Citroen Oli Concept je električni pikap od recikliranih materijala

1

Citroen je predstavio Oli, lagani električni koncept pikapa sa neobičnim stilom koji je fokusiran na pristupačnost i održivost.

Koncept kamioneta je napravljen od recikliranih materijala koji se ponovo mogu reciklirati i prvi je koji integriše Citroenov novi logo i identitet brenda pre nego što se primeni na serijske modele počevši od sledeće godine.

Citroen Oli Concept

Citroen opisuje Oli (kao transkripcija od “all-e”) kao “laboratoriju na točkovima”. Dizajn je prilično razigran, na sličan način kao kod Ami teškog četvorocikla.

Citroen Oli Concept

Nekonvencionalni stil karoserije uključuje vertikalno prednje staklo, vrata sa kontra otvaranjem za lak pristup šarenoj kabini i relativno mali tovarni prostor.

Citroen Oli Concept

Napravljen je od recikliranog kartona, sakriven ispod zadnjeg vetrobrana koji se otvara prema gore.

Odeljak se može ukloniti i može se povećati sa 679 mm na 1050 mm u dužinu, zahvaljujući preklopnim vratima prtljažnika. Širina je 994 mm, a dubina 582 mm.

Citroen Oli Concept

Unutrašnjost ima četiri pojedinačna sedišta infracrvene boje. Napravljena su od termoplastičnog poliuretana (TPU) sa 3D štampanom mrežicom na naslonima.

Postavljena su na cevaste ramove pričvršćene za pod preko izolacionih prstenova koji apsorbuju udarce.

Citroen Oli Concept

Poenta je da imaju mnogo manje delova nego u konvencionalnom automobilu, što je takođe slučaj sa instrument tablom.

Umesto više velikih ekrana osetljivih na dodir, dizajneri Citroena su dodali stanicu za pametne telefone, pet prekidača za klimatizaciju, USB utičnice i praktičnu policu napravljenu od elastolana.

Citroen Oli Concept

Međutim, postoji jedan ekran za projektovanje informacija pod nazivom Smartband, koji se nalazi na dnu vetrobranskog stakla.

Zanimljivo je da se sve funkcije kontrolišu preko džojstika postavljenog na volanu.

Citroen Oli Concept

Kao i kod svih modela Citroen-a, Oli integriše filozofiju „Naprednog komfora“, dok nudi obilje praktičnosti.

Modularni pod je napravljen od jednodelne ekspandirane termoplastične poliuretanske pene (E-TPU), koja se može zameniti.

Citroen Oli Concept

Isti materijal se može naći na patikama za trčanje i sedištima za bicikle.

Citroen je dodao vodootporni premaz tako da unutrašnjost može da se pere i šmrkom, zahvaljujući čepovima za ispuštanje vode.

Citroen Oli Concept

Uprkos tome što je potpuno električni, ciljna težina Olija je 1.000 kg. Zahvaljujući maloj potrošnji od 10kWh/100km, koncept francuskog električnog pikapa ima procenjeni domet od 400 km, sa baterijom kapaciteta 40kWh koja može da se napuni od 20-80 procenata za 23 minuta.

Citroen Oli Concept

Koncept takođe podržava mogućnost „Vehicle to Grid“ (V2G) i „Vehicle to Load“ (V2L), što znači da može skladištiti energiju i vraćati je nazad u mrežu ili napajati električne uređaje preko integrisane utičnice.

Citroen Oli Concept

Citroen nije objavio podatke o snazi ili broju električnih motora, ali znamo da je maksimalna brzina ograničena na 110 km/h, dajući prednost efikasnosti umesto performansama.

Citroen Oli Concept

U nastojanju da produži životni vek vozila, Citroen je dizajnirao Oli da bude obnavljan i popravljan, umesto da se zameni novim. Automobili koji se više ne mogu voziti postali bi donor vozila, zadržavajući druge Olije na putu.

Citroen Oli Concept

Citroen Oli bi mogao biti studija dizajna, ali francuska kompanija kaže da treba očekivati da vidimo njegove “ideje, detalje dizajna i napredak unutrašnjosti predstavljene u budućim serijskim modelima”.

Citroen Oli Concept

Kao što je primetio Pierre Leclerck, šef dizajna Citroena: „Nema smisla predlagati cool materijale ili dizajne koji nikada neće uticati na buduća serijska vozila“.

Citroen Oli Concept

1 KOMENTAR

  1. Veoma hrabar dizajn. Deluje slatko, sigurno će imati dobar prijem kod hipstera, kojima treba za gradsku vožnju. Sigurno e ga nabavljati i rent a car agencije i auto klubovi, deluje idelano za duži najam.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring