Auto magazin

Električni Rosenbauer su službi vatrogasaca Los Anđelesa

Električni Rosenbauer su službi vatrogasaca Los Anđelesa
27.05.2022.

Vatrogasno vozilo na električni pogon austrijske kompanije Rosenbauer sada koristi Vatrogasna služba Los Anđelesa (LAFD)

Sa 3.500 zaposlenih, sopstvenom televizijskom serijom i voznim parkom od skoro 1.300 vozila, vatrogasna služba Los Anđelesa je jedna od najvećih vatrogasnih jedinica u SAD – i jedna od najpoznatijih u svetu.

Samo u prethodnoj godini, LAFD je odgovorio na približno 500.000 hitnih poziva, uključujući preko 4.100 požara u zgradama. Sada Amerikanci na zapadnoj obali dobijaju podršku od Austrije. Specijalno za njih, kompanija Rosenbauer pripremila je kamion na električni pogon oznake RTKS.

ROSENBAUER CONCEPT FIRE TRUCK

Dve baterije sa ukupnim kapacitetom punjenja od 132 kilovat sata snabdevaju RTKS energijom. Električni pogon se sastoji od dva motora, od kojih svaki pokreće osovinu. Maksimalna snaga je 360 kW (490 KS), dok je kontinualna snaga sistema data kao 260 kW (354 KS).

Međutim, tu nije kraj. Kamion ipak ima SUS motor i do šestolicindarski dizel motor koji isporučuje BMW. Njegova uloga je da produži autonomiju. I elektromotori i motor sa unutrašnjim sagorevanjem takođe pokreću pumpu za vodu tokom gašenja požara.

ROSENBAUER CONCEPT FIRE TRUCK

RTKS je prvi put predstavljen javnosti 2016. godine pod imenom Concept Fire Truck od strane Rozenbauera.

To je vatrogasno vozilo sa pumpom i rezervoarom u vozilu, vozilo hitne pomoći sa hidrauličkom opremom za oporavak, univerzalno vozilo u čijem zadnjem delu se može smestiti dosta specijalne opreme i vozilo hitne pomoći koje se može preurediti u nekoliko jednostavnih koraka tako da se ljudi mogu transportovati u ležećem položaju.

ROSENBAUER CONCEPT FIRE TRUCK

U isto vreme, šasija Concept Fire Truck-a, kabina vozača i karoserija (sa ili bez integrisanog prostora za posadu) su jedna celina. Ovo rezultira niskom visinom vozila uz bolje korišćenje prostora i veću zaštitu putnika.

ROSENBAUER CONCEPT FIRE TRUCK

Odeljak za posadu se tako spaja sa kabinom vozača i formira celinu bez prepreka i može se prilagoditi za svaku primenu. Kompanija procenjuje da će do 2030. godine biti oko 3.200 vozila širom sveta sa tehnologijom sličnom CFT-u, a do 400 takvih vozila bi moglo biti u upotrebi u Severnoj Americi do 2025. godine.

Uz pomoć Rozenbauera, vatrogasna služba Los Anđelesa se priprema za budućnost. Električni kamion RTKS sa proširenjem dometa je već u upotrebi.

ROSENBAUER CONCEPT FIRE TRUCK

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android