Auto magazin

Opel slavi 50 godina od testiranja Elektro GT modela

Opel slavi 50 godina od testiranja Elektro GT modela
27.04.2021.

Možda mlađima deluje da je elektrifikacija automobila počela tek nedavno, tek stvarnost je potpuno drugačija.

Od prvog automobila sa električnim pogonom prošlo je više od 120 godina, a ozbiljna istraživanja u pogledu performansi i implementacije sprovodila su se i šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Opel Elektro GT

Jedan od primera je Opel Elektro GT, automobil koji je Opel razvio u cilju obaranja nekoliko svetskih rekorda. Auto nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, ali je postigao impozantne rezultate.

Za osnovu je poslužio Opel GT, koji se proizvodio od 1968. do 1973. godine. Ugrađivali su se benzinci zapremine 1,1 i 1,8 litara, sa 67 i 102 konjske snage.

Opel Elektro GT

Ipak, elektro-motor je pružao daleko bolje performanse. Upotrebljena je tehnika koju potpisuje Bosch. Reč je o elektro-motoru snage 120 konja, koji je mogao da postigne i vršnih 160 konjskih snaga.

Iako je fabrička karoserija imala 845 i 940 kg u zavisnosti od motora, za elektro-motor su izvršene dodatne izmene. Pre svega, morale su da budu ubačene izuzetno teške baterije u cilju postizanja veće autonomije.

Opel Elektro GT

Imale su masu od čak 740 kg, pa je auto težio ukupno 1700 kilograma. Bilo je to skoro duplo više u odnosu na serijske verzije, pa su morali da budu ojačani i elementi ogibljenja. Takođe, izvršena su i brojna aerodinamička poboljšanja karoserije kako bi otpor vazduha bio što manji.

Kao rezultat, Opel Elektro GT prešao je četvrtinu milje za 16,8 sekundi, što je bio veoma dobar rezultat za to vreme. Poređenja radi, Porsche 911T iz 1972. prelazio je tu razdaljinu za 15,1 sekundu.

Opel Elektro GT

Koliko je tehnologija u međuvremenu napredovala, govori i podatak da je Opel Elektro GT iz stanja mirovanja do 93 km/h stizao je za 19,38 sekundi, dok današanja električna Opel Corsa-e do stotke stiže za 8,1 sekundu.

Opel Elektro GTOpel Elektro GT

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android