Auto magazin

Hyundai Kona N do stotke stiže za 5,5 sekundi!

Hyundai Kona N do stotke stiže za 5,5 sekundi!
27.04.2021.

Hyundai Motor je otkrio najnovije detalje potpuno novog modela Kona N. Prvi SUV kompanije Hyundai visokih performansi biće dostupan sa osmostepenim menjačem sa dodatnim podmazivanjem sa dvostrukim kvačilom, poznat kao N DCT, pružajući karakteristike visokih performansi za još zabavniju vožnju.

Hyundai KONA N DCTAuto je odmah prepoznatljiv po proširenoj karoseriji i točkovima prečnika 19 inča. Jedna od karakteristika koja ističe N je ekskluzivni sportski upravljač, koji ima optimizovan ergonomski dizajn i dva prilagodljiva N tastera. Oni omogućavaju mapiranje bilo koje vrste podešavanja, prema individualnim potrebama za još lakšu upotrebu, a komande za promenu stepena prenosa omogućavaju vozaču da promeni brzinu bez pomeranja ruku sa volana.

Hyundai KONA N DCTN DCT: Posebno razvijen za vožnju visokih performansi

N DCT je poboljšana verzija kompanijskog interno razvijenog 8DCT, osmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom sa dodatnim podmazivanjem. Da bi bio pogodan za N modele, 8DCT je dobio poboljšanja u izdržljivosti, omogućavajući mu da odgovori na zahteve vozila visokih performansi. Sa 2,0-litarskim T-GDI motorom daje najbolje performanse primenom jedinstvenih prenosnih odnosa. Kontrolna jedinica menjača je kalibrisana za N, što rezultira bržim prebacivanjem i omogućava niz ekskluzivnih karakteristika vožnje.

Hyundai KONA N DCTHyundai N DCT tehnologija prvi put je ugrađena u VELOSTER N, modelu dostupnom u Severnoj Americi i Koreji, a na novi i30 N je došla kao rezultat dragocenih povratnih informacija Hyundai N zajednice. Kod potpuno nove Kona N, Hyundai je u sve kombinacije opreme ugradio N DCT.

Hyundai KONA N DCTMenjač sa dodatnim podmazivanjem za bolje hlađenje tokom vožnje

DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem je strukturno sličan manuelnom menjaču, što ga čini slično efikasnim pri isporuci snage i odzivu menjača. Za razliku od menjača “suvog tipa, DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem koristi dve električne pumpe za ulje kako bi smanjio količinu trenja između pokretnih delova i za bolje hlađenje kvačila, omogućavajući tako veći prenos obrtnog momenta kroz menjač .

Hyundai KONA N DCTSistem električne pumpe sastoji se od pumpe za ulje sa visokim protokom, koja je odgovorna za podmazivanje zupčanika i hlađenje kvačila, i pumpe za ulje pod visokim pritiskom, koja napaja ulje u akumulator i održava pritisak potreban za kontrolu menjanja brzina, čineći ga optimalnim za primene sa velikim obrtnim momentom.

Hyundai KONA N DCTN DCT donosi još više karakteristika vožnje visokih performansi

N DCT omogućava funkcije visokih performansi: N Pover Shift, N Grin Shift i N Track Sense Shift.

N Power Shift (NPS) se uključuje kada automobil ubrzava sa više od 90 procenata gasa, ublažavajući na taj način svako smanjenje obrtnog momenta tokom prenosa stepena prenosa da bi isporučio maksimalnu snagu točkovima. Ovo poboljšava zabavu u vožnji dajući “osećaj pritiska” prilikom prebacivanja u višu brzinu. Prateći zvuk praska koji dolazi iz delimičnog preseka izduvnih gasova u cilindru naglašava sportske performanse.

Hyundai KONA N DCTN Grin Shift (NGS) maksimizira performanse motora i DCT za 20 sekundi. Da bi postigao maksimalno ubrzanje, automobil će direktno prebaciti u najprikladniju brzinu. Da bi se aktivirao, vozač pritiska namensko dugme na upravljaču i na grupi počinje odbrojavanje koje pokazuje preostale sekunde za ovu funkciju. Nakon završetka „pojačanja“, vozači moraju da sačekaju najmanje 40 sekundi da bi ga ponovo koristili. Ova karakteristika omogućava vozaču da iskoristi puni potencijal automobila sa samo jednim dugmetom – na primer, u jurnjavi za najboljim vremenom kruga. To može biti od korist pri preticanju ili približavanju na autoputu.

Hyundai KONA N DCTKonačno, N Track Sense Shift (NTS) optimizuje prilagodljivi preklop za vožnju, pomažući vozaču da se više fokusira na upravljanje. Prepoznaje kada su uslovi optimalni za dinamičnu vožnju i automatski se aktivira. Na osnovu iskustava iz moto-sporta u kombinaciji sa ponašanjem vozača, automobil bira pravu brzinu i tajming prebacivanja u uslovima sportske vožnje kako bi pružio optimalne performanse, baš kao i profesionalni vozač trkačkih automobila.

Ove namenske N funkcije dodaju se uz pet različitih režima vožnje N Grin Control System-a: Normal, Eco, Sport, N i Custom.

Hyundai KONA N DCTPotpuno nova Kona N sa N DCT takođe nudi vozačima opciju da se prebace u manuelni režim rada pomoću menjača ili dugmeta menjača. Memorisanjem režima rada će se sprečiti automatsko prebacivanje prenosa kada se dostigne ograničenje broja obrtaja. Na taj način, ručna kontrola omogućava vozaču da održi velike obrtaje kada je to potrebno za sportsko iskustvo vožnje.

Hyundai KONA N DCTN DCT završava opsežni program ispitivanja

N DCT je testiran na legendarnom Nurburgring-Nordschleifeu otprilike 1.350 krugova tokom njegove razvojne faze. DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem je optimizovan za vrhunsku izdržljivost kako bi udovoljio zahtevima vozila visokih performansi.

Legendarna staza Nurburgring poznato je kao jedno od najizazovnijih staza na svetu. Sa 73 ugla i 20,8 kilometara asfalta, to je takođe kompleks za moto sport i dom Hyundai centra za testiranje. Tamo se sprovode ubrzani testovi izdržljivosti. Svaki automobil koji učestvuje u ovim testovima pređe Nirburgring najmanje 480 puta (10.000 km) i u suvim i u vlažnim uslovima, simulirajući do 180.000 km teške vožnje za samo pet do šest nedelja. Stalna kombinacija naglog ubrzanja, brzog usporavanja i oštrih zavoja dovodi vozila do krajnjih granica izdržljivosti, a promenljive površine i neravan teren osiguravaju vrhunske performanse čak i u lošim uslovima.

Hyundai KONA N DCTKona N: „sportski terenac“ sa 280 KS i N DCT

Ljubitelji performansi će ceniti 2.0 T GDI motor sa 280 KS. Odlikuje se ujednačenim karakteristikama snage koje pružaju veći obrtni momenat i snagu pri srednjim i velikim obrtajima. Nova, veća količina obrtnog momenta koristi više potencijala motora u svakodnevnim situacijama u vožnji. Nova karakteristika snage motora takođe poboljšava ubrzanje u opsegu srednjih i velikih brzina i pruža visoke performanse, čak i u promenjivim spoljnim temperaturnim uslovima.

Hyundai KONA N DCTTehničke specifikacije:
Dimenzije (mm) (LxWxH) (WB)

4,215 x 1,800 x 1,565; 2,600
Motor

2.0-litre T-GDI w/ flat power
Menjač

Osmostepeni automatski menjač wet-type DCT (N DCT)
Težina (kg)

1,510
Snaga (KS) / Obrtni momenat (Nm)

280 / 392
Maksimalna brzina (km/h)

240
Ubrzanje 0-100km/h 5.5 s sa Launch Control

Hyundai KONA N DCTHyundai KONA N DCT

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Svaka cast, cega su se setili! Sjajna ideja i koncept! [...]

Kome trebaju delovi za ficu imam 3 broja, neka se jave, 0611319989. [...]

Pa ovo je sjajno. Malo skuplje, ali vredi, posto moj sin obozava automobile i puzle, [...]

Kako da dobijem 5 broke makete five postp na kiosku nije stigo no je dan [...]

Steta za ferari, ali ne podrzavam ovakvo ponasanje, od strane vozaca. Zanimljiva vest u svakom [...]

Kia proizvodi estetski divne automobile. Nisam posedovao njihov auto, ali prijatelji jesu i uglavnom su [...]

Preuzmite Auto magazin za android