Kia Sorento 2,2 CRDi EX Exclusive A/T AWD

Treća generacije Kijinog terenca "sorento" je već skoro godinu dana na tržištu. Iako je trebalo da je period "privikavanja" na novi model trebalo da prođe i dalje se ne možemo oteti utisku da ove tri generacije kao da ne dolaze iz iste kuće

Sa svakim novim “sorentom” pravljen je džinovski korak unapred i razlike u odnosu na prethodnika su sve drastičnije. Ovo se doduše može reći i za “sid”, ali kod automobila sa više luksuza  promene su daleko lakše uočljive. Tako je i sa automobilom koji smo ovoga puta testirali.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Nije ovde bilo nikakvog fejsliftinga već klasičan rez i težnja da se novi proizvod primakne premijum konkurentima

Već na prvi pogled jasno je da novi “sorento” nema previše dodirnih tačaka sa starim. Nije ovde bilo nikakvog fejsliftinga već klasičan rez i težnja da se novi proizvod primakne premijum konkurentima.

Korejanci su poznati po tome što umeju dobro da slušaju i usvajaju sve dobro što čuju (za razliku od naroda sa ovog podneblja), tako da i u tome sigurno leži dobar deo njihovog poslovnog uspeha. I sami tvrde da nisu oni nikakvi čudvotvorci već su jednostavno za tržište SAD otvorili dizajnerski centar u Kaliforniji i zaposlili ljude koji tačno znaju šta u svakom trenutku privlači američkog kupca.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Testirani, najskuplji primerak sorenta košta 55.990 evra

Slična je situacija i sa Evropom, zato je tu evropski centar u Frankfurtu. Sve je, podrazumeva se, pod dirigentskom palicom Koreje i ako je suditi prema prodajnim rezultatima, funkcioniše sjajno.

Kako se ne biste zaletali i kako biste imali pravi uvid u stanje stvari cenu ovog autmobila, reći ćemo vam odmah, bez uvijanja i bez odlaganja. Testirani, najskuplji primerak “sorenta” košta 55.990 evra! Ne, nismo omanuli u kucanju! Ne bismo da ponavljamo, ali još pre nekoliko godina smo rekli da Kije neće više biti jeftine, i kao što vidite – nisu!

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Početna cena za novog sorenta u skromnijem paketu opreme i sa benzinskim motorom kreće od 38.000 evra

Za ovaj automobil možete kupiti stan od 56 kvadrata u srpskoj prestonici i to na sasvim pristojnoj lokaciji. Hajde da baš ne preterujemo ni u teatralnosti, početna cena za novog “sorenta” u skromnijem paketu opreme i sa benzinskim motorom kreće od 38.000 evra ali ni to nije baš bagatela. Ok, znači primakli su se premijum klasi po ceni, da vidimo šta se nudi za taj novac.

Prvi pogled na listu opreme i pola strane sitno, šta više veoma sitno kucanog teksta znači da su se u Kiji potrudili da kupcu pruže dosta luksuza. Preskočićemo uobičajene stvari poput kožnih sedišta, LED prednjih i zadnjih svetala i panoramskog krova i bacićemo se malo na “egzotiku”.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Tačskrin ekran od osam inča (to je poput ipad mini tableta), je središnje mesto za komunikaciju korisnika i vozila. naravno uz takođe “supervižn” instrument tablu koju čini još jedan TFT ekran ovoga puta od sedam inča. Tu je i sistem kamera koji prikazuje sliku oko vozila u krugu od 360 stepeni, tako da imate potpunu sliku o dešavanjima oko vozila.

Tu je i kontrola mrtvog ugla u vožnji koja ima indikator u retrovizorima, “park asist” pomoć pri parkiranju (vozilo se automatski parkira na osnovu zadatih i snimljenih parametara). Na posletku za ljubitelje dobrog zvuka tu je Infinitijev audio sistem. Iako Infiniti ume tu i tamo malo da “zabuši” kada isporučuje audio sisteme u automobilima, u “sorentu” je posao odlično obavljen.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Tačskrin ekran od osam inča (to je poput ipad mini tableta), je središnje mesto za komunikaciju korisnika i vozila

Prilazimo vozilu i usput “skeniramo” spoljašnost. Diskretno, elegantno bez nekih napadnih elemenata. U ovoj kategoriji svako eksperimentisanje može da bude veoma skup sport. Prednji kraj je masivan sa interesantnim rešenjem haube koja je praktično “nasela” na masku hladnjaka sa karakterističnim tigorvim nosom.

Bočne linije jednostavne sa “C” stubom koji podseća na onaj sa prošlog modela. Tu je možda i jedina sličnost sa prethodnikom. Zadnji deo vozila u potpunosti je u stilu “VW-Audi” grupacije. Bez oštrih linija ali strog i odmeren. Ukupan utisak je da ovaj automobil neće kupovati neki francuski umetnik sa maramom i beretkom. Umesto vedrog duha tu su poštovanje i pre svega poslovni maniri.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Sedište je lepo profilisano, udobno i elektronski pokretano

Smeštamo se za volan. Nalaženje optimalne pozicije u ovakvom vozilu zaista nije neki težak posao. Sedište je lepo profilisano, udobno i elektronski pokretano. Tu je i memorija koja pamti vaša podešavanja, tako da ne morate da “bacate hejtove” svaki put kada vam neko pomeri sedište.

Osvrćemo se levo desno da snimimo situaciju u kokpitu i odmah nam postaje jasno da su najveća tržišta za ovaj model SAD i Bliski Istok. Oseća se taj američki šmek (koji i ovi sa Bliskog Istoka slepo prate), iako nije lako reći, šta je to konkretno što je tipično za kupce sa one strane bare.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Jasno je da su najveća tržišta za ovaj model SAD i Bliski Istok

Možda je to samo opšti utisak koji ne mora da bude objektivan. Startujemo motor bez ključa pritiskom na taster, kratka animacija na instrument tabli kaže da je računar skenirao sve sisteme i vozilo se pokreće. Nivo buke i vibracija je znatno umanjen u odnosu na prošlu verziju (o prvom “sorentu” i da ne pričamo).

Završna obrada dosta dobra, u skladu sa cenovnom kategorijom vozila. Mada (uvek mora da bude i neko mada). Oko menjača se nalazi plastika koja mami ogrebotine a i pregrada neposredno ispred ručice menjača se zatvara malo grublje nego što bi se to moglo očekivati od vozila sa ovakvom cenom.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Ukoliko oborite zadnja sedišta dobijate ravnu površinu od neverovatnih 200×140 centimetara

Ne kažemo da ne bismo mogli da živimo sa tim, ali mesta za unapređenje sigurno ima. Ne bi bilo na odmet ni da klima uređaj ako ne četiri, ima bar tri zone kako bi i oni na zadnjim sedištima imali neku zanimaciju oko podešavanja strujanja toplog i hladnog vazduha.

Prelazimo prve kilometre i skupljamo utiske. Primetno je povećanje dužine u odnosu na prethodnika, a i širine. Sedi se nešto niže nego pre. Celo vozilo je nešto niže od prethnodnog “sorenta” tako da je centar mase sada bliže tlu. Rezultat manje naginjanja u krivini.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review
Ako je baš potrebno moguće je i zaključati centralni diferencijal pri čemu se vrši raspodela snage između osovina u odnosu od 50-50 posto

Motor ima četiri cilindra i 2.200 kubika. Snaga je zaokružena na 200 KS i mahom se šalje na prednje točkove, a po potrebi se priključuju i zadnji. Ako je baš potrebno moguće je i zaključati centralni diferencijal pri čemu se vrši raspodela snage između osovina u odnosu od 50-50 posto. Dizel motor na niskim obrtajima radi sasvim uglađeno.

Kada ga naterate u više obrtaje ume da pusti glas, ali tu na scenu stupa dodatna zvučna izolacija kabine, tako da se unutra ne stiče utisak da se dogodilo išta značajno. Uvek treba imati na umu da ovaj automobil ima skoro dve tone.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

To znači da od pomenutih 200 konjskih snaga ne treba očekivati čudo, ali s obzirom na sve, “sorento” se u saobraćaju ponaša iznenađujuće dobro. Motor je prilično “živ”, a MekFerson oslanjanje napred, multi link osovina pozadi i produženo međuosovinsko rastojanje  tada dolaze do izražaja. Automatski menjač ima šest stepeni prenosa i potpuno je predvidljiv.

Čak iako niste imali prilike da se ranije sretnete sa modernim automatskim menjačima posle nekoliko dana vožnje, bez većih problema, ući ćete u sve njegove “tajne” i uvek ćete moći da izvučete maksimum u traženom momentu.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Da li još uvek mislite da reči Kia i luksuz isključuju jedna drugu? Od jeftinog, robusnog i grubog terenca prve generacije, došlo se do automobila koji kuca na vrata premijum klase. Dobro, teško da će ljudi krenuti masovno da prodaju svoje “X5”-ice i “ML”-ove (“GLE” po novom), ali u godinama koje slede sigurno će prilikom razmatranja kupovine mnogi u jednačinu uzimati još jednu varijablu koja se zove “sorento”.

Kod nas će zbog visoke cene ovaj automobil ipak biti egzotika. Mada, kako kažu kod uvoznika da razlog nije toliko cena već mali kvota vozila koju je fabrika odobrila. Zbog velike potražnje, menadžent Kije je bio prilično restriktivan prema tržištima koje nisu SAD i Bliski Istok (i naravno Južna Koreja). Za Adrija regiju u prvoj turi bilo je planirano svega 30-tak komada i svi su bili u top paketu opreme. Skoro svi su već našli kupca odmah nakon početka proizvodnje. Još jednom se potvrđuje da svaka roba ima svog kupca, a cena je samo relativna kategorija.
Armen Derbogosijan

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Veliki brat
Sistem kamera kontroliše situaciju oko vozila i šalje sliku na centralni ekran od 8 inča, tako da vozač, pored klasičnih parking senzora, može da proveri situaciju oko vozila i iz ptičje perspektive.

Takođe, ako se isparkiravate unazad sa nepreglednog parking mesta senzori motre na pešake i votila koji dolaze sa boka i upozoravaju vas na opasnost.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Čitanje saobraćajnih znakova
Još jedan od “pametnih” sistema u novom “sorentu” jeste i funkcija čitanja saobraćajnih znakova. Kamera “čita” znakove pored puta i ukoliko naiđe na znak za ograničenje brzine ili zabranu preticanja prikazuje ga na ekranu navigacionog uređaja ali i na instrument tabli.

U praksi ovaj sistem funkcioniše dosta dobro. Zanimljivo je, recimo, kada uđete u naseljeno mesto gde ne postoji klasičan znak za ograničenje brzine od 50 km/h ovaj sistem se “konsultuje” sa mapom sa navigacije i usvaja ograničenje brzine koje je ispisano na mapi.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Pametni prtljažnik
Sistem pametnog otvaranja prtljažnika nije novina, ali jeste privilegija luksuznih automobila. Rekli smo da Korejanci umeju da saslušaju i zato nije čudo što je ovaj sistem implementiran u novog “sorenta”. Prilikom prilaska osobe kod koje se nalazi “pametni ključ”, vozilo serijom signala obaveštava da sledi automatsko otvaranje prtljažnih vrata.

Nikakvo pritiskanje dugmića ili hvatanje za ključ nije potrebno. Elektro-motor podigne vrata za nekoliko sekundi i pred vama se nalazi prtljažni prostor od 605 litara. Ukoliko oborite zadnja sedišta dobijate ravnu površinu od neverovatnih 200×140 centimetara! Zapremina ovog prostora je 1662 litra. Po odlaganju prtljaga, pritiskom na dugme, vrata prtljažnika se sama zatvaraju.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Kia Sorento 2,2 CRDi EX Exclusive A/T AWD
Motor: zapremina 2199 ccm, snaga 147 kW (200 KS) pri 3.800 o/min, 436 Nm pri 1.800-2.500  o/min, menjač automatski 6 brzina
Dimenzije: 4.780/1.890/1.685 mm, međuos. rastojanje 2.780 mm, prtljažnik 605/1.662 l, masa 1.918 kg, rezervoar 71 l, pneumatici 235/55 R 19
Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0/100 km/h 9,6 s, potrošnja (fabrička): 6,1/6,7/7,7 l/100 km

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

Oprema: ABS, ESC, HAC, automatski dvozonski klima uređaj, blutut konekcija, navigacioni uređaj sa ekranom osetljivim na dodir od 8 inča, LED dnevna svetla i LED ambijentalno osvetljenje kabine i prostora oko vozila, prednji i zadnji parking senzori sa kamerom za parkiranje i sistemom za pomoć pri parkiranju, “Pametni” ključ za beskontakno otključavanje i taster za pokretanje automobila, adaptivni ksenon farovi, TFT LCD supervižn sportski merni instrumenti sa putnim računarom, tempomat i limitator brzine, “Fleks stir” sistem podešavanja “tvrdoće” upravljača, aluminujumski naplaci od 19 inča, kožna sedišta sa grejanjem i hlađenjem, prednji brisači sa grejačem za odmrzavanje vetrobranskog stakle, automatsko podešavanje podvozja, Infiniti audio sistem, dodatno grejanje u drugom redu sedišta, panoramski krov, solarno vetrobransko staklo, električno/automatsko otvaraje i zatvaranje prtljažnika, elektronska parkirna kočnica, alu naplaci od 19 inča.

magazinauto.com kia sorento 2015 test review

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring