Auto magazin

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch

Automatsko kvačilo: Bosch eClutch
08.01.2016.

Boš je kompanija koja je konstruisala najveći deo uređaja koje danas uzimamo zdravo za gotovo, a u trenutku kada su nastali bili su inženjersko remek delo.

Na nedavno završenoj tradicionalnalni novinarski dani novih tehnologija, koju Boš organizuje svake dve godine u svom test centru u Nemačkoj, u gradu Boksberg, kojoj je ekskluzivno, jedina iz Srbije prisustvovala i naša redakcija, primetili smo jedan novi uređaj koji će zasigurno bitno olakšati posao vozačima u stani-kreni vožnji. u pitanju je automatsko kvačilo “eKlač” (eClutch).

Polazak iz mesta bez pedale kvačila Polazak iz mesta bez pedale kvačila

Bošovo automatsko kvačilo omogućava vozačima koji imaju ručni menjač da koriste prvu brzinu bez upotrebe kvačila.

Oni jednostavno mogu da koriste kočnicu i pedalu gasa, baš kao i kod automatskog menjača, a da pri tome ne dolazi do nenamernog gušenja  motora.

Pored pojednostavljenja vožnje “eKlač” omogućava ekonomičniju vožnju u uslovima kada nije potrebna snaga motora da bi se održavala brzina kretanja automobila.

Tada kvačilo automatski odvaja menjač, a elektronika gasi motor. Prilikom ove vožnje na “leru” potrošnja se smanjuje do deset procenata.

Na korak do uvođenja hibridne tehnologije Na korak do uvođenja hibridne tehnologije

U trenutku kada brzina počne da se smanjuje, ili vozač dodatno pritisne pedalu gasa, motor se automatski startuje, a kvačilo aktivira, kako bi auto ubrzao.

Uređaj smo imali prilike da probamo u fazi prototipa, a odmah smo primetili da je prelazak iz jedne u drugu fazu vožnje momentalan i neprimetan.

I. Katunac

E-klač tokom razvoja E-klač tokom razvoja

Na korak do potpunog hibrida

Uz „stani-kreni“ funkciju i mogućnosti uštede goriva, “eKlač” nudi niz drugih funkcija. Na primer, može se koristiti kao pomoć pri menjaju brzina.

Još zanimljivija je opcija automatskog kvačila uz elektrifikovan pogon. Ovaj uređaj bukvalno omogućava postojanje punog hibrida uz korišćenje manuelnog menjača.

Uklanjanjem automatskog menjača koji je do sada bio obavezan u hibridima moguće je smanjiti cenu ovih vozila. Pored toga, ljubiteljima klasične vožnje bitno se povećava užitak za upravljačem.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Nova generacija Vivara, sa kapacitetom vuče do 2500 kg ostaviće konkurenciju iza sebe. [...]

Opel ima najbolje kombija. Vivaro je odlično rešenje za kako za prevoz putnika tako i [...]

Ovo bi moglo biti odlično. [...]

Zanimljivo! [...]

Super ideja. [...]

Zanimljivo [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »