TEST: Renault Scenic Initiale Paris TCe160

1

Visoka moda

Renault Scenic je prvi model francuskog proizvođača koji je dobio potpuno novi turbo-benzinski motor razvijen u saradnji sa Mercedesom. Isprobali smo najjaču verziju i to u najboljem paketu opreme Paris Initiale

Uvođenje novih standarda o emisiji izduvnih gasova izazvalo je velike promene u gami motora svih proizvođača automobila.

Neki benzinci i dizelaši su jednostavno otišli u istoriju, među kojima je i 1,2 TCe. Ugrađivao se u gotovo sve modele Renoa i Dačije, a sada umesto njega dolazi potpuno novi zapremine 1332 kubna centimetra.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Razvijen je u saradnji sa Mercedesom, pa svoje mesto zauzima u “A klasi“, „meganu“, ali i „dačiji daster“.

Proizvodi se u više nivoa snage; najslabija verzija u „meganu“ ima okruglo 100 „konja“, dok najjača raspolaže sa 163 konjske snage.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Prvi Renault koji je dobio novi motor je Scenic. U njega se za sada ugrađuju tri varijante, sa 115, 140 i 160 „konja“. Mi smo na test preuzeli najjaču verziju sa najbogatijim Initiale Paris paketom opreme.

Priznajemo, bili smo nestrpljivi da isprobamo novi motor. Snaga obećava, kao i zajednički rad inženjera dva velika brenda. Sedamo za volan kao da ulazimo u SUV auto.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Pozicija vozača je visoka a preglednost je među najboljima na tržištu uopšte. Kako i ne bi bila, kad „senik“ ima ogromno vetrobransko staklo sa dodatnim bočnim prozorima.

Noge su očekivano savijene a da bismo dohvatili nožne komande morali smo čak malo da uvučemo volan.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Fantastičan dizajn i tonalitet kožnih sedišta i specijalnih naslona za glavu sa utisnutim logotipom Initiale Paris govore da se radi o najprestižnijoj varijanti „senika“.

Standardne „dvadesetice“ u kombinaciji sa dvobojnom karoserijom samo potvrđuju pripadnost visokoj modi, pa Scenic zasluženo dobija „fashion“ epitet.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Iz pravca haube dolazi nov i zanimljiv zvuk benzinca. Već prvi metri otkrivaju da je izuzetno elastičan i da se lako vrti na niskim obrtajima.

Jače stiskanje papučice gasa dovodi do trenutne reakcije motora. Odziv je snažan, čak iznenađujuće dobar za skoro tonu i po težak auto.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160S obzirom da je „senik“ opremljen „multisens“ izborom režima vožnje, biramo „sport“ mod. Dva klika i auto drastično menja karakter. Porodični MPV se bukvalno pretvara u sportsku mašinu.

Već na malom gasu izuzetno snažno povlači tako da ga obuzdavamo menjanjem brzina u viši stepen.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Primećujemo da su i drugi vozači iznenađeni performansama „senika“, koji nam otkriva da cifre na papiru itekako mogu da nas prevare.

Konkretno, fabrika je deklarisala ubrzanje od 0 do 100 km/h od solidnih deset sekundi; međutim, subjektivni utisak je neuporedivo drugačiji pa deluje da je auto mnogo brži nego što proizvođač kaže.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Naravno, ovo nije auto za trkanje. S obzirom na masu vozila, pneumatici širine 195 milimetara imaju nešto niži limit proklizavanja.

Bez obzira na sve, za prosečnog vozača granica klizanja „preko nosa“ je postavljena vrlo visoko. Preticanja su pravo zadovoljstvo, ne samo na magistrali već i na auto-putu.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Na primer, ako želite naglo da ubrzate pri 130 km/h, uopšte ne morate da šaltate brzinu-dve niže. Motor i ovde pokazuje sjajnu elastičnost, iako se pri toj brzini „vrti“ na relativno niskih 2700 obrtaja.

Tada troši oko osam litara, pre svega zbog velike čeone površine koja dovodi i do veće buke strujanja vazduha u odnosu na limuzine.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Cifra o potrošnji na auto-putu ne treba da vas obeshrabri jer isto toliko troši i po gradu.

Reno je po novim WLTP standardima deklarisao 7,6 l/100 km po gradu, a mi smo zabeležili prosek od 7,7 litara. Generalno, treba računati i na koju decimalu više.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Scenic je inače vrlo zgodan za porodične potrebe zbog svoje praktičnosti. Doduše, treba imati u vidu da na zadnjim sedištima ima manje mesta nego u prethodnoj generaciji.

Visokim osobama biće knap, ali će oni prosečne visine sedeti komforno. Sa druge strane, stočiće u naslonima prednjih sedišta mogu da koriste samo deca jer odrasli neće moći da ih otvore zbog toga što udaraju u kolena.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Sva tri sedišta pozadi su nezavisna. Moguće je pomeranje po dužini, tako da se zapremina prtljažnika sa standardnih 506 litara može povećati na 572 litra.

Reno je uspeo da ispod poda gepeka smesti i rezervni točak i sabvufer, koji je deo Bose ozvučenja. Premijum ime u svetu audio tehnike obezbeđuje vrlo kvalitetan zvuk, ali samo ako imate dobre semplove muzike.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Osim sa novim 1,33 turbo-benzincem, Scenic može da se kupi sa takođe potpuno novim „blue dCi“ dizelašem zapremine 1749 ccm. U verzijama od 120 i 150 „konja“ stiže kao zamena za dosadašnje 1,5 i 1,6 dCi motore.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Bogata bazna oprema

U ovom trenutku u ponudi je testirani motor i paket opreme samo u kombinaciji sa sedmostepenim automatizovanim „EDC“ menjačem sa dve lamele. Njegova cena je 29.290 evra.

Ukoliko vam je to mnogo para a „senik“ vam se dopada, ne ustručavajte se da pogledate baznu verziju „zen“. Sa istim ovim novim turbo-benzincem ali od 115 KS može da se nabavi za 19.590 evra.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Oprema je vrlo bogata i obuhvata sistem za automatsko kočenje, kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova, senzore za kišu i farove, dvozonsku „klimu“ i karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Masaža u prednjim sedištima

Initiale Paris paket opreme čuven je po masaži u prednjim sedištima. Aktivira se u meniju ili jednostavno preko srebrnog tastera na bočnoj stranici sedišta.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Ima nekoliko programa ali moramo da priznamo da nismo oduševljeni učinkom jer nas efekat pre podseća na gurkanje nego na masažu koju imaju premijum automobili.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Gume nisu skupe

Svaki Scenic ima alu-felne prečnika 20 inča a u zavisnosti od paketa opreme razlikuje se samo njihov dizajn.

Ne brinite, gume nisu preskupe jer je Reno napravio dogovor sa najvećim proizvođačima guma da obezbede povoljne cene. One su na nivou kvalitetnih „sedamnaestica“ i „osamnaestica“.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Fleksibilna unutrašnjost

Ne samo što se zadnja sedišta pomeraju po dužini oslobađajući više mesta u gepeku, već se i kompletna centralna konzola pomera napred-nazad u skladu sa potrebama.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Inače, u njenoj unutrašnjosti je ogromna pregrada sa rolo-poklopcem. Kada se pomeri unazad, oslobađaju se držači za čaše.

Na zadnjoj strani je velika fijoka u koju lako staju i flaše od pola litre.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160U varijanti sa automatizovanim EDC menjačem najjači benzinac ima još bolja ubrzanja do „stotke“ – 9,3 umesto 10,0 sekundi

„Individualni“ režim za preporuku

„Multisens“ selektor režima vožnje omogućava nekoliko modova, među kojima je i „sport“. Pruža najbolje performanse motora i čak nižu potrošnju.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Međutim, nismo oduševljeni generatorom „sportskog“ zvuka koji sistem proizvodi, pa smo koristili „Individualni“ režim.

U njemu smo podesili odgovarajuće ambijentalno osvetljenje, sportsko ponašanje motora i upravljača, ali sa normalnim zvukom.

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Renault Scenic Initiale Paris TCe160

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 117 kW (160 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4406/1866/1653 mm, međuos. rastojanje 2734 mm, prtljažnik 506-572 l, rezervoar 52 l, masa 1427 kg, pneumatici 195/55 R20

Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, potrošnja 6,0/7,6/5,1 l/100 km, emisija CO2 141 g/km

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Oprema

Standard: akustičko i atermičko vetrobransko staklo, pomoć pri održavanju saobraćajne trake, kontrola mrtvog ugla, automatsko parkiranje, kamera od 360 stepeni, hed-ap ekran, el. podesiva prednja sedišta sa masažom i memorijom za vozača, kožna sedišta sa grejačima, LED maglenke sa osvetljavanjem krivine, Bose ozvučenje, LED prednja svetla, elektrohromatski retrovizor, el. lumbalna podrška i podešavanje dužine sedišta, dvobojna karoserija, prepoznavanje saobraćajnih znakova, dodatno zatamnejna zadnja stakla, zaštitne roletne na zadnjim prozorima, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, tempomat, automatski dvozonski klima-uređaj, automatska duga svetla, beskontaktno otključavanje

Opcije: panoramski krovni otvor, rezervni točak

Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160 Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160Auto magazin Srbija Test Renault Scenic Initiale Paris TCe160

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring