Auto magazin

Ekskluzivno: Prisustvovali smo promociji Mercedes Vision Van

Ekskluzivno: Prisustvovali smo promociji Mercedes Vision Van
17.11.2016.

Veličinu jedne kompanije ne pokazuju samo prodajni rezultati, već pristup klijentima i razumevanju njihovih potreba. Konkretno, Mercedes venovi su zabeležili rekordnu 2015. godinu u pogledu prodajnih rezultata, ali i još bolju prvu polovinu 2016. Međutim, brojke nisu jedino što ovu kompaniju čine drugačijom od drugih – a to je sposobnost da se na vreme prilagodi potpuno novom načinu poslovanja.

Odavno nije dovoljno samo biti dobar u nečemu, veštinu treba prodati. Konstantno razmišljaju kako da uposle svoje kapacitete i svoj proizvod učine još dostupnijim. Mercedes već uveliko ima svoju verziju Uber taksija po Nemačkoj. Kako je do toga došlo?

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Mercedes je pokazao sposobnost da se na vreme prilagodi potpuno novom načinu poslovanja

Naveli su nam primer nekoliko najvećih kompanija u svetu: Fejsbuk okuplja milijarde ljudi bez ijednog reda sopstvenog sadržaja; Alibaba prodaje milijarde komada tuđe robe, bez ijednog kvadrata magacina; Najveće kompanije iz oblasti nekretnina i hotelijerstva nemaju ni jednu sopstvenu nekretninu… Sve se svodi na povezivanje. Zašto je to bitno za kombije? I mi smo se pitali dok nismo počeli da slušamo jednu po jednu radionicu, pripremljene u hali štutgartskog sajma.

Svaka od njih je priča za sebe, posebna i razumna, više nego logična. Posle svake od njih smo se pitali zašto nama tako nešto nije palo na pamet. Na primer, u poslu vam je povremeno potreban kombi, i to često različitih dimenzija tovarnog prostora. Tim stručnjaka je razvio specijalnu aplikaciju, kojom iznajmljujete i plaćate najam kombija.

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Tim stručnjaka je razvio specijalnu aplikaciju, kojom iznajmljujete i plaćate najam kombija

Aplikacija za vas pronalazi najbliže lociran odgovarajući kombi, a vi dolazite do njega, otključavate ga preko mobilnog telefona i u njemu pronalazite ključ. Koristite ga i ostavljate ključ u kabini na istom mestu kad završite posao. Zaključavate ga putem mobilnog telefona. Za to vreme, ostali korisnici su već isplanirali svoj posao sa istim kombijem, jer ste bili precizni sa unošenjem vremena potrebnog za završavanje posla. Dakle, više ne morate da vodite računa o nabavci i održavanju vozila, već plaćate samo onoliko koliko ste ga koristili.

Radionice koje slede su još zanimljivije. S obzirom da se sve više kupovine obavlja preko interneta, roba se isporučuje kurirskim službama. Pravo iznenađenje je usledilo novim konceptima, koji su razvijani od strane nezavisnih timova i kompanija, ali u saradnji sa Mercedesom. Suština je sledeća: dostavno vozilo puno pošiljaka stiže u kvart u kome je predviđeno nekoliko isporuka. Vozač ulazi u tovarni prostor i preko tablet računara „poziva“ prvu porudžbinu.

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Novi koncepti su razvijani od strane nezavisnih timova i kompanija, ali u saradnji sa Mercedesom

Njen slot zasvetli, a vozač uzima paket i ubacuje ga u jedan od šest robota koji su parkirani neposredno ispod pošiljaka. Robot je hermetički zatvoren i izgleda kao svemirsko vozilo sa šest točkića sa kojima je spreman da se penje i uz stepenice. Dok prvi odlazi na svoje odredište, vozač priprema drugu pošiljku i drugog robota. Kada robot stigne na adresu, klijent ga otvara uz pomoć aplikacije i preuzima porudžbinu.

Treća varijanta isporuke je još impozantnija. Kompanija koja se bavi razvojem aplikacija za dronove u saradnji sa Mercedesom je razvila poseban program uštede vremena. Na primer, vašoj kompaniji je hitno potreban predmet koji vam je neophodan za poslovanje. Porudžbinu takođe formirate preko aplikacije a dron sa krova vašeg teretnog „mercedesa“ odlazi do mesta nabavke i, umesto da se vozite kroz grad i gubite vreme u gužvi, dron obavlja posao za vas, vraćajući se sa porudžbinom na krov kombija.

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Vozač ulazi u tovarni prostor i preko tablet računara poziva prvu porudžbinu

Četvrta varijanta je takođe potpuno automatizovana. Pre svega, unutrašnjost tovarnog prostora dostavnog vozila je konfigurisana tako da vertikalno postavljene police potpuno automatski utovaruje i istovaruje viljuškar-robot. Porudžbine su unapred sortirane i označene tako da, kada vozač stigne na adresu isporuke, u polici zasvetli tačno određena pregrada u kojoj je kutija spremna za predaju klijentu. Prethodno, polica se automatski izvlači po otvaranju vrata tovarnog prostora kako bi se kuriru maksimalno olakšao i ubrzao posao.

Naravno, tu su i mnoge druge opcije koje ne deluju toliko nestvarno, kao što je isporuka poručene robe od strane kurirske službe direktno u tovarni prostor vašeg „mercedes“ vena. Kurir otključava i zaključava vaš kombi, pretpostavljate, putem aplikacije. Naravno, tu su i mnoge druge aplikacije koje obezbeđuju komunikaciju dispečerskog centra sa vozilom i vozačem. One razmenjuju informacije o dijagnostici vozila, stanju goriva, gužvi u gradu tako da klijentu može da se najavi eventualno kašnjenje pri isporuci robe…

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Dron donosi porudžbinu na krov kombija

Sve ove radionice i nove tehnologije su nam prikazivane uz neki od aktuelnih modela Mercedesovih venova. Međutim, shvatili smo da je sve to bilo samo uvod i zapravo objašnjenje svih novih tehnologija koje su implementirane u nečemu što je izazvalo pravo iznenađenje među novinarima. Tokom pauze za ručak, domaćini su potpuno preuredili sajamsku halu i u stilu glamuroznih svetskih premijera, što ovo zapravo i jeste, na scenu je izašao ven budućnosti pod nazivom „mercedes vižn ven“ (Mercedes Vision Van).

Bilo je ovo jedno od najoriginalnijih predstavljanja novih tehnologija i svega što je primenjeno na jednom koncept vozilu do sada. Tok prezentacije je obrnut, a prototip je potpuno razotkriven i pre nego što smo ga postali svesni.

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Polica se automatski izvlači po otvaranju vrata tovarnog prostora

Primena novih rešenja već počinje
Sasvim je izvesno da će dobar deo ovih rešenja biti dostupan u skoroj budućnosti, uključujući i dizajnerski koncept „vižn vena“. Zahvaljujući elektro-motorima koji pokreću zadnje točkove, omogućeno je pomeranje prednjih točkova unapred, kao i vozačevog radnog mesta. Na taj način je dobijen dodatni tovarni prostor.

Auto magazin mercedes vision van promocija 2016 preview

Mercedes Vision Van

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Baš lepo izgleda, pogotovo od napred [...]

Šta reći?Fantastično,šta više tražiti od automobila? [...]

Odlične gume Matador.Kupio dve pre tri meseca,kupujem još dve ovih dana.Preporuka. [...]

Nova generacija Vivara, sa kapacitetom vuče do 2500 kg ostaviće konkurenciju iza sebe. [...]

Opel ima najbolje kombija. Vivaro je odlično rešenje za kako za prevoz putnika tako i [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »