Hyundai Prophecy je novi koncept električnog vozila

Hyundai Prophecy je inspirisan klasičnim automobilima 1920-ih i 30-ih godina, sa kupe-dizajnom. Ovaj model nasleđuje jezik svojih konceptnih prethodnika, jezik “dizajna svetla u pikselima”, navodi se u saopštenju za medije.

Jedna od najznačajnijih karakteristika konceptnog modela Prophecy je upravljački mehanizam. Umesto upravljača postavljenog visoko na komandnoj tabli, Prophecyjem se upravlja dvostrukim džojstikom, od kojih se jedan nalazi levo a drugi desno od vozača: na središnjoj konzoli, i na donjoj strani vrata.

U kombinaciji sa prostranom unutrašnjošću, ovo ne samo da omogućava ugodniji položaj sedenja tokom vožnje, već oslobađa i više prostora na instrument tabli za druge funkcije. Pored toga, 90 odsto funkcija vozila može se kontrolisati preko tastera na džojstiku, tako da nema potrebe da vozač pomera ruke sa džojstika da bi promenio muziku.

Auto magazin Srbija Hyundai ProphecyOptimizovan položaj sedenja putem sistema Smart Posture Care

Instaliranje džojstika nije jedini način da položaj sedenja postane ergonomičniji. Novi Smart Posture Care Sistem (SPCS) omogućava vozačima da uživaju u optimizovanom položaju sedenja na osnovu individualnih potreba.

Vozač može ručno da podesi sedište u skladu sa svojim željama ili da dozvoli da mu automobil predloži „pametno” podešavanje sedenja. U „pametnom“ režimu, vozač unosi svoju visinu, visinu sedenja i težinu, a automobil se automatski prilagođava individualnim potrebama vozača. SPCS kontroliše sedište, volan, ogledalo i prikaz nagore, i zasnovan je na medicinski utemeljenim informacijama.

Relax mode: pretvaranje vozila u prostor za zabavu

Infotainment sistem integrisan je u veliki ekran koji se proteže preko celog prednjeg dela unutrašnjosti vozila. Kada se ne vozi, automobil se može koristiti za predah i odmor, prelaskom u režim za opuštanje. U režimu opuštanja sedišta se okreću, a komandna tabla se rotira prema gore, stvarajući optimalnu poziciju za sedenje iz koje možete uživati u sadržaju prikazanom na ekranu.

Zbog nedostatka upravljača, putnici praktično nemaju nikakvih vizuelnih prepreka – vide samo horizontalni displej od stuba do stuba i komandnu ploču u obliku krila. Kako tehnologija autonomne vožnje napreduje, potreba za vozilima koja se koriste kao prostor za opuštanje će rasti na značaju.

Auto magazin Srbija Hyundai ProphecyČišćenje vazduha unutar i van vozila

Prophecy nije samo električno vozilo sa nultom emisijom – ono ​​zapravo čisti vazduh, zahvaljujući jedinstvenom sistemu filtracije vazduha sa ugrađenim senzorom fine prašine u vozilu. Kada nivo čestica unutar vozila postane previsok, sistem vazduha se aktivira, uzimajući svež vazduh spolja, filtrirajući ga radi čistoće, kako bi u vozilu cirkulisao čist vazduh. Štaviše, to se ne događa samo kada se automobil vozi – Prophecy čisti vazduh i kada radi u praznom hodu ili se puni, pa čak i kada niko nije u vozilu.

U većini automobila vozač ili suvozač otvore prozor kada žele dah svežeg vazduha. Prophecy čini da vazduh uvek bude svež, tako da su prozori sa dvostrukim staklima fiksirani na svom mestu. Kada vazduh u vozilu zastane, svež vazduh ulazi kroz usisne ventile na prednjem delu vozila. Kada u automobilu nije potreban svež vazduh, filtrirani vazduh se vraća u spoljni svet preko dva otvora na dnu bočnih vrata.

Auto magazin Srbija Hyundai ProphecyPlatforma i pogonski sklop

Posle 45 godina, Prophecy je drugo Hyundai vozilo koje je konstruisano pomoću električne globalne modularne platforme ili „E-GMP“ – Hyundaijeve prve namenske EV platforme. EV platforma otvara brojne mogućnosti za nove funkcionalnosti dizajna i udobnosti. Električni pogonski sklopovi su mnogo kompaktniji od sličnih sklopova sa unutrašnjim sagorevanjem, što znači da nema potrebe za širokom prednjom haubom ili glomaznom centralnom konzolom. To omogućava automobilskim dizajnerima da prošire prostor za putnike i da povećaju njegovu upotrebljivost.

Auto magazin Srbija Hyundai Prophecy

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring