BMW M4 GTS biće napravljen u samo 700 primeraka

Poštovaoci brenda BMW ovaj put imaju veliki razlog za radost. Kao da "standardni" "M4 kupe" nije bio dovoljno brz, konstruktori nisu odoleli da naprave još specijalniju verziju koja će biti proizvedena u svega 700 primeraka

BMW je zvanično predstavio “M4 GTS” uoči svetske premijere na Salonu automobila u Tokiju. Opisan je kao “ekskluzivno tehnološko remek-delo koje potencijale “BMW-a M4 kupe” dovode na novi impresivni nivo”.

auto magazin srbija bmw m4 gts 11

Ovo je u stvari specijalna verzija atraktivnog kupea, namenjena svima onima kojima performanse standardnog “M4” nisu bile dovoljno dobre.

Prvo što upada u oči je veliki broj dodatnih spojlera i agresivnih aerodinamičkih dodataka. Tu je podesivi prednji spliter, postavljena je nova hauba a pozadi je ugrađen takođe podesivi zadnji spojler napravljen od ugljenih vlakana.

auto magazin srbija bmw m4 gts 9

On je preko aluminijumskih nosača pričvršćen za poklopac prtljažnika koji je izrađen od kombinacije ugljenih vlakana i prenapregnute plastike. Difuzeri su napravljeni od istog materijala, dok je izduvni sistem od titanijuma. Pneumatici su “mišelin pilot sport kup 2”.

auto magazin srbija bmw m4 gts 6

Ako se sećate priče od pre par meseci o OLED zadnjim svetlima koje je patentirao BMW, ona će prvi put biti primenjena upravo na ovom modelu. To će ujedno biti i prvi serijski auto koji će imati zadnja svetla u ovoj tehnologiji. Napred su to LED glavna i diga svetla.

auto magazin srbija bmw m4 gts 5

Unutrašnjost se ne razlikuje previše u odnosu na standardni “M4” ali su ovaj put postavljeni novi materijali. Reč je o alkantari, nezaobilaznim ugljenim vlaknima (karbon fiber) i Merino koži.

auto magazin srbija bmw m4 gts 3

U cilju smanjenja mase ugrađena je nova, lagana centralna konzola a iz istog razloga su promenjeni i tapacirunzi u vratima sa učkurima koji zamenjuju teške rukohvate. Izvađeno je i zadnje sedište a umesto njega je postavljena polica presvučena alkantarom.

Klijenti će po želji moći da naruče “Klubsport” paket koji podrazumeva drečavo-narandžasti rol-bar i vatrogasni sistem.

auto magazin srbija bmw m4 gts 2

Najatraktivnije tek dolazi. “BMW M4 GTS” pokreće šestocilindrični turbo-benzinac u koji je ugrađena tehnologija ubrizgavanja vode u cilindre kako bi se smanjila temperatura u komorama za sagorevanje i na taj način povećala snaga. Postiže okruglo 500 “konja” i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

auto magazin srbija bmw m4 gts 13

Motor je uparen sa sedmostepenim menjačem sa dve lamele koji omogućava ovom kupeu da iz stanja mirovanja do “stotke” stigne za svega 3,8 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 305 km/h.

BMW je otkrio i podatak da je “M4 GTS” postigao vreme od 7,28 minuta na Nirburgringu.

auto magazin srbija bmw m4 gts 4

I da, da ne zaboravimo karbon-keramičke kočne diskove i podesive “M” amortizere. Biće napravljeno ukupno 700 primeraka ove zveri sa plavo-belim znakom. O ceni za sada nema ni reči.

auto magazin srbija bmw m4 gts 123

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring