Vozili smo: Ford EcoSport

Tržište malih krosovera je, prema najnovijim statistikama, najbrže rastuće u Evropi. Ford je iskoristio svoje postojeće resurse i bogatu gamu SUV modela upotpunio modelom „ekosport“ koji je prvobitno namenjen drugim tržištima Keln, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Do pre samo desetak godina zvučalo bi nam neverovatno da će proizvođači automobila svoju gamu bazirati na SUV modelima, odnosno krosoverima.

Čak se i imena poznata po superautomobilima prilagođavaju ovom trendu.

Kod ostalih, gotovo svaka klasa ima i svoje krosover predstavnike a B segment postaje sve popularniji.

Ford je, sticajem okolnosti, imao gotov automobil za ovu klasu i samo je čekao pravi trenutak da ga predstavi i u Evropi.

„Ekosport“ je prvenstveno namenjen tržištu Južne Amerike, odnosno Brazilu. Prva generacija je predstavljena još 2004. godine i proizvodila se sve do 2012.

Aktuelna, druga generacija, na tržištu je od 2013. a sada stiže i kod nas. U međuvremenu, „ekosport“ je zaživeo i na tržištima Kine, Indije, Tajlanda i Rusije, gde je naišao na dobar prijem kupaca.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
Ekosport je bio prvenstveno namenjen tržištu Južne Amerike, odnosno Brazilu

Ford je odlučio da ovaj auto ponudi i evropskim kupcima, što zbog konkurencije, što zbog činjenice da već ima kompletnu gamu SUV modela. Sastavni deo te strategije je i uvođenje modela „edž“ (Ford Edge), koji je prvobitno namenjen američkom tržištu.

Na Salonu automobila u Frankfurtu, koji je održan sredinom septembra, imali smo prilike da premijerno vidimo evropsku verziju ovog modela. Dakle, najmanji u gami će biti „ekosport“, zatim sledi dobro poznata „kuga“ a najveći SUV će biti „edž“.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
Krosover je baziran na mehaničkoj platformi fijeste

„Ekosport“ je generalno konstruisan na mehaničkoj platformi aktuelne „fijeste“. Ipak, za potrebe evropskog tržišta auto je detaljno izmenjen u odnosu na verzije za druge kontinente. Konkretno, promenjeno je ogibljenje, sa drugačijim amortizerima i oprugama.

Za nijansu je niži (oko deset milimetara), pa je sniženo i težište. Drugačiji je i upravljački mehanizam, pa je volan direktniji. U odnosu na „fijestu“ ima nešto duže međuosovinsko rastojanje, tako da se može reći da je ovo miks Fordovog svetskog i evropskog inženjeringa.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
U odnosu na fijestu ima nešto duže međuosovinsko rastojanje

Zanimljivo je da je prezentacija kojoj smo prisustvovali u Kelnu organizovana od strane Forda Nemačka a ne na globalnom nivou od strane Ford motor kompani. Domaćini su nam priznali da je to u stvari lokalna nemačka prezentacija namenjena njihovim novinarima a da su, kad su automobili već tu, pozvali i novinare iz nekoliko najbližih zemalja.

Moramo da priznamo da nam je godilo što smo i mi bili među njima. Kratku prezentaciju modela i svih izmena i novina nam je održao vrlo visoki predstavnik kompanije Ford, što nije baš uobičajena situacija na međunarodnim prezentacijama novih modela automobila. Bio je to gospodin Džim Voker, prvi čovek sektora zadužen za kontrolu kvaliteta.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
Dizajn komandne table je mešavina stilova iz fijeste i B-maksa

Pokazao nam je i primerak, odnosno jedan od prototipova „ekosporta“ koji je služio kao zamorče na brojnim testiranjima a koji je zapravo potpuno ručno napravljen. Iako smo detaljno zagledali svaki delić automobila, nismo mogli da pronađemo nikakvu razliku između njega i serijskih primeraka.

Za test vožnje su nam bile dostupne dve verzije, standardna sa najboljom, „titanijum“ opremom, i druga sa „sport“ paketom koji je podrazumevao crne alu-felne, crne retrovizore i krov automobila. Osim tih vizuelnih detalja druge razlike u opremi i mehanici nije bilo. Na raspolaganju nam je bio samo jedan motor – nagrađivani 1,0 „ekobust“ sa 125 konjskih snaga.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
Sedišta su visoko postavljena – sedi se kao u pravom SUV-u

Trocilindrični turbo-benzinac je postao veoma poznat zbog brojnih nagrada, među kojima je i ona za motor godine. Inače, u „ekosport“ će se ugrađivati još poznati 1,5 „TDCi“ dizelaš od 95 „konja“, kao i atmosferski benzinac zapremine 1,5 litara sa 110 „konja“, koji čini okosnicu prodaje u Indiji.

„Ekobust“ motor je vrlo utišan, pa je teško u startu prepoznati njegovu konstrukciju po sluhu. Vibracije se ne osećaju a i zvuk teško otkriva neparan broj cilindara. Njegovih 125 „konja“ su prava mera za „ekosport“, sa kojim je vrlo hitar i omogućava nagla ubrzanja i sportsku vožnju. Test ruta je uglavnom obuhvatala lokalne puteve u blizini Kelna, kao i kraću vožnju Autobanom.

 

 

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview
Ekosport“ se od konkurencije izdvaja po dizajnu

Uživali smo u čestim promenama brzina šestostepenog menjača i elastičnom motoru koji se ne buni ni pri vrlo niskim obrtajima. Na auto-putu je tiho u kabini a nema ni povišene buke od strujanja vazduha. Uz mnogo stajanja zbog fotografisanja, rada na leru i generalno maltretiranja sa naglim ubrzanjima, zabeležili smo prosek od oko 7,5 litara benzina, što vrlo dobar rezultat s obzirom na okolnosti.

Visoka pozicija sedenja i laka vožnja su nešto što će svakako ceniti i dame. Ipak, na prvom mestu je originalan dizajn, po kom se „ekosport“ definitivno izdvaja od konkurencije. Još jedna, i za nas možda najvažnija činjenica u svemu je cena. Naime, od uvoznika Forda za našu zemlju, kompanije Grand Motors, dobili smo informaciju da bi ovaj simpatični krosover trebalo da ima vrlo povoljnu cenu koja bi mogla da bude niža od 14.000 evra. U tom slučaju, „ekosport“ će biti jedan od najjeftinijih modela u klasi.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Zajedničko poreklo
Ako spolja i ne liči previše na „fijestu“, „ekosport“ deli unutrašnjost sa malim „fordom“. Komandna tabla je gotovo identična, s tim što je primenjena tvrda plastika na komandnoj tabli. Ergonomija je standardno na visokom nivou, tako da vozač nema nikakvih problema da pronađe idealnu poziciju za volanom.

Jedino što nismo iz prve potrefili su tasteri za otvaranje prozora koji su pomereni unapred više nego što smo navikli. Da je u pitanju mali auto otkrivaju i nožne komande, koje su zbijenije jedna uz drugu. Sedeli smo i pozadi i nismo primetili da postoji bilo kakav problem sa komforom na zadnjim sedištima.

Prednja su, inače, nešto viša, čak i u najnižoj poziciji, tako da imate osećaj kao da se vozite u pravom SUV modelu. Sve komande su lagane i meke, počevši od precizne ručice menjača koja ima kratke hodove pa sve do pedale kvačila.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Praktično i luksuzno
Kabina „forda ekosport“ je puna praktičnih detalja a među njima je centralna konzola na kojoj je projektovana specijalna pregrada za odlaganje mobilnog telefona u vertikalnom položaju. „Titanijum“ paket opreme, između ostalog, podrazumeva polu-kožna sedišta, otključavanje i startovanje motora bez ključa, kao i grejače sedišta i čuveni Fordov grejač vetrobranskog stakla.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Biti ili ne biti
Za ove dve godine, koliko se prodaje širom sveta, „ekosport“ je zapao za oko većini ljubitelja automobila ne samo zbog svog specifičnog i, slobodno možemo da kažemo, originalnog dizajna. Jedan od najprepoznatljivijih detalja na „ekosportu“ je svakako rezervni točak, koji je smešten na vratim prtljažnika, kao na pravim terencima.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

 

Dobra vest je da se ipak može poručiti kao deo dodatne opreme. Na primer, u nemačkoj će koštati 200 evra. Nama se, generalno, dopalo rešenje sa otvaranjem vrata prtljažnika u stranu. Zaista se stvara atmosfera da je pred vama veliki terenac i jednostavno u prvi plan stavljate estetiku i originalnost a ne funkcionalnost.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Jeste da je malo nezgodno ako je iza vas „zalepljen“ drugi auto ali vredi pomučiti se. Inače, prtljažnik je iznenađujuće prostran. Domaćini su nam saopštili da ima zapreminu od oko 350 litara, što je u rangu sa automobilima klase iznad, odnosno C segmenta.

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

Ford EcoSport
Motor  1,0 EcoBoost            1,5 Duratec   1,5 Duratorq
Snaga (kW/KS)        92/125            81/110            70/95
Dužina (mm) 4273
Širina (mm)   1765
Visina (mm)   1696
Međuos. Rastojanje (mm)   2521

auto magazin srbija ford ecosport promocija 2015 preview

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring