TEST: Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

1

Kalibar 3,7

Sa samo 3,7 metara dužine, Suzuki Ignis ima sjajan odnos prostranosti kabine u odnosu na spoljašnje dimenzije. Osim što je vrlo praktičan, tehnologija lakog hibrida donosi još nižu potrošnju ionako štedljivog automobila

Automobili su ozbiljno porasli, pa čak i najmanji u gami nudi obilje prostora u kabini, uključujući i komfor na zadnjim sedištima.

Uz to ide i prilično veliki i praktičan prtljažnik, kao i iznenađujuće dobre vozne karakteristike.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Upravo takav je Suzuki Ignis, koji je jedinstven i po tome što je među retkim modelima A segmenta sa pogonom na sva četiri točka.

Ovaj put, testirali smo verziju sa prednjim pogonom. Povod za test je redizajnirana verzija „ignisa“, koja je dobila i tehnologiju lakog hibrida.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Najlakše ćete ga prepoznati po prednjoj masci sa mnogo više hromiranih lajsni i branicima delimično srebrne boje.

Drugih većih razlika nema, osim pod haubom. Umesto benzinca zapremine 1242 kubika „K12C“, ugrađuje se motor iz iste familije ali sa 1197 kubika, oznake „K12D“.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Pogađate, reč je o prilagođavanju sve strožim ekološkim standardima, do koje je došlo i elektrifikacijom. Zapravo, to je identičan motor, ali sa kraćim hodom klipa.

Snaga je nešto manja, kao i maksimalni obrtni moment. Na svu sreću, u vožnji se ta razlika ne oseća, pogotovo ne po gradu, za šta je zaslužan i starter-generator.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Suština je u tome da je alternator preuzeo ulogu ne samo punjenja akumulatora, već i litijumske baterije, koja je smeštena ispod sedišta vozača.

Ona napaja potrošače kada je auto u stop režimu, ali i sam alternator prilikom ubrzanja na niskim obrtajima.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Zbog toga je „ignis“ elastičniji, sa dodatno sniženom emisijom izduvnih gasova. Inače, prvo „paljenje“ motora je preko anlasera, dok svako sledeće u start-stop režimu obavlja starter-generator i to potpuno nečujno.

Ignis je izuzetno lagan za vožnju; pre svega, sve komande su blizu i meke su, tako da će nesigurni vozači trenutno steći poverenje u auto.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Prijatniji je od trocilindarskih motora jer pitomije i lakše kreće iz stanja mirovanja. Na leru je gotovo nečujan, a vibracije skoro da i ne postoje.

Na niskim obrtajima je prilično elastičan, ali je za snažnija ubrzanja svakako potrebno prešaltati u brzinu ili dve niže.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Kao i svaki atmosferac, voli da se „vrti“, pa je interesantno osetiti krivu isporuke snage i obrtnog momenta pod punim gasom, kada se osetno „otkačinje“ na oko 4000 obrtaja.

Naravno, ovo nije sportska mašina, ali je sigurno da se sa njom nećete osećati inferiorno u gradskoj vožnji. Čak i sa čestim naglim ubrzanjima drugim stepenom prenosa potrošnja se ne povećava značajno.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Istina, primetili smo da za nijansu više troši u odnosu na prethodnika i to zbog hladnog vremena.

Razlika je zaista minimalna; na primer, na niskim temperaturama ispod nule i uz prosečnu brzinu od 34 km/h, potrošnja je bila 6,1 l/100 km. Čim je otoplilo, prosek je pao na očekivanih 5,1 l/100 km.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Bez obzira na to što je „ignis“ zamišljen kao gradski auto, na auto-putu se ponaša kao da je daleko veći automobil.

Pre svega, veoma je stabilan na pravcu, sa servom koji dosta oteža volan. Nema potrebe za korekcijama upravljača, već ide pravo kao strela.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Čak je i prelazak preko češljeva iznenađujuće miran, bez većeg poskakivanja. Buka strujanja vazduha počinje da raste tek preko 130 km/h.

Pri toj brzini troši od 6,5 do 7,7 l/100 km, u zavisnosti od pravca vetra. Tada se „vrti“ na oko 3500 obrtaja.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Osim lakoće kojom se vozi i niskom potrošnjom, Suzuki Ignis ostavlja snažan utisak svojom prostranošću. Teško je poverovati da auto A segmenta ima takvu ponudu prostora, pogotovo na zadnjim sedištima.

Osobe prosečne visine imaju ne samo dovoljno mesta za kolena, već i za glavu. Do „neba“ ostaje još oko tri centimetra, što je gotovo jednako kao u nekim automobilima C segmenta.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Naravno, ovde se sedi nešto uspravnije, što je tipično za klasu kojoj pripada. To je prednost u pogledu preglednosti, pa vozač ne mora da se izvija kako bi bolje osmotrio situaciju oko automobila prilikom parkiranja i manevrisanja.

Od velike pomoći su sjajni retrovizori ali i kamera koja je među najboljim uopšte. Ima vrlo visoku rezoluciju, dobar kontrast, i što je posebno važno, u noćnim uslovima je jednako upotrebljiva kao i danju.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Multimedijalni sistem je vrlo pregledan i intuitivan; čak iako ga prvi put koristite, odmah ćete se snaći. Mobilni telefon se lako povezuje, a tu je i sjajna navigacija sa mapom koja ima 3D objekte.

Plastika jeste tvrda, ali to je jednostavno standard u ovom segmentu. Zato je oprema vrlo bogata. Bukvalno je na nivou dosta skupljih automobila.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Test primerak ima beskontaktno otključavanje i startovanje motora na dugme. Posao vozaču olakšavaju senzori za kišu i svetla.

Grejači sedišta izuzetno brzo počinju da deluju, kao i grejanje automatske „klime“. Naravno, bezbednost je najvažnija; Ignis i po tom pitanju može da se pohvali.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Osim šest vazdušnih jastuka, standard je radarski senzor sa kamerom za upozorenje na potencijalni sudar i automatsko kočenje.

Ova opcija može da se isključi po želji, kao i upozorenje za nenamerno napuštanje saobraćajne trake.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Suzuki Ignis se lako vozi, još lakše parkira. Svakodnevna gradska vožnja je apsolutno bez stresa, a ako zatreba, bez problema će vas odvesti i na daleke destinacije.

Na žalost, elektrifikacija malolitražnih motora u našoj zemlji donosi zanemarljive subvencije, ali zato teši činjenica da je potrošnja veoma niska, kao i troškovi redovnog održavanja.

Aleksandar Bursać

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Ima li subvencija?

Iako na zadnjem kraju stoji oznaka Hybrid, Suzuki Ignis ima tehnologiju lakog hibrida, koji, na žalost, nisu obuhvaćeni subvencijom za kupovinu elektrifikovanih vozila.

Sa druge strane, za njega važi subvencija u vidu neplaćanja poreza na upotrebu motornih vozila prilikom svake registracije. Time vlasnici „štede“ tačno 2.610 dinara.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Upotrebljivost na prvom mestu

Suzuki Ignis je praktičan i prostran kao da je mnogo veći auto. Za to je zaslužno i klizno zadnje sedište. S obzirom da je auto registrovan za prevoz četiri osobe, zadnje sedište je deljivo na dva podjednaka dela.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Svaki od njih može da se pomera napred-nazad u zavisnosti od potrebe. Čak i kada su u krajnjem prednjem položaju, može lepo da se sedi, iako je knap.

Zato je prtljažnik u toj varijanti ozbiljno povećan. Naravno, ako zatreba, nasloni mogu da se obore.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Baterija ispod sedišta vozača

Tehnologija lakog hibrida (Mild Hybrid) omogućava skladištenje struje koju starter-generator generiše prilikom kočenja i usporavanja. Zato, kada pustite gas, Ignis Hybrid usporava nešto intenzivnije nego sa klasičnim pogonom.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Energija dobijena ovim putem se skladišti u litijumskoj bateriji smeštenoj ispod sedišta vozača. Koristi se prilikom ubrzanja ali i za pokretanje električnih potrošača u stop režimu kada je motor ugašen, na primer, na semaforu.

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

Motor: zapremina 1197 ccm, snaga 61 kW (83 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 107 Nm pri 2800, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: 3700/1690/1605 mm, međuos. rastojanje 2435, klirens 180 mm, prtljažnik 267 l, rezervoar 32 l, pneumatici 175/60 R16, masa 895 kg

Performanse: maks. brzina 165 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,7, potrošnja (WLTP) 4,3-6,1 l/100 km, emisija CO2 (NEDC) 89 g/km

Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid Test Suzuki Ignis 1,2 DualJet Hybrid

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring