Auto magazin

Bosch uvodi virtuelni vizir kao zamenu za suncobran

Bosch uvodi virtuelni vizir kao zamenu za suncobran
14.01.2020.

Novi virtuelni vizir kompanije Bosch znatno poboljšava bezbednost i udobnost. Odblesci sunca izazivaju hiljade automobilskih nesreća svake godine, skoro dva puta više od bilo kojih vremenskih prilika

Bosch usavršava bezbednost i udobnost, stavljajući jednu od najzanemarenijih unutrašnjih komponenti u centar pažnje, a to je vizir za zaštitu od sunca.

Izazivajući privremenu zaslepljenost sunce izaziva dva puta više automobilskih nezgoda od bilo koje druge vremenske prilike.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (National Highway Traffic Safety Administration) svake godine beleži hiljade saobraćajnih nezgoda povezanih sa odblescima sunca, a jedna druga studija pokazuje da je rizik od automobilskog sudara 16 odsto veći pri jakoj sunčevoj svetlosti nego pri uobičajenim vremenskim uslovima.

Tradicionalni vizir za zaštitu od sunca nije opremljen da na odgovarajući način reši ovo bezbednosno pitanje. U najboljem slučaju on će delimično zaštititi vaše oči od sunca, ali će pri tome i delimično blokirati vidno polje.

Bosch nudi rešenje pomoću revolucionarnog virtuelnog vizira, transparentnog LCD-a i intuitivne kamere koja kompletno zamenjuje tradicionalni vizir za zaštitu od sunca. U prvom usavršenom viziru u poslednjih sto godina Bosch tehnologija koristi pametne algoritme da intuitivno blokira odbleske sunca, ali ne i put pred vama.

Virtuelni vizir, koji je proglašen za najbolju inovaciju na dodeli nagrada za inovacije CES 2020, predstavljen je na sajmu CES u Las Vegasu. Virtuelni vizir je dobio i nagradu na takmičenju na kojem učestvuju proizvodi iz 28 kategorija.

Virtuelni vizir dobio je nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji sistema zabave i bezbednosti u vozilu jer je dobio najviše ocene žirija koji se sastojao od projektanata, inženjera i stručnjaka u oblasti tehnoloških medija.

auto magazin srbija bosch virtuelni vizirVizir za zaštitu od sunca spreman za budućnost

Virtuelni vizir povezuje LCD panel sa vozačem ili kamerom koja nadgleda vozača kako bi pratio senku koju sunce baca na lice vozača. Sistem koristi veštačku inteligenciju kako bi locirao vozača na slici koja se dobija sa kamere okrenute ka vozaču. Vizir takođe koristi veštačku inteligenciju da bi odredio orijentire na licu – uključujući poziciju očiju, nosa i usta – kako bi mogao da prepozna senke na licu.

Algoritam analizira vidno polje vozača, potamnjujući samo deo na displeju kroz koji svetlo dopire u oči vozača. Ostatak displeja ostaje providan, te tako više ne zaklanja veliki deo vidnog polja vozača.

Kreativna primena tehnologije tečnih kristala za blokiranje određenih izvora svetlosti smanjuje opasne odbleske sunca, neprijatnost za vozače i rizik od nezgoda, a takođe povećava i vidljivost, udobnost i bezbednost vozača.

auto magazin srbija bosch virtuelni vizirInovacija iz kante za reciklažu

Od originalne ideje i faze koncepta, do testiranja i izrade prototipa, virtuelni vizir predstavlja rešenje odozdo nagore koje je omogućila kultura inovacija uspostavljena u kompaniji Bosch. Zaposleni se podstiču da primenjuju lean startap metodologije kako bi potvrdili koristi za kupce, tržišni potencijal i održivost novih ideja, koje onda vrednuju kolege i odobravaju se za razvoj.

Virtuelni vizir razvio je tim u Severnoj Americi u okviru međunarodnih inovativnih aktivnosti kompanije. „Kao globalni dobavljač u oblasti tehnologije, razumemo da inovacija može da dođe sa bilo kog nivoa organizacije i želimo da se inovacije razvijaju.”

Grupa od tri inženjera za pogonske sisteme koju je predvodio Zink razvila je ideju za virtuelni vizir i izradila prototipove u svoje slobodno vreme, kako bi obezbedila interna finansijska sredstva za koncept projekta.

„Poput mnogih ideja u ranoj fazi, i mi smo radili sa ograničenim kapitalom i resursima“, rekao je Zink. „Originalni prototip koji smo koristili za prvo predstavljanje koncepta bio je napravljen od LCD monitora koji smo našli u kanti za reciklažu.“

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tim koji je izradio virtuelni vizir bio je pod mentorstvom rukovodilaca kompanije Bosch jer su oni tražili finansijska sredstva i izradili dodatne verzije proizvoda. Na kraju je proizvod prešao u diviziju Bosch Car Multimedia.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/BJgwEt12mEU”][/vc_column][/vc_row]

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

1 komentar

  1. UniRent
    UniRent January 15, 17:38

    Ne bi bilo zgoreg da izmesle neki vizir za voznju nocu kao zastitu od svetala.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android