Audi S3 kao RS3: ABT pojačao motor sa 310 na 400 konja!

Ako se za neko tjunersko ime može reći da je u samom svetskom vrhu onda je to sigurno ABT. Najnoviji rad u nizu je Audi S3, koji je pojačan na snagu standardnog RS3

Verovatno ni jedna druga klasa automobila nije tako zanimljiva tjunerima za “budženje” kao što su to modeli C segmenta. Povećanja snage su enormna ali za tjunerima ne posustaju ni sami proizvođači.

Na primer, Audi je ne tako davno predstavio “RS3 sedan” sa okruglo 400 “konja”, doduše samo za tržišta Kine i Amerike. Iz današnje perspektive to i nije tako specijalno, s obzirom da je u pitanju “petak” zapremine 2,5 litre.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Ono što zaista fascinira je opuštencija sa kojom je čuveni ABT izvukao 400 “konja” iz “audija RS3”, koji standardno pokreće 2,0 turbo-benzinac sa 310 konjskih snaga.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Umesto fabrički deklarisanih 400 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta, ABT je izvukao 30% više, tako da “S3” sada raspolaže sa ukupno 500 Nm.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Čuveni tjuner čija novija istorija počinje 1970. godine, nikada ne iznosi previše detalja o tome kako je dodatna snag postignuta. Umesto toga, predstavljaju šta se sve može poručiti uz auto.

Na primer, u ponudi su brojne felne prečnika 18, 19 i 20 inča, kao i Danlop, odnosno Kontinental visoko-performansni pneumatici.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Namerno nismo isticali oblik karoserije. Na fotografijama je sedan, koji tjuneri u poslednje vreme vole zbog optimalnije raspodele mase. Bez obzira na to, klijent po želji može da doveze na doradu svoj “audi S3 kabrio” ili “sportbek” sa petora vrata.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Za one koji ipak preferiraju nešto suptilnije povećanje snage, u ponudi je i kit koji izvlači 370 “konja” i 480 Nm iz 2,0 motora, što je opet povećanje od 60 KS, svakako vredno poštovanja.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

Na žalost, performanse nisu navedene, ali pretpostavljamo da iz stanja mirovanja do “stotke” ubrzava za oko 4,0 sekunde, koliko je potrebno i “audiju RS3” iste snage, sa nešto većim i težim motorom.

auto magazin rs srbija_ABT_Audi_S3

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring