ovo izgleda vrlo otmeno. Hromirani detalji su suptilno primenjeni, a najviše ih je na prednjoj masci.

Elegancija se nastavlja i u unutrašnjosti. Komandna tabla je manje-više preuzeta iz „pasata“. Bogata oprema i ovde ostavlja utisak glamura.

Za početak, sedišta su standardno presvučena kombinacijom kože i alkantare. Vozačevo ima delimično električno podešavanje – nagiba naslona i lumbalne podrške u četiri pravca.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Prilično su tvrda, sa sportski izraženom bočnom podrškom. Standardno imaju izvlačenje prednjeg dela, odnosno podešavanje dužine, tako da udobno mogu da se smeste niske i visoke osobe.

Kada smo već kod prostora za sedenje, pozadi je iznenađujuće mnogo mesta.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Pomislili smo da nema dovoljno prostora za glavu s obzirom na liniju krova iznad zadnjih sedišta, ali ipak nije tako. Bez problema mogu da sednu i vrlo visoke osobe, i to u punom komforu.

Ono što privlači najviše pažnje u kabini je svakako digitalni kokpit. Umesto klasičnih analognih instrumenata postavljen je displej, baš kao i na „audijima“.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Atraktivni virtuelni instrumenti omogućavaju nekoliko vrsta prikaza u zavisnosti od potreba i afiniteta vozača.

Svakako najzanimljivije izgleda onaj gde mapa navigacije zauzima najveći deo središnjeg dela a sa strane su smanjeni okrugli brzinomer i obrtomer.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Rezolucija je odlična i sve je vrlo lepo čitljivo i pregledno. Svakako je potrebno manje vremena da se pogled skrene s puta na instrumente nego na displej na centralnoj konzoli.

Po želji, može da se poruči i hed-ap displej koji omogućava još bolju bezbednost u vožnji.

Kao što smo očekivali, ergonomija je na najvišem nivou, baš kao i kvalitet materijala i završne obrade. Radno okruženje nam je, kao što smo pomenuli, poznato iz Passata, s tim što je Arteon u startu bogatiji opremom.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Motor se startuje pritiskom na dugme, što na prvi pogled deluje fensi ali na kraju shvatate da time ne dobijate mnogo jer ključ svakako morate da izvadite iz džepa ili tašne da bi ste otključali i zaključali auto.

Na našem tržištu Arteon je dostupan sa dva dizelaša i jednim benzincem. Reč je o 2,0 TDI motorima od 150 i 190 KS koji mogu da se poruče i sa pogonom na sva četiri točka. Trenutno je u ponudi samo 1,5 TSI turbo-benzinac od 150 KS.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

S obzirom da je na našem testu „osnovni“ model, pod haubom je 2,0 TDI sa 150 KS, koji vrlo dobro poznajemo iz brojnih drugih modela.

Iako se na nekim tržištima nude i verzije sa manuelnim menjačima, kod nas Arteon ima samo sedmostepeni DSG menjač.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Folksvagen je odabrao duge prenosne odnose, što se odražava na subjektivni osećaj ubrzanja. Na prvi pogled deluje da je auto trom i da ne ubrzava kako bi se očekivalo od motora sa 150 KS, ali na drugi, brzinomer otkriva neočekivano visoke brojke.

To potvrđuje i retrovizor gde su svi ostali sa semafora ostali daleko iza. Koliko su prenosni odnosi dugi, možda najbolje oslikava podatak da se pri 130 km/h motor „vrti“ na veoma niskih 1850 o/min!

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Tada troši oko 6,2 l/100 km, što je rezultat za svako poštovanje. Međutim, po gradu prosek raste, pa treba računati na potrošnju do osam litara.

Za one koji vole manuelnu promenu stepena prenosa, tu su komande na volanu. Odziv menjača na njih je veoma brz, pa ipak, menjač je toliko inteligentan da za manuelnom promenom brzina nema potrebe, osim kad se koči motorom.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Zadržavanjem desnog, odnosno plus tastera u trajanju od sekund i po, menjač se vraća u automatski režim.

Naravno, tu je i sportski mod, koji motor drži na nešto višim obrtajima kako bi u svakom trenutku bio spreman da najbrže i najsnažnije moguće povuče na komandu gasa.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Iako motor nije nešto specijalno utišan kada se stoji pored auta, zvučna kabina izolacije je veoma dobra, pa je u „arteonu“ tiho i pri vrlo velikim brzinama.

S obzirom da „osamnaestice“ nemaju previše nizak profil, auto je srednje tvrd. Kaldrmu i sitne neravnine prilično meko upija, a vožnja po rupama nije baš bila u planu inženjera.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Šta više, ima prilično sportski karakter. Tu, pre svega, mislimo na vrlo direktan volan, koji ima dva kruga tako da prilikom ulaska u krivinu nije potrebno skidati ruke sa volana.

Arteon je definitivno kombinacija kupea, limuzine i sportskog automobila, u zavisnosti od motora koji se odabere.

Osim „dvadesetica“, kupci mogu da se odluče i za „XDS“ elektronsku blokadu diferencijala, koja je standard uz jače motore. Ona omogućava bolje prijanjanje u krivinama i preciznije upravljanje.

IMG_8704

Mogućnosti personalizacije su brojne, uključujući ambijentalno osvetljenje, dinamičke farove koji uz pomoć mape navigacije unapred znaju kad treba da osvetle krivinu i pre nego što na nju naiđete, specijalno Dynaudio ozvučenje snage 700 vati i još mnogo drugih luksuznih elemenata koje Arteon ozbiljno svrstavaju među premijum konkurenciju.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Zbog toga ima i odgovarajuću cenu, koja na našem tržištu počinje od 36.075 evra. Testirani dizelaš sa DSG menjačem na akciji košta 36.990 evra za keš, odnosno 34.990 evra uz finansiranje preko Porše Mobilitija. U tu cenu uračunato je i mnogo dodatne opreme.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Ime „arteon“ zvuči tako aristokratski. Izvedeno je od dve reči – art, što na engleskom znači umetnost i „fideon“ (Phideon), što je oznaka najluksuznijeg modela Folksvagena u Kini

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Arteon na vezi

Folksvagen je kupcima omogućio specifičnu uslugu “Security & Service” koja podrazumeva stalnu vezu sa automobilom. Onlajn možete da saznate kada je sledeći redovan servis, koliko ima goriva u rezervoaru i slično.

Ako sistem u okviru svojih granica registruje sudar, automatski će se uspostaviti kontakt sa Folksvagen centrom za kupce.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Na ovaj način moguće je zavisno od situacije, alarmirati pomoć na licu mesta i proslediti relevantne informacije kao što su podaci o vozilu, broj osoba u automobilu ili lokacija.

Vozač može preko audio veze dobiti podršku i pomoć dok ne stigne hitna služba. Usluga traje 10 godina.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Luksuzni detalji

Spisak standardne opreme je zaista dug i obuhvata mnogo luksuznih komada opreme koji se tiču komfora ali i bezbednosti.

Na primer, „arteon“ standardno ima trozonski klima-uređaj, alkantaru na sedištima, navigaciju, automatsku aktivaciju dugih svetala, kontrolu napuštanja saobraćajne trake, grejače prskalica za pranje stakla, prepoznavanje saobraćajnih znakova…

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Prednji i zadnji parking senzori se podrazumevaju, baš kao i sistem za automatsko kočenje koji radi čak i unazad prilikom parkiranja, tako da se eliminiše mogućnost oštećenja karoserije. Standard je i adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred.

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

VW Arteon 2,0 TDI DSG Elegance

Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. o. moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min, menjač automatizovan, 7 stepeni

Dimenzije: 4862/1871/1450 mm, međuos. rastojanje 2837 mm, prtljažnik 563/1557 l, rezervoar 66 l, masa 1643 kg, pneumatici 245/45 R18

Performanse: maks. brzina 220 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,1 s, potrošnja 5,4/4,0/4,5 l/100 km, emisija CO2 116 g/km

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

Oprema

Standard: trozonski automatski klima-uređaj, alkantara presvlake sedišta, automatska duga svetla, navigacija, automatsko kočenje unapred i unazad, sistem za prevenciju napuštanja saobraćajne trake, alu-felne 18 inča, ozvučenje sa 8 zvučnika, adaptivni tempomat, aluminijumski rezervni točak punih dimenzija, automatsko grejanje prskalica vetrobrana, blutut konekcija, naslon za ruke, prepoznavanje saobraćajnih znakova, el. parkirna kočnica sa auto-hold funkcijom, grejači prednjih sedišta, LED glavna svetla, LED zadnja svetla sa dinamičkim migavcima, aktivna hauba, vazd. jastuk za kolena vozača, osvetljenje u predelu nogu, prednji i zadnji parking senzori, el. grejač kabine, el. podesivo sedište vozača, senzor za kišu, el. preklopivi retrovizori, elektrohromatski levi retrovizor, sportska sedišta sa podešavanjem dužine, usluga poziva u hitnim situacijama

Opcije: automatsko parkiranje, kamera za vožnju unazad, digitalni kokpit

auto magazin srbija test vw arteon 2.0 tdi dsg

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring