VW Golf 2,0 TDI DSG Highline

"Folksvagen golf" sedme generacije proglašen je za automobil godine u Evropi i svetu. Koliko je titula opravdana imali smo prilike da se uverimo po drugi put – sada smo testirali trenutno najskuplju verziju koja se može kupiti u Srbiji

Test “vw golfa 2,0 TDI DSG Highline” smo objavili u Auto magazinu broj 58, aprila 2013. godine

U decembarskom broju “Auto-magazina” 2012. godine za vas smo testirali tek pristigao “VW golf” sedme generacije i to sa 1,2 TSI motorom od 86 KS. Ova verzija sa “trendlajn” paketom opreme je ujedno i najjeftinija i najzanimljivija našim kupcima zbog izuzetno bogate bazne opreme.

Standardno se dobijaju ESP sa ASR-om, sedam vazdušnih jastuka, uključujući i onaj za kolena vozača, automatski dvozonski klima-uređaj, multimedijalni sistem sa osam zvučnika i ekranom osetljivim na dodir, elektro-podizači prednjih i zadnjih prozora, električna parkirna kočnica sa “auto-hold” funkcijom, senzori pritiska u pneumaticima, maglenke, elektro-podesivi spoljni retrovizori sa grejačima, prednji naslon za ruke i kožom obložen volan i ručica menjača.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
Iako na fotografijama ne deluje avangardno, “golf” fascinira praktično na drugi pogled, kada lično sednete za volan

Sa ovakvom ponudom opreme i razumnom cenom, “golf 7” je odmah postao ne samo najnoviji već i jedan od najpovoljnijih modela srednje niže klase, odnosno C segmenta. Tada smo se uverili u odličan kvalitet završne obrade i materijala u kabini koji “golfa” zaista izdvaja od konkurencije.

Po svojoj sofisticiranosti je praktično sustigao ekvivalentne modele Audija, uključujući vozne karakteristike i ponašanje na putu. Iako na fotografijama ne deluje avangardno, “golf” fascinira praktično na drugi pogled, kada lično sednete za volan i subjektivno ocenite kompletnu atmosferu.

Tada većina shvata razliku u odnosu na ostale konkurente, uključujući i nemačke. Svakim detaljem fabrika je stavila do znanja kupcu da ceni njegov novac, počevši od banalnih sitnica kao što je osećaj prilikom otvaranja “kasete” pa sve do ukupnog utiska u vožnji za koji je zaslužna gotovo savršena usklađenost svih mehaničkih komponenti.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
U golfu ulazite u svet nečega što se zove vrhunska funkcionalnost i to u svakom pogledu

Ta razlika u kvalitetu inženjeringa je nešto što ceni svako ko sedne za volan ovog automobila i to je trenutak kada prestanete da razmišljate o dizajnu. Jednostavno, ulazite u svet nečega što se zove vrhunska funkcionalnost i to u svakom pogledu. Taj osećaj je vrlo teško opisati ali ga vrlo lako postanete svesni uživo. Zato, predlažemo vam da zakažete probnu vožnju i uverite se i sami čak i ako niste ozbiljan kupac.

Nakon najjeftinije verzije, odlučili smo da vam predstavimo najskuplju koja se može kupiti kod nas. U pitanju je “hajlajn” paket opreme koji, ruku na srce, i ne donosi nešto mnogo više opreme u odnosu na bazni “trendlajn”.

U suštini, prava razlika je u materijalima nekih delova kabine, pa je tako, recimo, na komandnoj tabli i lajsnama u vratima postavljen pijano crni lak, dok je kod bazne verzije siva plastika koja uopšte ne deluje jeftino. Dalje, “hajlajn” ima bogatije ambijentalno osvetljenje, uključujući i atraktivne LED trake u tapacirungu vrata, kao i kod nogu putnika napred.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
Prava razlika u odnosu na baznu verziju je u materijalima nekih delova kabine

Umesto tkanine, sedišta su presvučena alkantarom po središnjem delu, koja je prijatna i leti i zimi. Naravno, umesto čeličnih, tu su alu-felne prečnika 16 inča, mada su za test auto naručene felne za broj veće. Dakle, razlika i jeste i nije velika i može se svesti pod luksuziranje.

Veoma bitna stavka kod Golfa su motori. Za sada su u ponudi dva dizelaša, 1,6 TDI od 105 KS i 2,0 TDI u svojoj „baznoj“ verziji koji je sa dosadašnjih 140 pojačan na 150 „konja“. Više puta smo se uverili da je i manji motor dorastao dužim putovanjima i to pri visokim putnim brzinama, ali ovaj 2,0 je nešto zaista posebno.

Skuplji je za oko 1700 evra u odnosu na 1,6 TDI, ali je eksplozivniji i pruža daleko više zadovoljstva u vožnji. Kriva snage je takva da maksimalnih 150 KS postiže već pri 3500 o/min, dok je maksimalni obrtni moment dostupan u vrlo širokom opsegu, čime je obezbeđena velika elastičnost. Turbo-rupe nema, a najbolji dokaz za to je način na koji DSG menjač menja stepene prenosa.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
Po svojoj sofisticiranosti je praktično sustigao ekvivalentne modele Audija

Na primer, prilikom uobičajenih i umerenih ubrzanja, već pri 50 km/h prebacuje u peti stepen, dok je pri 60 km/h u šestoj brzini! Ovo je potpuno netipično za jedan dizel motor, mada su za ovakvu situaciju zaslužni i nešto kraći prenosni odnosi menjača. U svakom slučaju, i pri najmanjem dodavanju gasa u šestoj pri 60 km/h motor trenutno reaguje i bez oklevanja povuče, praktično ispunjavajući sve želje vozača.

Sa njim čak ni najsportskije orijentisani vozači ne mogu da budu nezadovoljni – ubrzanja su toliko snažna da dobijete utisak kao da se nalazite u sportskom automobilu. Do „stotke“ ubrzava za 8,6 sekundi, što je do skoro bilo rezervisano samo za najsportskije verzije putničkih automobila.

Da li je ovakav auto dobar i u ostalim segmentima vožnje, kao što su upravljivost i kočenje? Da! To je jedna od ključnih razlika u odnosu na konkurenciju po kojima se „golf“ ističe. Način na koji se auto smiruje prilikom prelaska preko svih vrsta neravnina pri velikim brzinama je impozantan; već tu vam uliva maksimalno poverenje i shvatate da samo ta stavka vredi koju hiljadu više u odnosu na ostale.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
Upotrebljiv i za porodična putovanja

Naginjanja u krivinama su minimalna, ali to ne znači da je auto tvrd – naprotiv. Ovde je do izražaja došao vrhunski inženjering koji je omogućio sportske slobode ali i porodičan komfor. Doduše, za testirani auto je bilo dokupljeno sportsko ogibljenje za koje je potrebno doplatiti svega 197 evra. Subjektivan osećaj je takav da je hod oslanjanja kraći, ali je zadržana mekoća prilikom prelaska preko sitih neravnina. Na primer, kaldrma se praktično i ne oseća.

Pri svemu tome ne možemo a da ne pomenemo vrhunsku ergonomiju i položaj vozača za volanom.
U „golfu“ se sedi kao u „pasatu“, a sasvim dovoljno prostora imaju i putnici na zadnjim sedištima koji su u „sedmici“ dobili dodatno mesto za kolena. Zapremina prtljažnika od 380 litara je takođe u vrhu klase.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg
Maksimalnih 150 KS postiže već pri 3500 o/min, dok je maksimalni obrtni moment dostupan u vrlo širokom opsegu

Na žalost, neki delovi opreme za koje bi ste očekivali da se nalaze u najskupljem paketu se doplaćuju. Sa druge strane, to i nije tako loše za one koji bi se odlučili za najjeftiniju verziju od 14.500 evra, s obzirom da paket koji uključuje elektrohromatski unutrašnji retrovizor i senzore za kišu i farove košta svega 187 evra, kamera za vožnju unazad je 209 evra, a doplata za elektro-preklopive retrovizore sa spoljašnjim LED osvetljenjem košta 155 evra. Za one koji su često na putu sigurno će biti zanimljiva opcija automatskog aktiviranja dugog svetla koja se doplaćuje 130 evra.

Garancija na sve VW automobile je četiri godine ili 150.000 kilometara, a iznenadio nas je i podatak o cenama redovnih servisa, koji se inače obavljaju na svakih 15.000 kilometara ili jednom godišnje – cena za prva tri servisa za „golf 2,0 TDI“ u Poršeu Beograd sever je vrlo pristojnih 14.205 dinara.
Aleksandar Bursać

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Automatsko parkiranje
Testirani “golf” je bio opremljen sistemom za automatsko parkiranje. Lako ćete ga prepoznati po parking senzorima koji se nalaze i na bočnim delovima branika. Njihova uloga je da izmere dužinu parking mesta, pored koga morate da prođete blizu i da date odgovarajući migavac kako bi sistem znao sa koje strane treba da meri.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Kada prođete željeno parking mesto, na displeju će se pojaviti informacija da stanete i ubacite menjač u rikverc. Nakon toga, potrebno je samo da regulišete gas i kočnicu, dok će okretanje volana sistem preuzeti na sebe. Na skučenim mestima se može desiti da vas i dva-tri puta natera da vozite napred-nazad kako bi se uparkirao idealno između dva automobila. Sistem omogućava parkiranje u nazad u klasična i paralelna parking mesta, a njegova cena je 682 evra sa PDV-om. Inače, funkcioniše potpuno nezavisno od kamere za vožnju u nazad koja košta 209 evra.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Pametniji od vozača
Jedna od stavki koja nas uvek prijatno iznenadi je šestostepeni DSG menjač. Prvi put smo ga probali u “golfu GTI” pete generacije pre skoro deset godina, kada nas je oduševio svojom inteligencijom i brzinom promene stepena prenosa. Danas je usavršen do te mere da smo sigurni da je pametniji od većine vozača. Ne samo da je uvek spreman za nagla ubrzanja zahvaljujući dvostrukim lamelama, već obezbeđuje i nisku potrošnju.

Uvek je na optimalnim obrtajima, često i vrlo iznenađujućim, pa tako pri uobičajenim ubrzanjima prebacuje u petu pri 50 km/h, a u šestu već pri 60 km/h. Zahvaljujući tome, ako ste karakter, potrošnja po gradu se kreće od oko 6,3 l/100 km, koliko smo izmerili na kraju testa, pa sve do osam litara na šta vas lako navuku izuzetna ubrzanja, G sila i velika elastičnost. Pri 130 km/h potrošnja je ispod šest litara. Inače, šestostepeni DSG menjač je oko 1600 evra skuplji od klasičnog, manuelnog.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Manuelna promena brzina
Naravno, ukoliko želite, brzine možete da menjate i sami. Zato su iza volana postavljeni tasteri za promenu stepena prenosa na koje menjač munjevito reaguje. Ipak, bitno je da ste u dozvoljenom području broja obrtaja, tako da se ne može desiti da pri 100 km/h ubacite u drugu, ali ako elektronika proceni da ćete klikom na minus taster podići obrtaje na dozvoljenih 5.000 o/min, momentalno će vam to dopustiti.

Ova funkcija je vrlo zgodna i neophodna prilikom kočenja motorom, što smo vrlo često i sa zadovoljstvom činili, s obzirom da DSG vrlo atraktivno daje i međugas. Na kočenje motorom se lako naviknete jer je potrebno samo kliknuti levim tasterom, dok se zadržavanjem desnog (plus) tastera vraćate u automatski mod koji u roku od par sekundi izmenja sve brzine.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Retkost u klasi
Elektronska parkirna kočnica je standard u svim verzijama “golfa” sedme generacije, pa i u onom od 14.500 evra. Ima “auto hold” funkciju koja omogućava da kočnica ostane pritisnuta dok auto stoji, bez obzira da li je na uzbrdici. To je posebno zgodno u verziji sa DSG menjačem u “D” modu kada ne morate da držite pritisnutu kočnicu na semaforu. Za to vreme svetle i stop-svetla, a automatski se otpušta laganim pritiskom na komandu gasa. Inače, funkcioniše potpuno nezavisno od “hil holder” funkcije koja omogućava da auto ostane zakočen par trenutaka nakon otpuštanja kočnice na uzbrdici.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

VW Golf 2,0 TDI DSG Highline
Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750-3000 o/min, menjač robotizovani sekvencijalni sa duplim kvačilom, 6 stepeni
Dimenzije: 4255/1790/1452 mm, međuos. rastojanje 2637, prtljažnik 380/1270 l, rezervoar 50 l, masa 1375 kg, pneumatici 225/45 R 17
Performanse: maks. brzina 212 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,6 s, potrošnja 4,0/4,4/5,2 l/100 km, emisija CO2 117 g/km

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Oprema
Standard: ABS, ESP, ASR, multifunkcionalni kožni volan, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazd. zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, “klimatronik” automatski dvozonski klima uređaj, start-stop sistem sa rekuperacijom energije, automatski podizači sva četiri prozora, tempomat, utičnica 12V u prtljažniku, sportski branici, presvlake od alkantare, ambijentalno osvetljenje, svetla za čitanje napred i nazad sa LED tehnologijom, patosnice, termoizolaciona stakla, senzor pritiska u pneumaticima, elektronska-parkirna kočnica sa auto-hold funkcijom.

auto magazin magazinauto.com vw golf 2,0 tdi dsg

Opcije: osvetljenje spoljnih retrovizora (oko auta), sistem za automatsko parkiranje, kamera za vožnju unazad, alu-felne 17 inča, automatsko zatamnjenje retrovizora, senzor za kišu i farove, sportsko ogibljenje, komande za DSG na volanu, adaptivna ksenon svetla sa LED dnevnim svetlima, grejači prednjih sedišta i prskalica za vodu, “kompozišn media” multimedija sa 5,8 inča ekranom osetljivim na dodir, 8 zvučnika, slotom za SD karticu, blutut konekcijom i AUX/USB priključkom.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring